Πάρτι εργοδοτικής αυθαιρεσίας στην Τράπεζα Πειραιώς
Δεκάδες εργαζόμενοι εντοπίστηκαν να δουλεύουν εκτός ωραρίου σε κεντρική υπηρεσία του ομίλου. Αυτό από μόνο του δεν αποτελεί είδηση, καθώς οι αυθαιρεσίες της εργοδοσίας της τράπεζας δίνουν και παίρνουν χρόνια τώρα. Αυτό που αρχίζει να συμβαίνει πλέον και πρέπει να μας ανησυχεί, είναι ότι οι αρμόδιες αρχές θεσμικού ελέγχου της εργατικής νομοθεσίας δεν ανταποκρίνονται στις καταγγελίες των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών τους φορέων! Έτσι, λοιπόν, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) έφτασε στον τόπο του «εγκλήματος» τρεις βδομάδες αφότου το σωματείο των εργαζομένων, ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ), κοινοποίησε τις καταγγελίες!
Μάλιστα το Σωματείο χρειάστηκε να προχωρήσει σε έγγραφη καταγγελία στον Υπουργό Εργασίας και σε κοινοποίηση στο σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων, προκειμένου να κινητοποιηθεί το ΣΕΠΕ! Δεν είναι η πρώτη φορά που στον συγκεκριμένο όμιλο βγαίνουν στη φόρα αυθαιρεσίες της εργοδοσίας σε βάρος των εργαζομένων. Και δε πρέπει να μας κάνει καθόλου εντύπωση το γεγονός αυτό, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ έχει βάλει στόχο να διαλύσει ολοκληρωτικά κάθε θεσμό ελέγχου τήρησης της εργατικής νομοθεσίας.
Νόμος, πλέον, τα εργατικά ατυχήματα
Τα εργατικά ατυχήματα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό πράγμα που συνδέεται άμεσα με το καθεστώς εντατικοποίησης στους χώρους εργασίας, ειδικά στον κλάδο της εστίασης. Ειδικότερα, στον χώρο των διανομέων, η κατάσταση έχει ξεφύγει με ενδεικτικό γεγονός τη γνωστή εικόνα που κυκλοφόρησε τις ημέρες της μεγάλης κακοκαιρίας, με τον διανομέα να εκτελεί παραγγελία εν μέσω καταιγίδας και το μηχανάκι του να βουλιάζει κυριολεκτικά στον πλημμυρισμένο δρόμο! Η εντατικοποίηση στις υπηρεσίες delivery χτυπάει κόκκινο και δεν υπολογίζει κανένα μέτρο, ούτε βέβαια τις ακραίες καιρικές συνθήκες!
Στο μεταξύ, στα μέσα Οκτώβρη είχαμε κι άλλον νεκρό διανομέα, έναν δεκαοκτάχρονο μετανάστη από το Πακιστάν, τον Ανέες Μιρ, στη περιοχή της Καλλιθέας στην Αθήνα. Παρόλο που οι συνθήκες του ατυχήματος παραμένουν άγνωστες, δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε τους λόγους για τους οποίους μπορεί ένας διανομέας να βιάζεται καθώς προσπαθεί να παραδώσει μια παραγγελία. Οι διανομείς δουλεύουν υπό τη μόνιμη πίεση να είναι «παραγωγικοί», που σημαίνει μόνο ένα πράγμα: γρήγορες παραδόσεις των παραγγελιών. Υπό τον μόνιμο φόβο της απόλυσης και της ανεργίας, αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε συχνά ατυχήματα και σε πολλές περιπτώσεις, όπως του Ανέες, θανατηφόρα.
Οι εργοδότες έχουν φαντασία!
Φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια λόγω του «αέρα» που έχουν πάρει εξαιτίας των αντεργατικών νόμων που ψηφίζονται από όλες τις κυβερνήσεις, οι εργοδότες έχουν «αναπτύξει» τη φαντασία τους σχετικά με το πώς θα αυθαιρετήσουν εις βάρος των εργαζομένων! Έτσι, μεγάλη αλυσίδα super market, της οποίας τα στοιχεία δε δημοσιεύτηκαν, απέλυσε εργαζόμενη με πρόφαση δήθεν κλοπή εντομοαπωθητικού! Το σκηνικό στήθηκε με πολλή προσοχή και φαντασία, με τρόπο που να στοχοποιεί την εργαζόμενη.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του CNN:
«Σύμφωνα με το ιστορικό της δικαστικής απόφασης τον Ιούλιο του 2019 η εργαζόμενη προσήλθε στο υποκατάστημα και πήρε από τα ράφια του σούπερ μάρκετ ένα εντομοαπωθητικό για τα κουνούπια. Αφού το χρησιμοποίησε στη συνέχεια το έβαλε στην τσάντα της, με σκοπό να το πληρώσει κατά την αποχώρησή της, όπως γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις με τα προϊόντα που χρησιμοποιεί το προσωπικό κατά τη διάρκεια του ωραρίου του. Ο υπεύθυνος ασφαλείας του υποκαταστήματος από τις κάμερες είδε το περιστατικό, ενημέρωσε τη διεύθυνση του καταστήματος και ακολούθως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία».
Μάλιστα, προκειμένου να αποφύγει την απόλυση και μαζί με αυτή την αποζημίωση, η εταιρεία ανάγκασε την εργαζόμενη να υπογράψει οικειοθελή αποχώρηση! «Και την πίτα ολόκληρη, και τον σκύλο χορτάτο» θέλουν οι εργοδότες!
Το ευχάριστο της υπόθεσης είναι ότι η εργαζόμενη δεν το έβαλε κάτω όπως συνηθίζεται σε πολλές περιπτώσεις, αλλά διεκδίκησε επίμονα το δίκιο της πετυχαίνοντας τελικά την δικαίωσή της, με την απόλυση να κρίνεται από το αρμόδιο δικαστήριο παράνομη και καταχρηστική και να δίνεται στην εργαζόμενη συνολική αποζημίωση, για ηθική βλάβη και δεδουλευμένα, 16.580 ευρώ!
Καταλήγουμε και σε αυτή την περίπτωση στο συμπέρασμα ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος είτε όταν δίνεται για ένα ατομικό ζήτημα, είτε πολύ περισσότερο όταν δίνεται οργανωμένα και συλλογικά!