Κατά συρροή εμπρηστές

Της Ηλέκτρας Κλείτσα

Την πρώτη Ιουλίου 2011, η Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΑΠΣ), προειδοποιούσε με ανακοίνωσή της, ότι τα τεράστια κενά που αντιμετώπιζε (και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει) το Πυροσβεστικό Σώμα θα έβαζαν και φέτος σε κίνδυνο τις δασικές εκτάσεις της χώρας, αλλά και την ασφάλεια των πυροσβεστών. Ανάμεσα στις ελλείψεις, ανέφερε τα εξής:

«1) Canadair Οκτώ (8) σε ετοιμότητα απ΄ τα εικοσιένα (21) που διαθέτουμε

2) Μισθωμένα ελικόπτερα μηδέν (0) απ΄ τα δώδεκα (12) κατ έτος

3) Ιδιόκτητα ελικόπτερα, καθηλωμένα, ασυντήρητα και οι χειριστές τους, στα σημεία του ορίζοντα

4) Υδροφόρα Πυρ/κά Οχήματα Διαθέσιμα στο 80%, εκτός λειτουργίας το 20%

5) Προμήθειες Ελαστικών οχημάτων σε διαδικασία ακύρωσης

6) Υποστήριξη υποδομών μειωμένη κατά 70% σε σχέση με προηγούμενα έτη

12) Ελλείψεις προσωπικού στο 33%. (≈ 4.100 κενές θέσεις)»

Η ανακοίνωση της ΕΑΠΣ έκλεινε με την ευχή «ο θεός να βάλει το χέρι του». Σήμερα, σχεδόν δύο μήνες μετά, είναι προφανές (όσο ήταν και αναμενόμενο), ότι ο θεός δεν έβαλε κανένα χέρι για να βοηθήσει τις αγωνιώδεις προσπάθειες των πυροσβεστών να περισώσουν ότι έχει απομείνει από το φυσικό πλούτο της χώρας. Για άλλη μια χρονιά, ο απολογισμός των δασικών πυρκαγιών είναι τραγικός (αν μπορούμε να μιλάμε για απολογισμό ενάμιση μήνα πριν τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου):

Πάνω από 70.000 στρέμματα καμμένων δασικών εκτάσεων στον Έβρο (δρυοδάση και ελατοδάση) ανάμεσα στα οποία και ένα κομμάτι του δάσους της Δαδιάς

Δεκάδες χιλιάδες καμένα στρέμματα δάσους και χορτολιβαδικών εκτάσεων στην Αιτωλοακαρνανία και την Αρκαδία

Άλλα 80 στρέμματα καμένου δάσους στο Σεϊχ Σου στη Θεσσαλονίκη

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα των εκατοντάδων μικρών ή μεγάλων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα τον Ιούλη και τον Αύγουστο.

Εγκληματικές ελλείψεις

Δε θα μπορούσε να περιμένει κανείς τίποτα διαφορετικό, όταν η πυροσβεστική υπηρεσία λειτουργεί με 4.000 κενές θέσεις, με απαρχαιωμένο και ελλιπή εξοπλισμό. Ιδιαίτερα σε σχέση με τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης (των οποίων η άμεση επέμβαση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στην καταπολέμηση μιας δασικής πυρκαγιάς), η κατάσταση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τραγελαφική. Την ίδια ώρα που σύμφωνα με την ΕΑΠΣ, τα ελικόπτερα της πυροσβεστικής παραμένουν καθηλωμένα λόγω έλλειψης συντήρησης, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναγκάστηκε να ζητήσει τη συνδρομή της Γαλλίας και της Ισπανίας σε εναέρια μέσα πυρόσβεσης για να αντιμετωπιστεί η τεράστια δασική πυρκαγιά στον Έβρο.

Όσο για τις κενές θέσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, όχι μόνο δυσκόλεψαν σε τεράστιο βαθμό τις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών, αλλά έθεσε και σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των πυροσβεστών, που σε πολλές περιπτώσεις, και ιδιαίτερα τις ημέρες υψηλού κινδύνου αναγκάστηκαν να δουλέψουν ως και 12 ώρες συνεχόμενα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΑΠΣ στις 31/8: “Οι συνθήκες εργασίας που έχουν επιβληθεί στο πυροσβεστικό προσωπικό, χαρακτηρίζονται από εκβιαζόμενη απλήρωτη υπερεργασία, απάνθρωπα και εξοντωτικά ωράρια, απουσία συνθηκών και όρων υγιεινής και ασφάλειας εργασίας…” 

Είναι προφανές, ότι με τόσο σοβαρές ελλείψεις, όσοι εμπρηστές κι αν συληφθούν, ο πραγματικός ένοχος για αυτή την ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή, όπως και για αυτές που προηγήθηκαν όλα τα τελευταία χρόνια, είναι η πλήρης απαξίωση και υποχρηματοδότηση στους τομείς της δασοπροστασίας και της καταπολέμησης των δασικών πυρκαγιών.

«Τι είναι δάσος» και τι αυθαίρετο;

Επιπλέον, όταν ο ίδιος ο Υπουργός Περιβάλλοντος ξεκινάει τη θητεία του με ομιλία στη βουλή (στις 21/6), στην οποία αναφέρει ότι πρέπει «να ανοίξουμε μια συζήτηση όχι μόνο για το τι είναι δάσος αλλά και τι θέλουμε να είναι δάσος» δε χρειάζεται πολλή φαντασία για να καταλάβει κανείς ποιο είναι το μήνυμα που παίρνουν οι επίδοξοι καταπατητές. Στην ίδια ομιλία εξηγεί πως μπορούν τα δάση να αποτελέσουν πηγή εσόδων για το κράτος λέγοντας «Στην χώρα μας στρουθοκαμηλίζουμε. Δεν είναι δυνατόν να «γκρεμίσεις» 1 εκατομμύριο αυθαίρετα κτίσματα … Με εξαίρεση τα αυθαίρετα που προκαλούν μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση, οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα καταβάλουν με τρόπο κοινωνικά δίκαιο τις οφειλόμενες εισφορές».

Θεωρητικά βέβαια υποτίθεται ότι τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε δασικές ή αναδασωτέες περιοχές θα εξαιρεθούν από τη ρύθμιση και θα θεωρηθούν «κατεδαφιστέα». Από τη στιγμή ωστόσο που κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά «τι είναι δάσος» (η διαδικασία έκδοσης δασικών χαρτών βρίσκεται σε πρωταρχικό στάδιο), ενώ ο υπουργός προτείνει να συζητήσουμε από την αρχή «τι θέλουμε να είναι δάσος», το πιο πιθανό είναι να δούμε μέσα στα επόμενα χρόνια στις καμένες εκτάσεις του φετινού καλοκαιριού (όπως και των προηγούμενων), να ξεφυτρώνουν βίλλες που δε θα προκαλούν «μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση» και επομένως θα νομιμοποιούνται καταβάλλοντας «τις οφειλόμενες εισφορές».

Νεκροταφείο σε μια νύχτα

Μέσα στο ίδιο κλίμα της πλήρους απαξίωσης των δασικών εκτάσεων, παραμονές δεκαπενταύγουστου, ο δήμαρχος Γλυφάδας σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Γλυφάδας, κατάφερε μέσα σε μια νύχτα και υπό το άγρυπνο βλέμμα υπαλλήλων ιδιωτικής εταιρίας security να περιφράξει αναδασωτέα έκταση μέσα στην Α ζώνη προστασίας του Υμηττού και να κατασκευάσει νεκροταφείο με οκτώ τάφους και προκάτ εκκλησία. Μάλιστα, στις 19 Αυγούστου, ο Μητροπολίτης τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των οκτώ νεκρών που «αξιοποιήθηκαν» από το δήμο ώστε να κατοχυρωθεί με συνοπτικές διαδικασίες η πρωτοφανής καταπάτηση.

Οι επικλήσεις της θρησκευτικής ηγεσίας της περιοχής στο μεγαλοδύναμο δεν πήγαν χαμένες. Το αυτοσχέδιο νεκροταφείο ήταν μια από τις λίγες εκτάσεις της περιοχής που γλίτωσαν από τη φωτιά της 25ης Αυγούστου. Φαίνεται ότι και το χέρι του θεού έχει τις προτιμήσεις του. Φυσικά δεν είχαν την ίδια τύχη αρκετές δεκάδες στρέμματα που είχαν πρόσφατα αναδασωθεί.

Διεκδικούμε:

  • Να καλυφθούν άμεσα οι κενές οργανικές θέσεις στην πυροσβεστική και τη δασική υπηρεσία
  • Να αυξηθούν δραστικά οι δαπάνες για τον εξοπλισμό της πυροσβεστικής
  • Να αυξηθούν δραστικά οι δαπάνες για τα έργα πρόληψης (αντιπυρικές ζώνες, δασικοί δρόμοι, δίκτυο κρουνών και υδατοδεξαμενών, καθαρισμοί κοκ).
  • Να καταρτιστεί άμεσα δασολόγιο κάτω από συνθήκες διαφάνειας και ελέγχου όπου αποφασιστικό λόγο θα έχουν οι περιβαλλοντικές και εθελοντικές οργανώσεις, οι συνδικαλιστικούς φορείς (π.χ. των πυροσβεστών, των δασοφυλάκων κλπ) και οι τοπικές κοινωνίες, έτσι ώστε να μην «εξαφανιστούν» τα μισά δάση κατά τη διάρκεια της χαρτογράφησης από τους διάφορους επιτήδειους
  • Να αναδασωθούν όλες οι καμένες δασικές εκτάσεις. Αναδάσωση σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και όχι για λόγους εντυπώσεων και διαφήμισης
  • Να κατεδαφιστούν όλα τα αυθαίρετα που υπάρχουν στα ελληνικά δάση (με αποζημίωση μόνο των φτωχών μικροϊδιοκτητών) καθώς και όλες οι αυθαίρετες επιχειρηματικές εγκαταστάσεις.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα