Σάκης Σιμόπουλος
Δράμα
Οι συνεχείς περιστολές δαπανών, η ανυπαρξία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η κατάρρευση των κέντρων υγείας του νομού και η συνολική απαξίωση της δημόσιας και δωρεάν υγείας για όλους, οδηγούν το νοσοκομείο Δράμας σε κατάρρευση.
Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, παλεύουν όλα αυτά τα χρόνια πάνω από τις δυνάμεις τους για να το κρατήσουν σε λειτουργία.
Στις 13 Οκτώβρη σε ανοιχτή συνέλευση στο νοσοκομείο σχηματίστηκε επιτροπή αγώνα και αποφασίστηκε πανδραμινο συλλαλητήριο στις 22 του μήνα ενάντια στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου Δράμας και των Υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.
Έτσι στις 22 Οκτώβρη, στις 12.00 το μεσημέρι, παρά τη συνεχή βροχή, αρκετές εκατοντάδες Δραμινοί βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία, σε ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια των τελευταίων ετών και στη συνέχεια έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους.
Από όλους σχεδόν τους ομιλητές αναφέρθηκε η κρισιμότητα της κατάστασης, διαπιστώθηκε το ενωτικό πνεύμα σύμπνοιας και συνεργασίας και τονίσθηκε η αναγκαιότητα μαχητικών και δυναμικών παρεμβάσεων για να διεκδικηθούν οι απαραίτητες λύσεις του προβλήματος που θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή χιλιάδων κατοίκων του νομού.
Το επόμενο ραντεβού για συγκέντρωση ορίσθηκε στην γενική απεργία της 12ης Νοέμβρη.
Τεράστια τα προβλήματα
Υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση τα δύο προβλήματα του νοσοκομείου, με το ένα συμπληρώνει το άλλο.
Η υποχρηματοδότηση ξεκίνησε εδώ και μερικά χρόνια, σχεδόν από τα πρώτα σημάδια της οικονομικής κρίσης, με τον προϋπολογισμό να μειώνεται συνεχώς. Η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε στο μισό ενώ για το 2015 έχει δοθεί μόλις το ένα τρίτο. Κάθε χρόνο, στα μισά του έτους, γίνονται προσπάθειες να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός με διάφορα ποσά, τα οποία όμως δεν αρκούν για να λύσουν προβλήματα, κλείνοντας προσωρινά οικονομικές τρύπες.
Με την υποστελέχωση τα πράγματα είναι ακόμη πιο "Δραμα"τικά. Τα τελευταία πέντε χρόνια έφυγαν από το Νοσοκομείο 250 άτομα (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό) είτε για συνταξιοδότηση, είτε στον ιδιωτικό τομέα (ιατροί) χωρίς να γίνει καμία νέα πρόσληψη.
Τις 102 οργανικές θέσεις γιατρών υπηρετούν μόλις 52 και έξι επικουρικοί. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη ειδικευομένων καθώς από 72 θέσεις που θα έπρεπε να υπάρχουν υπηρετούν 34. Οκτώ απ’ αυτούς είναι ήδη με παράταση και σύντομα θα φύγουν. Δεν γίνονται ασφαλείς εφημερίες στις κλινικές, κάποιες απ’ αυτές δεν εφημερεύουν ούτε τις μισές μέρες του μήνα, ενώ το νοσοκομείο, σαν περιφερειακό, είναι 24ωρης συνεχούς εφημερίας.
Δίχως μόνιμο φαρμακοποιό από το 2008, προκρίνονται λύσεις-μπαλώματα με συμβασιούχους φαρμακοποιούς ή γιατρούς που εκτελούν χρέη φαρμακοποιού. Αποτέλεσμα είναι το φαρμακείο να λειτουργεί προβληματικά ή και να κλείνει κατά διαστήματα. Οι ασθενείς και οι ασφαλισμένοι της πρόνοιας πολλές φορές αναγκάζονται να στρέφονται στο Κοινωνικό Φαρμακείο ή στα ιδιωτικά με μεγάλο κόστος γι’ αυτούς ή τελικά καταλήγουν στο σπίτι χωρίς την αγωγή τους.
Φορείς που στήριξαν το Πανδραμινό Συλλαλητήριο:
- Σωματείο Εργαζομένων Γ. Νοσοκομείου,
- Ένωση Γιατρών, Σωματείο Νοσηλευτικού Προσωπικού,
- Εργατικό Κέντρο,
- Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ,
- Φαρμακευτικός Σύλλογος,
- Περιφερειακή Ενότητα,
- Δήμος Δράμας,
- Δήμος Κ. Νευροκοπίου,
- Δήμος Παρανεστίου,
- Σύλλογος Καρκινοπαθών,
- Σωματείο ΑΜΕΑ,
- Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης,
- Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών,
- Εμπορικός Σύλλογος,
- Σωματείο Ιδιωτ. Υπαλλήλων,
- Σύλλογος Γυναικών,
- Με ανακοινώσεις χαιρέτισαν το ΠΑΜΕ και η ΛΑΕ Δράμας