Ιταλία: 18, 19, 25 Οκτώβρη: οι εργαζόμενοι ενάντια στη λιτότητα

του Νίκου Κοκκάλη

Στις 18 και 19 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε 48ωρη απεργία στην Ιταλία, η οποία οργανώθηκε από τα «Συνδικάτα της Βάσης» (επιτροπές πρωτοβάθμιων σωματείων) με τη συμμετοχή σε κάποιους χώρους εργασίας να φτάνει μέχρι και το 100%. Πάνω από 140 πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο της Ρώμης, ενώ η κίνηση των τραίνων, του μετρό και των λεωφορείων γινόταν με ιδιαίτερη δυσκολία τόσο στην Ρώμη, όσο και στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Η απεργία κορυφώθηκε με την πανεθνική διαδήλωση που οργανώθηκε στην Ρώμη, ενάντια στις περικοπές, με βασικά αιτήματα την καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αλλά και φτηνή και αξιοπρεπή στέγαση. Στην διαδήλωση αυτή συμμετείχαν πέρα από τα εργατικά μπλοκ, σημαντικά τοπικά κινήματα, με κυριότερα το No TAV (ενάντια στην κατασκευή γραμμών τραίνων υψηλής ταχύτητας στην περιοχή της κοιλάδας της Σούσα) και No Muos (ενάντια στην εγκατάσταση ενός δικτύου αμυντικών δορυφόρων του αμερικάνικου στρατού στην Σικελία), όπως και άνεργοι και νεολαία, που έδωσαν τον τόνο στη συγκέντρωση, ενώνοντας στο δρόμο τα πρώτα θύματα των πολιτικών λιτότητας της ιταλικής κυβέρνησης. 

Εντυπωσιακή ήταν και η περιφρούρηση της διαδήλωσης, που κατάφερε να διασφαλίσει τον ειρηνικό χαρακτήρα της, παρά το γεγονός ότι όλη την εβδομάδα που προηγήθηκε της πορείας, τα ΜΜΕ δε σταμάτησαν να τρομοκρατούν τον κόσμο λέγοντας ότι "θα έρθουν οι «βάνδαλοι» στη Ρώμη και θα κάνουν επεισόδια". Ακόμα και όταν η πορεία δέχτηκε επίθεση από νεοφασίστες μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της "Casa Pound", μιας ιταλικής νεοφασιστικής οργάνωσης, η περιφρούρηση κατάφερε να προλάβει τα χειρότερα. Ελάχιστα απομονωμένα επεισόδια ήταν τελικά το μόνο που μπόρεσαν να παρουσιάσουν τα ΜΜΕ, παρά την προκλητική στάση της αστυνομίας που είχε κινητοποιήσει 4.000 μέλη της προκειμένου να διατηρήσει την «τάξη».

Τόσο η διαδήλωση όσο και η απεργία αποτέλεσαν μια σημαντική επιτυχία, που μπορεί το επόμενο διάστημα να λειτουργήσει προωθητικά για το κίνημα στην Ιταλία. Ήδη οργανώνονται μικρές και μεγάλες τοπικές δράσεις σε πολλές περιοχές της χώρας για τις εβδομάδες που έρχονται. Στη Φλωρεντία, στις 25 Οκτωβρίου χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν έξω από το κάστρο στο οποίο συνεδρίαζε η Anci (Κεντρικη Ένωση Δήμων της Ιταλίας), απαιτώντας φτηνά και αξιοπρεπή σπίτια, αλλά και ίσα δικαιώματα στέγασης για τους μετανάστες, σε μια διαδήλωση που οργανώθηκε από τα «Συνδικάτα της Βάσης» αλλά και οργανώσεις που ασχολούνται με το δικαίωμα στην στέγη.

Μετά από ένα μεγάλο διάστημα «ηρεμίας», κάτι έχει αρχίσει να κινείται στην Ιταλία. Προκειμένου να αξιοποιηθεί η επιτυχία της απεργίας το επόμενο διάστημα, είναι απαραίτητο να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις, αλλά και να συνδεθούν μεταξύ τους οι αγώνες στους διαφορετικούς εργασιακούς χώρους, αλλά και τα κινήματα των ανέργων, της νεολαίας και των τοπικών κοινωνιών που παλεύουν για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα