Κάλεσμα 12 ευρωβουλευτών της Αριστεράς: αλληλεγγύη και πανευρωπαϊκή κλιμάκωση

 
 

Με πρωτοβουλία του συντρόφου Πολ Μέρφι (Paul Murphy) ευρωβουλευτή και μέλους του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιρλανδίας, 12 ευρωβουλευτές της Ευρωομάδας της Αριστεράς, συνυπόγραψαν κείμενο που εκφράζει την αλληλεγγύη τους στα κινήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε Ελλάδα και Ισπανία και καλεί για την μετατροπή της 21/6, ημέρας που η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) έχει ορίσει ως ημέρα πανευρωπαϊκής δράσης και ενημέρωσης, σε μέρα μαζικών κινητοποιήσεων και απεργιών. Δημοσιεύουμε στην συνέχεια το κάλεσμα των 12 ευρωβουλευτών.

«Να γίνει η 21/6 μέρα μαζικών κινητοποιήσεων και απεργιών»

Αγαπητοί φίλοι,

Σας γράφουμε ως εκλεγμένα μέλη της Ευρωομάδας της Αριστεράς. Εκπροσωπούμε εργαζόμενους, συνταξιούχους, φοιτητές, μαθητές, τη νεολαία, τους ανέργους και όλους τους κοινωνικά αποκλεισμένους.

Το μαζικό κίνημα που απαιτεί «πραγματική δημοκρατία» στην Ισπανία και το κοινωνικό ηφαίστειο που είναι έτοιμο να εκραγεί στην Ελλάδα είναι η απάντηση των εργαζομένων, των άνεργων και των φτωχών στην βίαιη επίθεση ενάντια στο επίπεδο διαβίωσης τους. Υποστηρίζουμε τον αγώνα για πραγματική δημοκρατία αλλά πιστεύουμε ότι αυτό δεν είναι εφικτό όσο επιτρέπεται η συνέχιση της δικτατορίας των αγορών και της Τρόικας.

Η κρίση χειροτερεύει. Εκατομμύρια ανθρώπων στην λεγόμενη ευρωπαϊκή περιφέρεια, ζουν σε καθεστώς σκληρής λιτότητας που επιβάλουν οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ – που προστατεύουν τα συμφέροντα των τραπεζιτών. Ειδικά οι γυναίκες έχουν πληγεί πολύ σκληρά απ’ αυτή την κρίση, ενώ το μέλλον ολόκληρης της νέας γενιάς καταστρέφεται.

Χαιρετίζουμε τα κινήματα των «Αγανακτισμένων», των νέων ανθρώπων που μαζί με εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους καταλαμβάνουν πλατείες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτές οι καταλήψεις δείχνουν τον θυμό του κόσμου για ένα μέλλον χωρίς δουλειές και ταυτόχρονα βέβαια, το πόσο αποξενωμένοι νιώθουν από τα κόμματα εξουσίας.

Πιστεύουμε πως είναι απαραίτητο να κινητοποιηθούν οι δυνάμεις της οργανωμένης εργατικής τάξης σε συνδυασμό με τα κινήματα αυτά ώστε να αναχαιτίσουμε τις επιθέσεις λιτότητας. Κατά συνέπεια, συμπαραστεκόμαστε στη γενική απεργία στην Ελλάδα στις 15/6 και ενθαρρύνουμε τα συνδικάτα να προβούν σε εργατικές κινητοποιήσεις στις χώρες τους ώστε να μεγιστοποιηθεί η δύναμη του κοινού αγώνα.

Η 15/6 είναι σημαντική ημέρα αγώνα σε όλη την Ευρώπη. Παράλληλα με την γενική απεργία στην Ελλάδα, μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας προγραμματίστηκαν στη Βαρκελώνη και άλλες πόλεις της Ισπανίας. Το ίδιο και για τις 19/6. Στις 30/6 έχει καλεστεί γενική απεργία του δημοσίου τομέα στην Μ. Βρετανία. Η ΣΕΣ (Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων) σχεδιάζει ημέρα δράσης και ενημέρωσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τις 21/6.

Θεωρούμε ότι η 21/6, μέρα που καλεί η ΣΕΣ σε κινητοποιήσεις, πρέπει να μετατραπεί σε μέρα μαζικών κινητοποιήσεων  και απεργιών και να δείξει με καθαρό τρόπο την αποφασιστικότητα του οργανωμένου εργατικού κινήματος να αγωνιστεί ενάντια στη λιτότητα.  

Η επίθεση κατά του επιπέδου διαβίωσης λαμβάνει χώρα σε όλη την Ευρώπη, άρα είναι απαραίτητο και απάντηση μας να οργανωθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Αυτές οι κινητοποιήσεις πρέπει να αποτελέσουν το πρώτο βήμα ώστε να χτίσουμε την κοινή μας δράση και απάντηση σε όλη την Ευρώπη, και να προχωρήσουμε στην οργάνωση μιας πανευρωπαϊκής γενικής απεργίας.

Προτείνουμε τα παρακάτω αιτήματα ως βάση για συζήτηση και οργάνωση σε όλες τις χώρες της Ευρώπης:  

• Κάλεσμα κινητοποιήσεων και συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας σε συμπαράσταση των κινημάτων σε Ελλάδα και Ισπανία.

• Κοινή δράση των εργαζόμενων σε όλη την Ευρώπη για να ανατρέψουμε τα μέτρα λιτότητας – χτίσιμο περαιτέρω πανευρωπαϊκής δράσης, συμπεριλαμβανομένων απεργιών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με κορύφωση μια πανευρωπαϊκή γενική απεργία.

• Το πρόβλημα της μαζικής ανεργίας των νέων πρέπει να αντιμετωπιστεί με μαζικές, δημόσιες επενδύσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας

• Όχι στις πολιτικές λιτότητας που επιβάλει η ΕΕ, το ΔΝΤ και οι διάφορες κυβερνήσεις. Όχι δηλαδή στις περικοπές θέσεων εργασίας και μισθών, όχι στην ανεργία, στην αύξηση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και ιδιωτικοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών.  

• Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι μαθητές, οι φοιτητές, η νεολαία και οι κοινωνικά αποκλεισμένοι δεν πρέπει να πληρώσουν για την κρίση. Την κρίση να πληρώσουν οι πλούσιοι και οι τραπεζίτες.

• Για να παλέψουμε για πραγματική δημοκρατία, η δικτατορία των αγορών, των οίκων αξιολόγησης και του ΔΝΤ πρέπει να ανατραπεί. Οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να περάσουν στην ιδιοκτησία της κοινωνίας και να τεθούν κάτω από δημοκρατική διαχείριση και στην υπηρεσία των λαϊκών στρωμάτων.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς,

Paul Murphy, Σοσιαλιστικό Κόμμα (Ιρλανδία)

Νίκος Χουντής, ΣΥΡΙΖΑ (Ελλάδα)

Willy Meyer, Ενωμένη Αριστερά (Ισπανία)

EvaBritt Svensson, Αριστερό Κόμμα (Σουηδία)

Patrick Le Hyaric, Μέτωπο της Αριστεράς (Γαλλία )

Søren Bo Søndergaard, Λαϊκό Κίνημα ενάντια στην ΕΕ (Δανία)

Gabriele Zimmer, Αριστερό Κόμμα (Γερμανία)

Sabine Lösing, Αριστερό Κόμμα (Γερμανία)

Lothar Bisky, Αριστερό Κόμμα (Γερμανία)

Jürgen Klute, Αριστερό Κόμμα (Γερμανία)

Cornelia Ernst, Αριστερό Κόμμα (Γερμανία)

Sabine Wils , Αριστερό Κόμμα (Γερμανία)

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής