Ιστορική απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Νέα Υόρκη

Tης Μαρίας Καπαράκη

Από τις 19 του Δεκέμβρη, πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη απεργία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η απεργία είναι η πρώτη που πραγματοποιείται τα τελευταία 25 χρόνια! (η τελευταία είχε πραγματοποιηθεί το 1980 και είχε διαρκέσει 11 ημέρες). Παρά τους εκβιασμούς, την επιβολή τεράστιων προστίμων και τις απειλές για φυλακίσεις όσων συμμετέχουν στην απεργία, οι απεργοί έφτασαν τις 34.000.

Το βασικό ζήτημα που οδήγησε τους εργαζόμενους στην απεργία, είναι οι προσπάθειες της ΜΤΑ (εταιρία μέσων μαζικής μεταφοράς) να μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό σύστημα, αυξάνοντας τα όρια συνταξιοδότησης από τα 55 χρόνια που είναι σήμερα στα 62. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Όλες αυτές τις μέρες οι απεργοί δείχνουν τη δυναμική αντίθεσή τους στην πολιτική λιτότητας των αφεντικών τους, που αποτελεί μια σαφή επίθεση στους μισθούς, τις συντάξεις και τις συνθήκες εργασίας τους, κεκτημένα των εργαζομένων εδώ και 70 χρόνια.

Την αλληλεγγύη τους στους απεργούς έχουν δείξει και άλλα στρώματα των εργαζομένων στη Νέα Υόρκη, που βλέπουν τα δικαιώματά τους να χτυπιούνται καθημερινά και το βιοτικό τους επίπεδο να πέφτει όλο και πιο πολύ.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, αποκάλεσε τους απεργούς εγωιστές και «γκάγκστερ», τη στιγμή που ο ίδιος είχε ξοδέψει 75 εκατ. δολάρια για την προεκλογική του εκστρατεία. Ακόμη, αποκάλεσε την απεργία παράνομη και προειδοποίησε ότι η απεργία στοιχίζει στην πόλη 400 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Ταυτόχρονα, το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας της Νέας Υόρκης αποφάσισε την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων την ημέρα στο σωματείο των απεργών εργαζομένων, επικαλούμενο την ισχύουσα νομοθεσία της Νέας Υόρκης που απαγορεύει την πραγματοποίηση απεργίας στο δημόσιο τομέα.

Η δημαρχία απειλεί επίσης τους απεργούς με παρακράτηση τριών ημερομισθίων, για κάθε ημέρα απεργίας που πραγματοποιούν!

Τι πρέπει να γίνει

Το τμήμα της CWI στη Νέα Υόρκη (Socialist Alternative) παρεμβαίνει δυναμικά στην απεργία συμμετέχοντας στις απεργιακές φρουρές και κάνοντας τις δικές του προτάσεις για το πώς πρέπει να προχωρήσει ο αγώνας.

Προτείνει ανάμεσα σ’ άλλα:

– Η απεργία πρέπει να νικήσει και γι’ αυτό χρειάζεται την στήριξη των υπόλοιπων εργαζομένων. Αν η απεργία νικηθεί, θα είναι η αρχή για γενικευμένη επίθεση ενάντια σε κάθε κλάδο εργαζομένων.

– Κατ’ αρχήν είναι απαραίτητο να υπάρξει συμμετοχή στην απεργία όλων των εργαζομένων σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς – λεωφορεία, μετρό, τρένα, φορτηγά και ταξί. Κεντρικό αίτημα πρέπει να είναι η αναβάθμιση των μέσων μαζικής μεταφοράς παράλληλα με τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων σ’ αυτά.

– Είναι απαραίτητη η οργάνωση συγκεντρώσεων αλληλεγγύης στους απεργούς, σε κεντρικά σημεία και γειτονιές της πόλης. Πρέπει να συνοδεύεται από μαζικά μοιράσματα φυλλαδίων ενημέρωσης απ’ άκρη σ’ άκρη.

– Οι εργαζόμενοι πλατιά πρέπει να απαιτήσουν ώστε για την αναβάθμιση των μέσων μαζικής μεταφοράς να πληρώσουν οι τραπεζίτες, οι επιχειρήσεις και οι πλούσιοι, με ταυτόχρονη μείωση του κόστους των εισιτηρίων, στην κατεύθυνση διεκδίκησης δωρεάν μεταφοράς για τους εργαζόμενους, τους νέους, τους μετανάστες.

– Τα μέσα μαζικής μεταφοράς να περάσουν στα χέρια των ίδιων των εργαζομένων. Να αντικατασταθεί η ΜΤΑ από μια δημοκρατική αρχή που να εκλέγεται και να ελέγχεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

– Η εκστρατεία αυτή πρέπει να συνδεθεί με ένα γενικότερο πρόγραμμα δράσης που θα θέτει μπροστά το καθήκον υπεράσπισης των αναγκών των εργαζομένων σε όλους τους τομείς (υγεία, εκπαίδευση, μεταφορά, στέγαση) πάνω από τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και του πολέμου.

Για μια ακόμη φορά όμως η μεγαλύτερη απειλή για τον αγώνα των απεργών είναι η ηγεσία του παναμερικανικού συνδικάτου (TWU), ο πρόεδρος του οποίου αποκάλεσε την απεργία στη Ν. Υόρκη, παράνομη, και κάλεσε τους εργαζόμενους να συμβιβαστούν με τις προτάσεις της ΜΤΑ και να σταματήσουν την απεργία. Αυτό κάνει τη σημασία αυτής της απεργίας και την ανάγκη να νικήσει ακόμα πιο μεγάλη.

Η Socialist Alternative, το τμήμα της CWI στις ΗΠΑ, συμμετέχοντας στην απεργία καλεί εργαζόμενους και νέους από όλο τον κόσμο να στηρίξουν την απεργία αποστέλλοντας μηνύματα συμπαράστασης στη διεύθυνση: [email protected]

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα