Και οι μαθητές στον αγώνα

Του Φοίβου Γούζιου

Ο αριθμός των καταλήψεων τον Οκτώβρη ξεπέρασε τις 350 με τις μισές περίπου να είναι στην Αττική και οι υπόλοιπες σε Θεσσαλονίκη, Πελοπόννησο και Θεσσαλία.

Πέρα από τα αιτήματα που αφορούν τις ελλείψεις που υπάρχουν σε κτίρια, αίθουσες και καθηγητές οι μαθητές διεκδικούν την επίλυση διαχρονικών ζητημάτων όπως : α) οι ατέλειωτες ώρες σε σχολείο και φροντιστήριο β) η ιδιωτικοποίηση της παιδείας, γ) η βάση του 10 και η εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και δ) η νέα μείωση των δαπανών για την παιδεία στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό

Οι μαθητές στην Ελλάδα είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι στην Ευρώπη, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες. Ας το έχουμε υπόψη μας όταν κατηγορούνε μαθητές πως κάνουν κατάληψη «για να χάσουμε μάθημα». Θα κατηγορούνταν ένας εργαζόμενος που απεργεί επειδή δουλεύει 55 ώρες την εβδομάδα; Γιατί τόσες ώρες «εργάζονται» και οι μαθητές σε σχολεία και φροντιστήρια. Η έννοια του ελεύθερου χρόνου απουσιάζει εντελώς σε μια ηλικία που είναι απαραίτητος…

Να καταργηθεί η βάση του 10

Με την καθιέρωση της βάσης του 10 για εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ φέτος και πέρσι 60.000 συμμαθητές μας έμειναν εκτός σχολών. Το αίτημα για κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και ελεύθερη πρόσβαση σε ΑΕΙ-ΤΕΙ (αίτημα που μαζί με την κατάργηση της βάσης του 10, έχει και η ΟΛΜΕ) είναι ο μόνος τρόπος για να πάψει το Λύκειο να είναι εξεταστικό κέντρο και να μπορούν να σπουδάσουν σε δημόσια ΑΕΙ-ΤΕΙ της επιλογής τους όλοι όσοι θέλουν χωρίς να αναγκάζονται να φεύγουν για σπουδές στο εξωτερικό ή να πληρώνουν δίδακτρα σε κολέγια αμφιβόλου ποιότητας.

Όχι στην ποινικοποίηση των καταλήψεων

Ο ρόλος των ΜΜΕ είναι για ακόμα μία φορά αποκαλυπτικός. Οργώνουν την Ελλάδα ψάχνοντας να βρουν έστω και ένα σχολείο που έγιναν ζημιές ή φασαρίες και να το προβάλλουν προσπαθώντας να βγάλουν και τους μαθητές (μετά τους φοιτητές το 2006-2007) αλήτες. Είναι φανερό πως προσπαθούν να στρέψουν την κοινή γνώμη ενάντια στις κινητοποιήσεις των μαθητών όπως κάνουν για όλες τις κινητοποιήσεις άλλωστε. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι καταλήψεις είναι ήσυχες και χωρίς προβλήματα. Ισχύει ότι σε κάποια σχολεία και εντάσεις υπήρξαν και ξέφυγε η κατάσταση. Σε πολλές περιπτώσεις στα σχολεία στάλθηκαν και εισαγγελείς για να εκφοβίσουν τους καταληψίες ενώ σε μία περίπτωση στο Πολύγωνο υπήρξε ξυλοδαρμός μαθητή από καθηγητή. Αυτά δείχνουν ότι χρειάζεται καλύτερος συντονισμός και οργάνωση των καταλήψεων και όχι ότι οι μαθητές «καίνε και σπάνε» σε κάθε κατάληψη.

Πανεκπαιδευτικό μέτωπο

Έχουμε πει επανειλημμένα πως για να υπάρχουν νίκες στο χώρο της Παιδείας πρέπει το μέτωπο αγώνα να είναι Πανεκπαιδευτικό. Έτσι και στις καταλήψεις χρειάζεται συντονισμός με τις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Όχι όμως το είδος του συντονισμού που προτείνει το ΣΑΣΑ το οποίο στην πραγματικότητα είναι πλήρως καπελωμένο από την ΚΝΕ. Πορείες ξεχωριστές (για να μη «σέρνονται» (!) οι μαθητές πίσω από τους… καθηγητές τους) με προσυγκέντρωση αλλού μακριά από τους «πουλημένους» και τους «προδότες» της υπόλοιπης αριστεράς. Αυτά λένε στους μαθητές τους οι σύντροφοι της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Η διασπαστική αυτή λογική δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας και κρατάει το κίνημα πίσω. Η πρόταση θα πρέπει να είναι συντονισμένες καταλήψεις σε σχολεία και σχολές με παράλληλες απεργίες καθηγητών, και κοινές πορείες για την νίκη που το κίνημα στην παιδεία πρέπει οπωσδήποτε να πάρει.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα