Ιταλία: Δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις στην Γένοβα – εξάπλωση και στην Φλωρεντία

Το Ξεκίνημα μίλησε με το σύντροφο Μάρκο Βερούτζιο, ηγετικό στέλεχος του Κοντροκορέντε (Κόντρα στο Ρεύμα) ιταλικό τμήμα της CWI, με αφορμή τις μεγάλες κινητοποιήσεις των προηγούμενων βδομάδων στη Γένοβα. (Την τηλεφωνική συνέντευξη πήραμε τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου)

 

  • Σύντροφε Μάρκο, πες μας λίγα λόγια για το ιστορικό των απεργιακών κινητοποιήσεων που έθεσαν ξανά τη Γένοβα στο κέντρο της προσοχής των εργαζόμενων όλης της Ιταλίας

Τον Μάιο του 2012, ο Μάρκο Ντόρια, υποψήφιος της Αριστεράς, εξελέγη δήμαρχος της Γένοβα. Η προεκλογική του εκστρατεία είχε σαν κεντρικά συνθήματα την υπεράσπιση των δημοτικών υπηρεσιών και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών με την ευρύτερη συμμετοχή των απλών ανθρώπων στις αποφάσεις.

Παρά τα παχιά λόγια όμως, μέσα στον επόμενο χρόνο ο Ντόρια εξαπέλυσε 2 γύρους άγριων περικοπών και στις αρχές Αυγούστου ανακοίνωσε ότι θα πρoτείνει στο δημοτικό συμβούλιο την ιδιωτικοποίηση των μεταφορών, της καθαριότητας, της τεχνικής υπηρεσίας κλπ.

Αμέσως οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα προχώρησαν στην κατάληψη του δημαρχείου. Την επόμενη μέρα, μαζί με τους εργαζόμενους στην τεχνική υπηρεσία, προσπάθησαν ξανά να μπουν στο δημαρχείο, αλλά τους εμπόδισε η αστυνομία με αποτέλεσμα να υπάρξουν συγκρούσεις μεταξύ εργαζομένων και αστυνομικών. Μετά από αυτά τα γεγονότα, αποφασίστηκε να μετατεθεί η συζήτηση για το θέμα στις 5/9 και έπειτα, υπό την απειλή νέων κινητοποιήσεων, η συζήτηση αναβλήθηκε ξανά για τις 19/11.

Στις 19/11 περίπου 800 εργαζόμενοι εισέβαλλαν στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο και ο δήμαρχος αναγκάστηκε να αποσύρει και πάλι το θέμα από την ημερήσια διάταξη. Οι εργαζόμενοι στα δημοτικά λεωφορεία κατέβηκαν σε πενθήμερη απεργία. Έχοντας παραβιάσει το νόμο περί απεργίας στις δημόσιες υπηρεσίες, καλέστηκαν στη συνέχεια να πληρώσουν πρόστιμα από 500 ως 1000 ευρώ ο καθένας.

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και την τεχνική υπηρεσία μπήκαν και αυτοί στον αγώνα. Η απεργία σε συνδυασμό με τις διαδηλώσεις και τους αποκλεισμούς δρόμων που οργάνωσαν, παρέλυσε την πόλη. Παρ’ όλα αυτά ένα πλατύ κύμα αλληλεγγύης προς τον αγώνα τους εκφράστηκε τόσο από άλλους κλάδους εργαζομένων (μεταλλεργάτες, λιμενεργάτες, οδηγοί ταξί) όσο και από φοιτητές και συνταξιούχους. Επιστολές αλληλεγγύης γραμμένες από εργαζόμενους στις μεταφορές σε άλλες πόλεις στάλθηκαν στους απεργούς της Γένοβα. Παρ’ όλες τις αντιδράσεις, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε σε κλειστή συνεδρίαση στις 21/11 μια σειρά από ιδιωτικοποιήσεις. Όμως ο αγώνας συνεχίστηκε.

  • Η στάση της συνδικαλιστικής ηγεσίας ήταν επιεικώς απαράδεκτη, έτσι δεν είναι;

Η γραφειοκρατική ηγεσία των συνδικάτων, έχοντας δεχθεί αδιαμαρτύρητα μια σειρά άγριες περικοπές την τελευταία περίοδο είχε δεχθεί ήδη μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία της. Αναγκάστηκε αυτή τη φορά να στηρίξει τις κινητοποιήσεις, αρνούμενη όμως εξαρχής να προτείνει ένα συγκεκριμένο σχέδιο προκειμένου ο αγώνας να κερδίσει.

Μετά από 5 μέρες απεργίας οι πιο πολλοί εργαζόμενοι κατάλαβαν ότι δεν μπορούσαν να συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο και την ίδια ώρα δεν είχαν στρατηγική διεξόδου. Σε εκείνη την φάση, οι ηγεσίες των συνδικάτων ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με το δημοτικό συμβούλιο χωρίς καμία συνεννόηση με την βάση των εργαζομένων, υπογράφοντας μια συμβιβαστική συμφωνία που τους εξαγρίωσε. Ορισμένοι από τους εργαζόμενους προσπάθησαν ακόμη και να δείρουν τους γραφειοκράτες συνδικαλιστές.

  • Τι πρότεινε το Κοντροκορέντε σ’ αυτή την περίπτωση;

Το Κοντροκορέντε, το οποίο έχει σημαντική παρέμβαση στους αγώνες αυτούς, έχει πάρει μαχητική θέση ενάντια στη στάση της συνδικαλιστικής ηγεσίας και καλεί για την καταψήφιση του κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας που θα γίνει μεταξύ των εργαζομένων για την αποδοχή ή την απόρριψη της συμφωνίας.

Την ίδια ώρα τονίζουμε το γεγονός πως ο αγώνας αυτός έδειξε την δύναμη που έχουν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι και την ανάγκη ενός ενωτικού κινήματος των εργαζομένων που δεν θα περιορίζεται μόνο στην Γένοβα, αλλά θα δίνει την μάχη συνολικά ενάντια στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται σε ολόκληρη την χώρα, όχι μόνο από την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και την ίδια την κυβέρνηση. Επιπλέον, οι κινητοποιήσεις άσκησαν τρομακτικές πιέσεις στο δημοτικό συμβούλιο. Είναι ενδεικτικό ότι ο δήμαρχος αναγκάστηκε να συμπεριλάβει στο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων ρήτρα που αναφέρει πως δεν θα υπάρξει καμία μείωση στους μισθούς, γεγονός που καθιστά μάλλον απίθανη την αγορά των δημοτικών υπηρεσιών από κάποια μεγάλη εταιρεία στο άμεσο μέλλον. Επιπλέον, η τελική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αναφέρει πως οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα ξεκινήσουν πριν από το 2015.

  • Το Κοντροκορέντε έχει γενικά σημαντική παρουσία στους εργαζόμενους του δήμου της Γένοβας και στους αγώνες τους. Πες μας λίγα περισσότερα γι’ αυτό.

Οι σύντροφοι του Κοντροκορέντε έχουν παρέμβαση στους εργαζόμενους του δήμου της Γένοβα από το 2010. Παίζουμε μεγάλο ρόλο στον χώρο της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου, ηγούμαστε της αντιπολίτευσης στο σωματείο των μεταφορών, ενώ ένας πολλοί εργαζόμενοι στην καθαριότητα συμφωνούν με τις θέσεις μας και μοιράζουν το υλικό μας στον χώρο εργασίας τους.

Υποστηρίζουμε πως οι εργαζόμενοι σε τοπικό και εθνικό επίπεδο πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να βάλουν ένα τέλος στις περικοπές και την λιτότητα. Ασκούμε κριτική στην ανικανότητα των -ορισμένων από το δημοτικό συμβούλιο- προϊσταμένων των υπηρεσιών, εξηγούμε πως οι εργαζόμενοι και οι πολίτες δεν έχουν κανένα λόγο να πληρώνουν για τα δικά τους λάθη και απαιτούμε δημοκρατικό έλεγχο στις δημοτικές υπηρεσίες.

Τον τελευταίο χρόνο έχουμε διοργανώσει 3 ανοιχτές εκδηλώσεις (στην μία είχε παρευρεθεί και ο Ιρλανδός σύντροφος και ευρωβουλευτής Πολ Μέρφι) καλώντας εργαζόμενους από την Γένοβα, αλλά και άλλες πόλεις να συζητήσουν για το πώς θα συντονίσουν τους αγώνες τους.

Μετά την τρίτη μέρα της απεργίας προτείναμε την προκήρυξη τοπικής γενικής απεργίας σε όλη την πόλη καθώς και συγκέντρωση των απεργών έξω από το κοινοβούλιο, στην Ρώμη.

Κατά την διάρκεια του Αυγούστου, μαζέψαμε 410 υπογραφές εργαζομένων στην καθαριότητα (αριθμός που αντιστοιχεί στο 25% του συνολικού αριθμού εργαζομένων στην υπηρεσία) που ζητούσαν απεργιακή δράση και ήταν κάτω από αυτή την πίεση που η ηγεσία του σωματείου τους αναγκάστηκε να στηρίξει τον αγώνα.

Τέλος, ήμασταν η μόνη πολιτική οργάνωση που παρέμβαινε με το υλικό της στις κινητοποιήσεις και έπαιρνε θέση υπέρ των εργαζομένων στον τοπικό τύπο προωθώντας τα αιτήματα τους και τη θέση μας για το τι χρειάζεται να γίνει για την υπεράσπιση των δημόσιων υπηρεσιών.

  • Η απεργία έχει εξαπλωθεί και στη Φλωρεντία, έτσι;

Δέκα μέρες μετά την απεργία στην Γένοβα, οι εργαζόμενοι στις δημοτικές συγκοινωνίες στην Φλωρεντία, προχώρησαν και αυτοί με την σειρά τους σε απεργία ενάντια στο Ματέο Ρένζι, δήμαρχο της πόλης, που πέρσι ιδιωτικοποίησε τις συγκοινωνίες και πριν λίγες μέρες έγινε ο νέος ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η απεργία έχει μέχρι στιγμής μπλοκάρει 70 απολύσεις, καθώς και τις περικοπές στους μισθούς. Ο αγώνας εξαπλώνεται…

  • Σύντροφε Μάρκο, ευχαριστούμε και καλή συνέχεια στους αγώνες σας

Ευχαριστώ, τα ίδια εύχομαι για το ελληνικό εργατικό κίνημα το οποίο είναι στο μυαλό και στις καρδιές όλης της Αριστεράς και όλων των αγωνιστών του κινήματος, σε όλη την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,276ΥποστηρικτέςΚάντε Like
986ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα