Καρικατούρα είναι η ομοφοβία, ΟΧΙ οι ομοφυλόφιλοι!

Αναδημοσιεύουμε προκήρυξη της ομάδας lgbt της οργάνωσης Κόκκινο που στάλθηκε στο mail μας

Τις ίδιες μέρες του Αυγούστου που η ακραία αντεργατική και αντικοινωνική κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη εξαπολύει πογκρόμ* εναντίον των μεταναστών, η εταιρία του 11880 επαναπροβάλλει στην τηλεόραση το χυδαίο ομοφοβικό σποτ με τη μπανάνα και το Λέλο. Η συγκεκριμένες ομοφοβικές διαφημίσεις είχαν διακοπεί για αρκετούς μήνες, ύστερα από την αντίδραση πολλών ΛΟΑΤ και αριστερών ομάδων, με πρώτη τη HOMOphonia (συλλογικότητα για το Pride της Θεσσαλονίκης): 

Γιατί όμως επαναφέρει το 11880 (Ειδησεοφωνική Ελλάς) αυτή την ομοφοβική διαφήμιση;
Δεν είναι τυχαίο ότι το βάρβαρο νεοφιλελεύθερο καθεστώς της χώρας, μέσα στην αγωνία του να συγκροτήσει μια νέα κοινωνική συμμαχία με μικροαστικά και λούμπεν εργατικά στρώματα (με προφανή στόχο να μην τους κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και γενικά η Αριστερά),  χρησιμοποιεί το ρατσισμό, το σεξισμό και την ομοφοβία, στοχοποιώντας ή/και περιθωριοποιώντας συνολικά κάθε καταπιεσμένη κοινωνική ομάδα: Μετανάστες, εκδιδόμενες οροθετικές, ομοφυλόφιλοι… Οι νεοφιλελεύθεροι  καπιταλιστές πετούν σαν την τρίχα απ’ το ζυμάρι το (όποιο…) κοινωνικά φιλελεύθερο προσωπείο είχαν ως τώρα (κρατώντας βέβαια εξολοκλήρου το πακέτο του ανελέητα αντεργατικού οικονομικού φιλελευθερισμού) και υιοθετούν – σταδιακά μεν, αλλά συγκροτημένα – τη νεοναζιστική ατζέντα της Χρυσής Αυγής, αξιοποιώντας στο έπακρο το τηλεοπτικό κατεστημένο και τους έτσι κι αλλιώς συντηρητικούς θεσμούς της θρησκείας, της πατριαρχικής οικογένειας, της αστυνομίας και του στρατού, με την προσδοκία «να τσιμπήσουν» οι μικρομεσαίοι και ο κόσμος της εργασίας.

Η εταιρία του 11880 ανασύρει από το… στοκ της ξανά τη διαφήμιση με τη μπανάνα, γνωρίζοντας πως έχει για σύμμαχό της αυτό ακριβώς το αποκρουστικό νεοφιλελεύθερο καθεστώς (και φυσικά το αποδεδειγμένα ομοφοβικό ΕΣΡ), ποντάροντας ότι θα πιάσει στον ύπνο το ΛΟΑΤ κίνημα. Εμείς τους απαντάμε πως ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ και δε θα σταματήσουμε να καταγγέλλουμε  τις ομοφοβικές τους διαφημίσεις μέχρι να αποσυρθούν για πάντα!

Η συγκεκριμένη σειρά διαφημίσεων έχει διττό στόχο:

1. Πρωταρχική επιδίωξη των διαφημιστών είναι να παρουσιάσουν τον ομοφυλόφιλο άνθρωπο ως καρικατούρα:

• Χαζοχαρούμενο (διαφήμιση με μπανάνα και πρωτοχρονιάτικη – «ροντέο»).
• Σεξομανή («πίτσα, μπάλα και καράτε»).
• Ηλίθιο (διαφήμιση με το γατάκι).
• Σεξομανή και ηλίθιο μαζί (χριστουγεννιάτικη διαφήμιση με το τζάκι).
• Χυδαίο πέφτουλα, σχεδόν βιαστή (κομμωτήριο – «αφέσου»).
• Kαι – πάνω απ’ όλα – μη φυσιολογικό, τόσο ώστε του δίνουν και ένα παράξενο (“μη φυσιολογικό”;) όνομα (Λέλος).

Μάλιστα φτάνουν στο επαίσχυντο σημείο να χαρακτηρίσουν τους ομοφυλόφιλους ως φρούτα (διαφήμιση με μπανάνα) και… ζώα (διαφήμιση με γατάκι)!! Έτσι, από-ανθρωποποιούν (dehumanize) τους ΛΟΑΤ ανθρώπους, επομένως υποθάλπουν έμμεσα και τη φυσική βία εναντίον τους. Και το χειρότερο; Αποδίδουν στους ομοφυλόφιλους και ψεύδισμα (Φιλιατ-ρ-ά και δ-ρ-άκος), χλευάζοντας ταυτόχρονα ΚΑΙ τους ανθρώπους που έχουν τη συγκεκριμένη αναπηρία!!!!

2. Ερχόμαστε και στον δεύτερο στόχο, που προκύπτει από τα προηγούμενα: Οι διαφημιστές παραδίδουν τους ομοφυλόφιλους στο τηλεοπτικό κοινό ως κρέας έτοιμο για κατανάλωση: Με βάση τις διαφημίσεις αυτές, ο gay άνθρωπος δεν αξίζει για τίποτα άλλο, παρά μόνο «για να βγάζει γέλιο» με την αλλόκοτη συμπεριφορά και τη… βλακεία του. Ο ομοφυλόφιλος υπάρχει μόνο για αυτό! Δεν έχει προσωπικότητα, δεν είναι “φυσιολογικός άνθρωπος” (εμφανέστατα «δεν είναι ένας από εμάς»), δεν έχει ικανότητες, δεν προσφέρει τίποτα στην κοινωνία. Πρόκειται για μια επιμελώς “φιλοτεχνημένη” εμπορευματοποίηση της ομοφυλοφιλίας, αφού οι gay επιτρέπεται να φαίνονται δημοσίως ΜΟΝΟ ως γελοίο θέαμα! Υπάρχουν όμως και άλλες προεκτάσεις: Ο ομοφυλόφιλος ωθείται από το καπιταλιστικό σύστημα εξουσίας να μην διεκδικεί ίσα δικαιώματα, αλλά να ανέχεται τη μετατροπή του σε εμπόρευμα και να καταναλώνει και αυτός με τη σειρά του ανάλογα εμπορεύματα. Εξού και η προκλητική εμπορευματοποίηση του gay χώρου, όπου κάποιοι ολιγάριθμοι gay (και μη) επιχειρηματίες εκμεταλλεύονται τους ομοφυλόφιλους, βλέποντάς τους ΜΟΝΟ ως καταναλωτές μέσα σε συνθήκες ολιγοπώλιου. Προφανώς δεν είναι καθόλου τυχαίο πως σχεδόν κανένας επιχειρηματίας του gay χώρου δεν αντέδρασε εναντίον του 11880…

Εμείς από την πλευρά μας, ενημερώνουμε την εταιρία του 11880 ότι τα χρόνια έχουν περάσει και δε βρισκόμαστε πια στο… 1950: Πλέον, ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας δε θεωρεί την ομοφυλοφιλία ούτε ως ανωμαλία ούτε ως κάτι σπάνιο και αξιοπερίεργο ή/και αντικείμενο “διακωμώδησης”, αλλά ως διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, ΙΣΟΤΙΜΟ με την ετεροφυλοφιλία. Αυτό αποδεικνύει φέτος η διεξαγωγή δύο μαζικών φεστιβάλ Gay Pride σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (προσεχώς και σε άλλες πόλεις…), στα οποία συμμετείχαν και πάρα πολλοί ετεροφυλόφιλοι με τις οικογένειές τους.

Δεν αργεί λοιπόν η στιγμή που οι απαξιωτικές ομοφοβικές διαφημίσεις του 11880 θα θεωρούνται ΟΙ ΙΔΙΕΣ ως καρικατούρες, και ΟΧΙ οι ομοφυλόφιλοι, τους οποίους επιχειρούν να χλευάσουν. Το σίγουρο είναι ότι τόσο το 11880 όσο και το παρόν ΕΣΡ έχουν ήδη κερδίσει από μία θέση στις ολόχρυσες σελίδες του τηλε-χρονοντούλαπου της ομοφοβίας και ως τέτοιοι θα μείνουν τελικά στην ιστορία…

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ – ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

Να σταματήσει ΟΡΙΣΤΙΚΑ η προβολή των ομοφοβικών διαφημίσεων και  στη θέση τους να προβληθούν αντι-ομοφοβικά σποτ  (με έξοδα της εταιρίας του 11880), που θα αποκαθιστούν την αλήθεια και θα εξηγούν στο κοινό πως οι ομοφυλόφιλοι είναι φυσιολογικοί/καθημερινοί άνθρωποι όπως όλοι και ότι η ομοφυλοφιλία είναι μια αποδεκτή ερωτική συμπεριφορά.

Το ΕΣΡ να απαγορεύει εμπράκτως κάθε ομοφοβικό και σεξιστικό μήνυμα στην τηλεόραση και όχι να μοιράζει πρόστιμα κάθε φορά που φιλιούνται δύο άνδρες σε εκπομπές και σήριαλ…

Να ψηφιστεί εδώ και τώρα αντιρατσιστικός νόμος που θα ποινικοποιεί τη ρητορική μίσους ή απαξίωσης εναντίον των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων, των τρανς και άλλων κοινωνικών ομάδων (μετανάστες, εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες, άτομα με αναπηρία κλπ), αλλά και θα προσδίδει ιδιαίτερη ποινική απαξία σε οποιαδήποτε «επίθεση μίσους» λόγω φύλου, φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων. 

Ίσα δικαιώματα για τους ομοφυλόφιλους!!

* Η τρικομματική βάπτισε ξεδιάντροπα το αυγουστιάτικο ρατσιστικό πογκρόμ με τον τίτλο «Ξένιος Δίας». Να υποθέσουμε ότι ένα ανάλογο μελλοντικό πογκρόμ εναντίον των ομοφυλόφιλων θα ονομαστεί «Σαπφώ, η Ερεσία»;

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα