Καμία συμμετοχή στον πόλεμο!

Άρθρο της Σύνταξης από το νέο τεύχος του «Ξ» (τ. 550,  11 – 25 Μάρτη 2022)

Aπό την πρώτη στιγμή του πολέμου, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κυβέρνηση της ΝΔ τάχθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη στο πλευρό της λεγόμενης «δημοκρατικής» Δύσης – του ΝΑΤΟ της ΕΕ και των συμμάχων τους. Στα λόγια, προσπαθεί να πείσει ότι βρίσκεται στο πλευρό του δοκιμαζόμενου ουκρανικού λαού. Επί της ουσίας όμως στηρίζει την ουκρανική κυβέρνηση του Ζελένσκι, ενός ανθρώπου αντιδραστικού, εθνικιστή, που καταπιέζει τις εθνικές μειονότητες καθώς και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και διατηρεί στενές σχέσεις με την Ακροδεξιά και τους Ουκρανούς ναζί, υλοποιώντας παράλληλα τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην περιοχή. 

Σε συνέντευξή του ο Κ. Μητσοτάκης, σχετικά με το ζήτημα αποστολής των «Καλάσνικωφ» στην Ουκρανία, δήλωσε:

«Ήταν το ηθικά σωστό (…) Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι πράξαμε το σωστό. Ενισχύουμε το κύρος της χώρας και στέλνουμε μήνυμα. Θα στείλουμε στρατό στις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας αν μας το ζητήσει το ΝΑΤΟ».

Λέγοντας στη συνέχεια το αντιφατικό και ασυνάρτητο:

«Δεν θα εμπλακούμε στον πόλεμο… Αν μας ζητήσει το ΝΑΤΟ, θα στείλουμε δυνάμεις».

Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ στέλνει τυφέκια και άλλο πολεμικό υλικό στον ουκρανικό στρατό, παίρνοντας έτσι ενεργά μέρος σε ένα πόλεμο για τον οποίο έχουν ευθύνες και οι δύο πλευρές: είναι ένας πόλεμος ανάμεσα σε δύο ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. 

Ο Ουκρανικός στρατός τον οποίο εξοπλίζει η κυβέρνηση, έχει ανοιχτό πολεμικό μέτωπο με τους Ρωσόφωνους των ανατολικών επαρχιών στερώντας τους το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης το οποίο διεκδικούν. Ο ίδιος στρατός συνεργάζεται στενά με τις φασιστικές δυνάμεις του «Τάγματος του Αζόφ», που δρα εδώ και χρόνια στην ανατολική Ουκρανία ενάντια στους ρωσόφωνους της περιοχής, δολοφονώντας κόσμο.

Αυτή ήταν και η δικαιολογία του Πούτιν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η πραγματική αιτία βέβαια ήταν η εξυπηρέτηση των γεωπολιτικών συμφερόντων του καθεστώτος του Πούτιν, τα οποία απειλούνται από την προσπάθεια του ΝΑΤΟ και των «Δυτικών συμμάχων» να επεκταθούν σε βάρος των ρωσικών συμφερόντων. 

***

Αυτή η σύγκρουση των δύο αντιμαχόμενων ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων, τελικά οδηγεί στην καταστροφή μιας χώρας, σε χιλιάδες νεκρούς και στον εξαναγκασμό ενός λαού στην προσφυγιά, όπως έχει συμβεί ξανά και ξανά στην ιστορία.

Πάνω σε αυτήν την κατάσταση τα κυβερνητικά στελέχη βρίσκουν ξανά την αφορμή να σπεκουλάρουν, μιλώντας για «πραγματικούς πρόσφυγες», όπως δήλωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης, ή για «λευκούς χριστιανούς, όχι αλλόθρησκους στην Αφρική», όπως δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Δ. Καιρίδης.

Όποτε την βολεύει, λοιπόν, η ΝΔ αναγνωρίζει τους πρόσφυγες πολέμου ως «πρόσφυγες». Όποτε οι πρόσφυγες προέρχοναι από περιοχές όπου έχει εμπλοκή και ευθύνες για τις καταστροφές το ίδιο το ΝΑΤΟ, είναι «παράνομοι» και «λαθραίοι»  και πρέπει να αντιμετωπιστούν με καταστολή και με «push backs», ακόμα και αν αυτό σημαίνει το Αιγαίο να γίνεται νεκροταφείο αθώων…

Οι δε «κυρώσεις» στο επίπεδο του πολιτισμού από πλευράς Λ. Μενδώνη, με την ακύρωση καλλιτεχνικών παραστάσεων κλπ, θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν τόσο τραγική η κατάσταση. Από την άλλη, η αντιπολεμική στάση μιας σειράς Ρώσων καλλιτεχνών, αλλά και η απόφαση των καλλιτεχνών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Συμφωνικής Ορχήστρας και Χορωδίας του Δήμου Αθήνας, να μην συμπλεύσουν με τη γραμμή της κυβέρνησης και να κρατήσουν μια καθαρή αντιπολεμική στάση, χωρίς να τάσσονται με καμία πλευρά του πολέμου, προσφέρουν παραδείγματα προς μίμηση.

***

Αυτή τη στιγμή έχει σημασία να δυναμώσουν οι φωνές, ιδιαίτερα από τη μεριά της Αριστεράς, που να αποστασιοποιούνται και από τον ρωσικό και από τον δυτικό ιμπεριαλισμό, αποκαλύπτοντας όχι μόνο τη βαρβαρότητα του ρωσικού καπιταλισμού αλλά ταυτόχρονα και την υποκρισία της Δύσης που θυμάται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το Διεθνές Δίκαιο μόνο όταν την συμφέρει.  

Μπροστά στη βαρβαρότητα του πολέμου είναι αναγκαίο η Αριστερά να προχωρήσει σε ενωτικές μαζικές αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας:

  • Έξω ο ρωσικός στρατός από την Ουκρανία 
  • Όχι στην επέκταση του ΝΑΤΟ 
  • Αυτοδιάθεση στους Ρωσόφωνους πληθυσμούς της Ουκρανίας 
  • Διάλυση και των δύο στρατιωτικών συνασπισμών – του δυτικού ΝΑΤΟ και του ρωσικού ΟΣΣΑ 
  • Διεθνές κίνημα ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία 
  • Κανένας Έλληνας φαντάρος και καμία ελληνική διευκόλυνση στις Νατοϊκές επιχειρήσεις. 
  • Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν
  • Πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού που καταδυναστεύουν τους λαούς και τους ρίχνουν στην κόλαση του πολέμου για να διασφαλίσουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα και τα κέρδη των επιχειρήσεών τους. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα