Τζουλιάνο Μπρουνέτι «ControCorrente» (CWI – Ιταλία)
Παρά την αισιοδοξία του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι και παρά το γεγονός ότι η λίστα των υποστηρικτών του μεγαλώνει (με εκπροσώπους των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων, επιχειρηματιών και οικονομικών αναλυτών) η κατάσταση στη χώρα συνεχίζει να επιδεινώνεται.
Η οικονομική πολιτική που έχει υιοθετήσει δεν έφερε απολύτως κανένα αποτέλεσμα ως προς το ξεπέρασμα της κρίσης. Αντίθετα, το ΑΕΠ έπεσε κατά 0.2% κατά το τρίτο τρίμηνο του χρόνου, ενώ οι άνεργοι αυξάνονται, έχοντας πλέον φτάσει τα 3,3 εκατομμύρια.
Μέτρα στήριξης… των αφεντικών
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, με μια σειρά μέτρων για τα εργασιακά, ετοιμάζεται να καταστρέψει ότι έχει απομείνει από την εργατική νομοθεσία. Ως προς το θέμα της ανεργίας των νέων, η οποία βρίσκεται στο 44%, το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να επιτρέψει στις εταιρίες να προσλαμβάνουν ειδικευόμενους, χωρίς εγγυήσεις σταθερής εργασίας, προμηθεύοντας τις έτσι μεγάλους αριθμούς εργαζομένων με πολύ χαμηλό κόστος.
Ωστόσο, μια από τις χειρότερες μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση Ρέντσι, είναι η ρύθμιση που επιτρέπει στους εργοδότες να προσλαμβάνουν υπαλλήλους για τα επόμενα τρία χρόνια, χωρίς να πληρώνουν εισφορές. Ο Τζ. Σκουίντζι, εκπρόσωπος της Confindustria (της ένωσης των εργοδοτών), δήλωσε ότι το παραπάνω μέτρο είναι «όλα όσα η Confindustria ονειρευόταν εδώ και χρόνια».
1.000.000 διαδηλωτές στη Ρώμη
Οι τελευταίες σκληρές επιθέσεις ενάντια στους εργαζόμενους οδήγησαν την CGIL (τη μεγαλύτερη εργατική ομοσπονδία στην Ιταλία) να καλέσει -παρά την πραγματική της διάθεση- σε κινητοποιήσεις ενάντια στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στις 25 Οκτώβρη.
Στη διαδήλωση συμμετείχαν αντιπροσωπείες από μια σειρά εργατικών χώρων και περιοχών της Ιταλίας, στις οποίες βρίσκεται σε κίνδυνο σημαντικός αριθμός θέσεων εργασίας. Πολυπληθή ήταν και τα μπλοκ εργοστασίων όπως ο TITAN, η βιομηχανία μετάλλου AST κ.α., ενώ υπολογίζεται ότι στη διαδήλωση της Ρώμης συμμετείχαν ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι.
Με το τέλος της διαδήλωσης πολλοί περίμεναν από την ηγεσία της CGIL να καλέσει εικοσιτετράωρη γενική απεργία. Ωστόσο αυτό δε συνέβη. Η ηγεσία των συνδικάτων, μέχρι πολύ πρόσφατα επέμενε στο παραμύθι της «φιλικής κυβέρνησης». Μόνο η ισχυρή πίεση από τη βάση των εργαζομένων μπορεί να σπρώξει την ηγεσία της CGIL να ορίσει την πρώτη ημερομηνία απεργιακής δράσης.
Οι κινητοποιήσεις του Φθινοπώρου, έχουν μετατραπεί σε ένα είδος «παράδοσης εορτασμού» των αγώνων του παρελθόντος, μετά την οποία το κίνημα επιστρέφει ειρηνικά στο σπίτι του. Ωστόσο, αυτή τη φορά η κατάσταση θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Η μεγάλη ανταπόκριση στην κινητοποίηση της 25ης Οκτώβρη είναι ένα σημαντικό βήμα που πρέπει να συνεχιστεί!