Ιταλία: Ο ακροδεξιός Σαλβίνι στοχοποιεί τους τσιγγάνους, ξυπνώντας μνήμες ολοκαυτώματος

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας, ξαναχτύπησε με άλλο ένα ξενοφοβικό παραλήρημα. Μετά την εντολή του να κλείσουν όλα τα λιμάνια της χώρας σε πρόσφυγες και μετανάστες, στον τηλεοπτικό σταθμό TeleLombardia δήλωσε πως σχεδιάζει την απογραφή της κοινότητας των Ρομά.

Ο Σαλβίνι έδωσε εντολή στους συνεργάτες του στο υπουργείο να ετοιμάσουν ένα φάκελο για τους Ρομά προκειμένου, σύμφωνα με τον ίδιο, να εξακριβωθούν πόσοι είναι σε όλη την Ιταλία και να προχωρήσει σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Συγκεκριμένα είπε:

«Θα γίνει αναγνώριση της κατάστασης των Ρομά στην Ιταλία, για να δούμε ποιοι είναι, πως ζουν και πόσοι υπάρχουν»

και:

«Δυστυχώς, θα πρέπει να κρατήσουμε τους Ιταλούς Ρομά επειδή δεν μπορούμε να τους απελάσουμε»

***

Το ερώτημα είναι πάνω σε ποια βάση γίνεται η συγκεκριμένη απογραφή, από τη στιγμή που είναι Ιταλοί πολίτες και ήδη είναι καταγεγραμμένοι; Μια σειρά ιταλικών ενώσεων Ρομά αντέδρασαν στην πρόταση της απογραφής, καθώς όπως τονίζουν, ήδη υπάρχουν στοιχεία για το πόσοι είναι και που μένουν. Υπάρχουν μόνο λίγοι Ρομά που δεν έχουν στα χέρια τους χαρτιά και που δεν διαθέτουν υπηκοότητα, αυτό όμως σημαίνει ότι δεν μπορούν να απελαθούν.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του συλλόγου κατά των διακρίσεων «21η Ιούλη», στην Ιταλία υπάρχουν 180.000 Ρομά, δηλαδή μόνο το 0,25% του πληθυσμού της χώρας. Παρόλα αυτά, ο Σαλβίνι πατάει πάνω στις προκαταλήψεις που υπάρχουν για τους τσιγγάνους για να αυξήσει την εκλογική του επιρροή.

Στην ουσία, ο Σαλβίνι στοχοποιεί τους Ρομά για να περάσει πιο εύκολα τις μαζικές απελάσεις μεταναστών και προσφύγων που έχει ψηλά στην ατζέντα του. Η κίνηση της νέας κυβέρνησης να εμποδίσει το πλοίο Aquarius, που μετέφερε 629 πρόσφυγες που διασώθηκαν στη Μεσόγειο, να δέσει σε λιμάνι της Ιταλίας, ήταν το πρώτο μήνυμα.

***

Πολλοί είναι αυτοί που έκαναν παραλληλισμούς με την φασιστική εποχή ως προς την αντιμετώπιση των Ρομά. Και αναπόφευκτα πάει το μυαλό του καθενός εκεί, καθώς αυτές οι πρακτικές έχουν γράψει μαύρη ιστορία, ειδικά κατά τη περίοδο της ναζιστικής Γερμανίας.

Το Νοέμβρη του 1935, στους νόμους της Νυρεμβέργης οι Ρομά ορίστηκαν ως «εχθροί της φυλής», και τοποθετήθηκαν στην ίδια κατηγορία με τους Εβραίους, περνώντας αρχικά μέσα από τη διαδικασία της απογραφής.

«Αφού οι Ναζί είχαν αποφασίσει ότι οι Ρομά είχαν ξένο αίμα, βασικό μέλημά τους αποτέλεσε η συστηματική ταυτοποίηση όλων των Ρομά. Ο ορισμός του “Ρομά” ήταν απαραίτητος, προκειμένου να δρομολογηθεί η συστηματική δίωξή τους.» (www.ushmm.org)

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, θανατώθηκαν 550.000 Ρομά, αριθμός που αντιστοιχεί σε πάνω από το 70% του συνολικού πληθυσμού των Ρομά που κατοικούσε στην Ευρώπη εκείνη τη περίοδο! Η γενοκτονία αυτή έμεινε στην ιστορία ως Porrajmos (Αφανισμός).

Παρά τους συνειρμούς που αναπόφευκτα έρχονται στο μυαλό, σήμερα απέχουμε από αυτή την εποχή, καθώς ο συσχετισμός των δυνάμεων είναι τέτοιος που σε κάθε κίνηση ανόδου του φασισμού, αναπτύσσονται και οι αντίστοιχες αντιστάσεις των κοινωνιών. Τίποτα όμως δεν γίνεται από μόνο του. Για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες εποχές χρειάζεται να βοηθήσουμε όλοι στον αγώνα ενάντια στο σύγχρονο φασισμό και την ακροδεξιά, στην Ιταλία και παγκόσμια.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα