Ιταλία: Προσωρινό τέλος στην κρίση της κυβέρνησης Πρόντι

Προσωρινό τέλος στην κυβερνητική κρίση που ξέσπασε στην Ιταλία έδωσε η ψήφος εμπιστοσύνης που πήρε ο πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι από την ιταλική Γερουσία στις 28 Φλεβάρη. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 172-167. Τέσσερις από τους ισόβιους γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ του Πρόντι.

Μια βδομάδα πριν, στις 21/2, ο πρωθυπουργός παραιτήθηκε αφού δεν μπόρεσε να πάρει έγκριση της εξωτερικής του πολιτικής (συνέχιση παρουσίας ιταλικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν) από το ίδιο σώμα. Την ίδια ώρα ο Μπερλουσκόνι δήλωνε στη τηλεόραση πως θα στηρίξει τη συνέχιση της χρηματοδότησης του ιταλικού σώματος στο Αφγανιστάν.

Η κυβέρνηση Πρόντι ηττήθηκε στην ψηφοφορία στη Γερουσία για την έγκριση της εξωτερικής της πολιτικής αφού η ισχνή πλειοψηφία που διέθετε κατέρρευσε με την αποχή δυο γερουσιαστών της αριστεράς, του Τουριλιάτο από την Κομμουνιστική Επανίδρυση και του Ρόσσι πρώην μέλους των Ιταλών Κομμουνιστών.

200.000 στη Βιτσένζα

Η ψηφοφορία έλαβε χώρα 4 μέρες μετά την μεγάλη διαδήλωση 200.000 εργαζομένων και νεολαίας στην πόλη Βιτσένζα ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για επέκταση της στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ που υπάρχει στη περιοχή. Είναι βέβαιο πως η πίεση του κινήματος έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόφαση των γερουσιαστών να απέχουν δεδομένου ότι το κείμενο που είχαν καλεστεί να ψηφίσουν μιλούσε για διατήρηση των ιταλικών δυνάμεων κατοχής στο Αφγανιστάν και διατήρηση καλών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Η κεντροαριστερή συμμαχία «Ένωση», υπό τον Πρόντι, διέθετε πλειοψηφία μόλις μίας ψήφου και τους εννιά μήνες που είναι στη κυβέρνηση κατάφερνε να εφαρμόζει τη πολιτική της ζητώντας διαρκώς ψήφο εμπιστοσύνης επισείοντας την απειλή της επαναφοράς του μισητού Μπερλουσκόνι.

Ο πρόεδρος της χώρας Ναπολιτάνο δεν αποδέχθηκε την παραίτηση του Πρόντι και του έδωσε ξανά την εντολή. Η κίνηση αυτή του Ναπολιτάνο εκφράζει την γενικότερη διάθεση της ιταλικής αστικής τάξης και πιο ειδικά της Ένωσης Βιομηχάνων που δεν θέλουν τώρα εκλογές.

Πρόγραμμα 12 σημείων από τον Πρόντι

Στη συνέχεια ο Πρόντι προχώρησε στη σύνταξη ενός εντελώς αντεργατικού προγράμματος, 12 σημείων, για να δεσμεύσει τους συμμάχους του στην κυβέρνηση, στο οποίο περιλαμβάνονται, ανάμεσα σε άλλα:

– η πλήρης στήριξη της δράσης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν,

– άμεσες και σημαντικές περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό,

– «αναδιοργάνωση» (…) του ασφαλιστικού συστήματος,

– ενίσχυση των εξουσιών του πρωθυπουργού, κλπ.

Την ίδια ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το 80% των Ιταλών είναι ενάντια στην κατοχή του Ιράκ και τα δύο τρίτα ενάντια στην ιταλική συμμετοχή στο Αφγανιστάν η κυβέρνηση τον επόμενο μήνα θα προτείνει στη βουλή την συνέχιση της χρηματοδότησης των στρατευμάτων.

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως είναι ανίκανη να πάρει οποιοδήποτε μέτρο υπέρ των εργαζομένων και της νεολαίας που την ψήφισαν (για να ξεφορτωθούν τον Μπερλουσκόνι).

Η ‘Κομμουνιστική’ Επανίδρυση

Χωρίς ντροπή η Κομμουνιστική Επανίδρυση, που συμμετέχει στη κυβέρνηση, δέχτηκε αμέσως να υπογράψει το πρόγραμμα 12 σημείων συνεχίζοντας την δεξιά στροφή των τελευταίων χρόνων.

Την ίδια ώρα η ηγεσία της Επανίδρυσης έχει προχωρήσει στη διαγραφή του Τουριλιάτι, του μόνου γερουσιαστή της που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. (Αυτό άλλωστε ζητούσανε και όλες οι αστικές εφημερίδες).

Όταν μπήκε το ζήτημα της συμμετοχής ή όχι της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης στην κυβέρνηση Πρόντι με πρόσχημα την ανάγκη ήττας του Μπερλουσκόνι, η CWI και το Ξεκίνημα εξηγούσαν πως ο μόνος πραγματικός τρόπος για να ηττηθεί η δεξιά ήταν η στροφή της Επανίδρυσης στους εργαζομένους και τη νεολαία με σκοπό την δημιουργία ενός μαζικού εργατικού κόμματος με πραγματικά σοσιαλιστικό πρόγραμμα και όχι οι υποχωρήσεις στην κεντροαριστερά. Ιδιαίτερα καθώς ήταν η κεντροαριστερά που την προηγούμενη περίοδο με την αντεργατική της πολιτική της είχε ανοίξει το δρόμο στον Μπερλουσκόνι.

Οι ηγέτες της Επανίδρυσης είχαν την αυταπάτη πως θα στρέψουν τον Πρόντι προς τα αριστερά, στην πραγματικότητα όμως, όπως ήταν προβλεπόμενο, ήταν αυτοί που στράφηκαν προς τα δεξιά. Με αποτέλεσμα τη συνεχή διαρροή μελών και το «αλληθώρισμα» τμημάτων της νεολαίας -που δεν βλέπουν καμία προοπτική στα κόμματα της αριστεράς- προς τις μεθόδους της ατομικής τρομοκρατίας που σημειωτέον, έχει μακρά παράδοση στην Ιταλία.

Δεν είναι αργά

Το ιταλικό τμήμα της CWI, Lotta per il Socialismo, πιστεύει πως δεν είναι ακόμα πολύ αργά για να ξεκινήσει μια μαζική εκστρατεία μέσα στην Επανίδρυση με άξονα την αποχώρηση από την κυβέρνηση, την μάχη ενάντια στο πρόγραμμα 12 σημείων και την υιοθέτηση ενός μαχητικού, αντικαπιταλιστικού προγράμματος για να μπορέσει να ξαναχτιστεί πάνω σε ταξικές βάσεις το κόμμα.

Την ίδια ώρα πρέπει οι μαχητικοί συνδικαλιστές της βάσης του εργατικού κινήματος, μέλη ή μη της Επανίδρυσης, να οργανώσουν την απάντηση των εργαζομένων στις νεοφιλελεύθερες επιθέσεις και να θέσουν τις βάσεις για τη δημιουργία ενός εναλλακτικού αριστερού πολιτικού φορέα που θα βάλει τέλος στο ψευτοδίλημμα «Πρόντι ή Μπερλουσκόνι».

Αλέξανδρος Πραντούνας

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,006ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα