…και στην Ιρλανδία

Οι εκλογές θα γίνουν στις 24 Μαΐου στη Νότια Ιρλανδία. Την εποχή της οικονομικής ανάπτυξης έχει διαδεχτεί μια περίοδος κρίσης σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα δεξιάς διακυβέρνησης στην Ιρλανδία εδώ και δέκα χρόνια από το κόμμα Fianna Fail (FF) και τους Προοδευτικούς Δημοκρατικούς (PD’s), με τεράστια κέρδη για το επιχειρηματικό κεφάλαιο και αυξανόμενα προβλήματα στην καθημερινότητα των εργαζομένων. Οι γενικές εκλογές θα είναι για ακόμα μια φορά ένας διαγωνισμός ανάμεσα στα δύο δεξιά μπλοκ, απ’ τη μια τα κόμματα FF και PD’s, που θέλουν να επανεκλεγούν. Και απ’ την άλλη οι Εργατικοί με το κόμμα Fine Gael. Όποιο κι αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, το σίγουρο είναι ότι θα προκύψει δεξιά κυβέρνηση που θα συνεχίσει να εφαρμόζει νεοφιλελεύθερες πολιτικές με ιδιωτικοποιήσεις και επιθέσεις στους μισθούς και στα κεκτημένα των εργαζομένων.

Και τα μικρότερα κόμματα όμως, όπως οι Πράσινοι και το Sinn Fein δεν αποτελούν μια εναλλακτική πρόταση παρά την αντικυβερνητική ρητορική τους, καθώς δηλώνουν από τώρα έτοιμα να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνεργασίας με τα δεξιά κόμματα.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (Sosialist Party), τμήμα της CWI στην Ιρλανδία, δεν θα συμμετάσχει ποτέ σε κυβέρνηση με κόμματα του κεφαλαίου. Προτείνει μία εναλλακτική λύση βασισμένη στο σχεδιασμό της οικονομίας για τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι για τα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Κατεβαίνει στις εκλογές με τέσσερις υποψήφιους, τον Joe Higgins που εδώ και δέκα χρόνια είναι ο μόνος βουλευτής που μάχεται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την Clare Daly και τους Mick Murphy και Mick Barry. Περισσότερες θέσεις στο κοινοβούλιο για το σοσιαλιστικό κόμμα θα συμβάλλουν στον αγώνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και θα δώσουν ώθηση στο χτίσιμο ενός μαζικού κόμματος της εργατικής τάξης.

Κλαίρη Κουντούρη

___________________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα