Ιθαγένεια και πολιτικά δικαιώματα τώρα !

Η κατάθεση του ν/σ της κυβέρνησης για την ιθαγένεια και την συμμετοχή στις εκλογές ομογενών και μεταναστών προκάλεσε πολύ έντονη αντιπαράθεση με χιλιάδες σχόλια στο διαδίκτυο, εκστρατεία του ΛΑΟΣ και νεοφασιστικών οργανώσεων όπως η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ για δημοψήφισμα ενάντια στο νομοσχέδιο και διαφωνίες, με διαφορετικούς βαθμούς έντασης, από τη ΝΔ αλλά και ένα τμήμα του ΠΑΣΟΚ. Όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε υπαναχωρήσεις της κυβέρνησης ενόψει της τελικής κατάθεσης του ν/σ.

Σ? όλους τους εθνικιστές που ωρύονται για την σπίλωση των ελληνικών ψυχών με την παραχώρηση δικαιωμάτων σε μετανάστες, κρίνουμε πως την καλύτερη απάντηση τη δίνει ο Γ. Κοντορίνης, δημοτικός σύμβουλος στη Σόλνα της Σουηδίας και πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης (ΤΑ ΝΕΑ 31.12.09)

« Θέλω τα παιδιά μου να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Σουηδούς πολίτες. Θα ήταν παράλογο να μην τα έχουν αφού εδώ μεγαλώνουν, εδώ πηγαίνουν σχολείο, εδώ γεννήθηκαν. Δεν θα θέλουν να έχουν άνιση μεταχείριση επειδή οι γονείς τους γεννήθηκαν σε άλλη χώρα»

Το σχέδιο νόμου καθεαυτό επιχειρεί να κάνει μισό βήμα μπροστά στην αναγνώριση μιας πραγματικότητας που αφορά πάνω από 200.000 παιδιά μεταναστών και εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

Στο ζήτημα της ιθαγένειας για τα παιδιά των μεταναστών παραχωρείται η υπηκοότητα στα παιδιά όσων μεταναστών ζουν μόνιμα και νόμιμα επί 5 συνεχή έτη.

Επίσης όσα παιδιά έχουν παρακολουθήσει τις 3 πρώτες τάξεις του Δημοτικού ή 6 τουλάχιστον τάξεις ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.

Αναγνωρίζοντας ότι γίνεται ένα βήμα σε σχέση με την μέχρι σήμερα απάνθρωπη αντιμετώπιση της β’ γενιάς μεταναστών δεν μπορούμε να μην τονίσουμε ότι αυτοί οι περιορισμοί ουσιαστικά αποκλείουν από την παροχή ιθαγένειας δεκάδες χιλιάδες παιδιά μεταναστών των οποίων οι γονείς δεν είναι νόμιμοι ή δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν όσες τάξεις του σχολείου απαιτούνται. Σήμερα χιλιάδες μετανάστες δεν είναι νόμιμοι για μια σειρά από λόγους για τους οποίους δεν έχουν καμία ευθύνη. Όπως για παράδειγμα επειδή δεν έχουν τα απαιτούμενα ένσημα, επειδή οι εργοδότες τους υποχρεώνουν να δουλέψουν «μαύρα», γιατί έχουν μπλέξει στο δαίδαλο της γραφειοκρατίας και οι αιτήσεις του εκκρεμούν, γιατί έχουν χάσει τη δουλειά τους λόγω κρίσης κοκ. Επίσης όσοι πρόσφυγες ζητούν άσυλο και δεν τους παραχωρείται, παρότι αποτελούν κραυγαλέες περιπτώσεις που θα έπρεπε να τους παραχωρηθεί άσυλο, καθώς στην Ελλάδα έχουμε μια από τις χειρότερες – αν όχι την χειρότερη – επιδόσεις στην ΕΕ στην παροχή ασύλου (κάτω από 1%).

Τέλος, το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά μιλούσε για 3ετή φοίτηση σε ελληνικό σχολείο ενώ τώρα εισάγει την 6ετή δυσκολεύοντας όσα παιδιά μεταναστών εγκαταλείπουν το σχολείο για βιοποριστικούς λόγους.

Στο ζήτημα της συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές το ν/σ δίνει για πρώτη φορά το δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές στους ομογενείς και σε όσους έχουν άδεια διαμονής αορίστου χρόνου, 10ετούς διάρκειας ή καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος.

Αυτό αφορά χιλιάδες ομογενείς – κύρια από Αλβανία – που ήδη γίνονται αντικείμενο διεκδίκησης από τα πολιτικά γραφεία πολιτευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με ρουσφέτια κτλ. Σ’ ότι αφορά στους υπόλοιπους δικαιούχους, αφορά ελάχιστους – καθώς είναι λίγο πάνω από 100 οι επί μακρόν διαμένοντες και λίγες εκατοντάδες όσοι έχουν αορίστου χρόνου ή 10ετούς διάρκειας.

Επιπλέον στις προϋποθέσεις για την πολιτογράφηση υπάρχει η σύνδεση με το ποινικό μητρώο όπου μεταξύ άλλων απαιτείται και η μη καταδίκη για πώληση cd, έλλειψη χαρτιών, αντίσταση κατά της αρχής κ.α που αφορούν πολλούς μετανάστες και πρακτικά τους αφαιρεί τη δυνατότητα πολιτογράφησης παρότι είτε δεν μπορούσαν να ζήσουν αλλιώς είτε γιατί ο οποιοσδήποτε μπάτσος τους τύλιξε σε μια κόλλα χαρτί.

Ακόμα, τους αφαιρείται το δικαίωμα της οποιασδήποτε συμμετοχής στις εκλογές β΄ βαθμού (νομαρχιακές, περιφερειακές) καθώς και το δικαίωμα εκλογής στη θέση του δημάρχου ή αντιδημάρχου παρότι αντίστοιχα δικαιώματα έχουν οι μετανάστες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ πάνω από 300 Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό κατέχουν ήδη θέσεις σε κοινοβούλια, δήμους, νομαρχίες και περιφέρειες.

Τέλος μπορεί το παράβολο για την αίτηση πολιτογράφησης να μειώνεται από τα 1500 στα 1000 ευρώ αλλά ακόμα και έτσι παραμένει το πιο ακριβό στην ΕΕ και δυσβάστακτο για την συντριπτική πλειοψηφία των αιτούντων.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

– Παροχή ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά μεταναστών χωρίς όρους και προϋποθέσεις

– Παραχώρηση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε δημοτικές-νομαρχιακές ή περιφερειακές εκλογές σε όσους μετανάστες ζουν επί 5 χρόνια στη χώρα.

– Συμβολικό παράβολο για την αίτηση πολιτογράφησης – όχι πάνω από 100ευρώ.

___________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα