ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ της Νεολαίας ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη – Y.R.E

Θέμα: «Μην μάθεις ποτέ …μετανάστη ελληνικά γράμματα»

Συνέβη κι αυτό…. Ο Υπεύθυνος Εκπαίδευσης –ΙΔΕΚΕ (Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων), της περιφέρειας Πειραιά, κ. Ιωάννης Στάθης, απευθύνθηκε στην οργάνωση μας για να καταγγείλει, την απελπιστική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί όσον αφορά στο πρόγραμμα «Εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης σε εργαζόμενους μετανάστες», του οποίου τυγχάνει υπεύθυνος.

Επί σειρά μηνών, όντας έχοντας συγκεντρώσει 300 υποψηφίους μετανάστες-μαθητές, αδυνατεί να βρει χώρο για τα μαθήματα, είτε γιατί δεν του παραχωρούνται από τις σχολικές μονάδες της Α’βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης είτε γιατί σκόπιμα αδρανεί ο κρατικός μηχανισμός.

Θυμίζουμε ότι η συμμετοχή μεταναστών σε αυτό το πρόγραμμα, με βάση τον τελευταίο νόμο του υπ.εσωτερικών (Ν.3386/2005), και η πιστοποίηση με εξετάσεις των γνώσεων τους στην ελληνική γλώσσα και ιστορία, θεωρείται απαραίτητη για να αναβαθμίσουν τις άδειες παραμονής τους σε μεγαλύτερης διάρκειας (5ετία, 10ετία, αόριστη).

Παρόλα αυτά όπως καταγγέλλει ο κ. Στάθης, δύο χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου, δεν υπάρχουν ούτε καν αίθουσες, πόσο μάλλον όσα άλλα χρειάζονται…

Στην ίδια επιστολή του ο κ. Στάθης εξηγεί πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν καλύπτει λειτουργικά έξοδα (π.χ. ενοικίαση χώρων, πληρωμή ρεύματος κ.λ.π.) αφού αυτές οι παροχές αποτελούν σαφή υποχρέωση του κράτους (το ΙΔΕΚΕ υπάγεται στο υπ. Παιδείας).

Σε όλες τις προσπάθειες του κ. Στάθη να βρει αίθουσες σε σειρά σχολείων της περιοχής (Γενικό Λύκειο Καστέλας, Γυμνάσιο Καστέλας, 2ο Γυμνάσιο Πειραιά, Πειραματικό Δημοτικό της Ραλλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας κ.λ.π.), είτε επικοινωνώντας με υπεύθυνους εκπαιδευτικών θεμάτων (όπως του δήμου Δραπετσώνας), είτε με Σχολικές Επιτροπές, το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό.

Είτε απαιτούσαν πληρωμή λειτουργικών εξόδων (από ποιους;;;), είτε αρνούνταν για λόγους όπως π.χ. κακή υγιεινή μεταναστών(!!), προβλήματα ασφάλειας για έλληνες μαθητές(!!), είτε κάποιοι άλλοι διάλεγαν την πλήρη σιωπή!!

Προφανώς το υπ. Εσωτερικών και Παιδείας αποδεικνύουν και σ’ αυτή την περίπτωση το είδος της μεταναστευτικής πολιτικής που προκρίνουν: περισσή υποκρισία και ευχολόγια απ’ έξω κι από μέσα ομηρία των μεταναστών, στέρηση των δικαιωμάτων τους, αναγνώριση τους μόνο ως αναλώσιμο φτηνό εργατικό δυναμικό! Και τελικά αυτός ο λεπτεπίλεπτος κρατικός ρατσισμός και η πολιτική των διακρίσεων καταλήγουν να είναι πιο χυδαίοι και προκλητικοί!

Από την πλευρά μας δηλώνουμε πως ο κοινός αγώνας ελλήνων και μεταναστών για ισότητα δικαιωμάτων αλλά και για περισσότερα δικαιώματα για όλους μας, είναι μονόδρομος.

____________

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής