Κάλεσμα αλληλεγγύης στο κίνημα ενάντια στην καταστροφή του δάσους Ακμπελέν στην Τουρκία

Πριν λίγες μέρες, η ελληνο-τουρκο-κυπριακή πρωτοβουλία ενάντια στον πόλεμο και τις εξορύξεις στη Μεσόγειο «Μας σκάβουν τον λάκκο-Kasma birak-Don’t Dig», έλαβε και δημοσίευσε κάλεσμα αλληλεγγύης της τουρκικής οικολογικής οργάνωσης «Polen Ecology Collective» σχετικά με το κίνημα ενάντια στην καταστροφή του δάσους Άκμπελεν.
Τις τελευταίες μέρες, στην επαρχία Muğla στη Νότια Τουρκία, το δάσος Άκμπελεν με τα αιωνόβια δέντρα, έχει μπει στο στόχαστρο της εταιρείας Limak Holding. Δασική έκταση ίση με 105 γήπεδα ποδοσφαίρου καταστρέφεται για να επεκταθεί το πεδίο εξόρυξης λιγνίτη για τις ανάγκες των τοπικών θερμοηλεκτρικών σταθμών. Οι σταθμοί αυτοί, σύμφωνα με πληροφορίες της «Polen Ecology Collective» κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 80 και στις αρχές της δεκαετίας του 90, χωρίς να έχουν εκπονήσει Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων! Σύμφωνα με δικαστικές αποφάσεις από το 1997 ως το 2005, τρεις από αυτούς τους σταθμούς θα έπρεπε να έχουν κλείσει, αυτό ωστόσο δεν έγινε ποτέ.
Σήμερα, η εταιρεία Limak έχει εξασφαλίσει τις άδειες που της επιτρέπουν να εκχερσώσει 740 εκτάρια (7,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα) αρχαίου δάσους, ενώ παράλληλα οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί ρυπαίνουν την περιοχή και την αγροτική παραγωγή της με τοξικά στοιχεία, βαρέα μέταλλα, κα.
Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις μέσα στο δάσος, ενώ η εταιρεία και η κυβέρνηση έχουν επιστρατεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εναντίον τους. Τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι βιώνουν ένα όργιο καταστολής, επιμένουν ωστόσο να υπερασπίζονται το δάσος και τη φύση της περιοχής τους!
Δημοσιεύουμε παρακάτω το κάλεσμα αλληλεγγύης της «Polen Ecology Collective», με βάση το οποίο έγινε τις τελευταίες μέρες ηλεκτρονική εκστρατεία ενάντια στην καταστροφή του δάσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Limak Holding, με την πλήρη υποστήριξη της τουρκικής κυβέρνησης, κόβει όλα τα αιωνόβια δέντρα και καταστρέφει ολόκληρο το οικοσύστημα στο τμήμα 740 εκταρίων του δάσους Άκμπελεν (στην επαρχία Μούγκλα στο γεωγραφικό διαμέρισμα του Αιγαίου) για να επεκτείνει ένα ανθρακωρυχείο που θα παρέχει λιγνίτη στους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς Yeniköy και Kemerköy.

Οι κάτοικοι του χωριού İkizköy, που βρίσκεται δίπλα στο Άκμπελεν, και ακτιβιστές της οικολογίας από όλη τη χώρα υπερασπίζονται τα δέντρα εδώ και τέσσερα χρόνια ενάντια στις εταιρείες ενέργειας που σχεδιάζουν να καταστρέψουν το δάσος για να επεκτείνουν το ανθρακωρυχείο της περιοχής. Τα τελευταία χρόνια, πέρα από τον νομικό αγώνα, έχουν υπερασπιστεί το δάσος με τις κινητοποιήσεις τους, ενώ εδώ και δύο χρόνια έχουν σχηματιστεί τοπικές ομάδες αντίστασης.

Ο αγώνας των κατοίκων του İkizköy για την υπεράσπιση της γης τους, των ελαιώνων και του δάσους Άκμπελεν, είναι ένας αγώνας ενάντια στην καταστροφή της ζωής για τα κέρδη των εταιρειών. Η αντίσταση των κατοίκων του İkizköy είναι ένας αγώνας ενάντια στην κυριαρχία των εταιρειών στην τροφή, το νερό, το έδαφος, τα δάση, τις κοιλάδες, τα βοσκοτόπια και τον αέρα και τη μετατροπή τους σε απανθρακωμένα πτώματα.

Είναι ένας αγώνας ζωής και θανάτου. Η κυριαρχία του κεφαλαίου στη γη, την έχει οδηγήσει σε οικολογική καταστροφή, κλιματική κρίση, εξαφάνιση ειδών, ρύπανση του νερού, ακραία ζέστη, πλημμύρες, ξηρασία και πανδημίες. Ενάντια σε αυτές τις καταστροφές, η αντίσταση για τη ζωή συνεχίζεται σε κάθε σπιθαμή της γης.

Η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της, που βγήκαν νικητές από τις εκλογές, θέλουν να χρησιμοποιήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα ως μέσο νομιμοποίησης για να κάνουν ό,τι θέλουν. Προσπαθούν να υποδουλώσουν την κοινωνία με αυταρχικές μεθόδους, κηρύσσοντας περιοχές σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των ανθρώπων και της φύσης απέναντι στις αξιώσεις τους. Αυτή η περιοχή είναι ένα έδαφος αντίστασης. Αυτή την αντίσταση πρέπει να την καλλιεργήσουμε και να την εξαπλώσουμε… Θα νικήσουμε αν αντισταθούμε. Ας μην παραδώσουμε το δάσος Άκμπελεν.

Χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη σας για να σταματήσουμε αυτή τη σφαγή των οικοσυστημάτων και να τελειώνουμε με τα ορυκτά καύσιμα. Αυτό που συμβαίνει εδώ, συμβαίνει σε κάθε χώρα, όπου βλέπουμε την εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων και την επέλαση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Βρισκόμαστε εν μέσω κλιματικής κρίσης, η οποία είναι αποτέλεσμα της δίψας του συστήματος για κέρδος και έχουμε φτάσει σε οριακό σημείο! Όλοι μαζί, αν αντισταθούμε, έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε αυτό το σύστημα!

σχετικά άρθρα:

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,223ΥποστηρικτέςΚάντε Like
994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
422ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα