Ισραηλινοί αγωνιστές (της CWI και άλλοι) στο πλευρό των Παλαιστινίων!

Οι Ισραηλινές δυνάμεις, για ακόμη μια φορά στην ιστορία, χτυπούν στόχους σε παλαιστινιακά εδάφη από αέρος και θαλάσσης. Ο τραγικός απολογισμός μέχρι στιγμής είναι 49 νεκροί και περίπου 500 τραυματίες, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά.

Από το ξεκίνημα των εχθροπραξιών μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε κάθε γωνιά του κόσμου: από το Σίδνεϋ και τη Μελβούρνη μέχρι το Δουβλίνο, την Άγκυρα και την Αθήνα χιλιάδες διαδηλωτές εξέφρασαν την οργή τους για την σφαγή. Σύμφωνα όμως με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Nετανιάχου: «Ο στρατός είναι έτοιμος να επεκτείνει σημαντικά την επιχείρηση. Οι στρατιώτες είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο».

Με αυτά τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψιν το ιστορικό της κατοχής της Παλαιστίνης, πολύς κόσμος νιώθει πως δεν πρόκειται ποτέ να δοθεί λύση στην αιμορραγία της Μέσης Ανατολής. Όμως, οι έστω και μικρές διαδηλώσεις Ισραηλινών που κατέβηκαν σε πορείες διαμαρτυρίας φωνάζοντας συνθήματα όπως «Οι Άραβες και οι Εβραίοι αρνούνται να μείνουν εχθροί» δείχνουν το δρόμο για το πώς μπορεί να επέλθει, επιτέλους, η οριστική «κατάπαυση του πυρός».  

 

Ανταπόκριση από το Ισραήλ, από το site της CWI 

Επιμέλεια Άννα Κλείτσα

Η ισραηλινή κυβέρνηση ήταν πολύ ξεκάθαρη στις δηλώσεις της: Το σχέδιο «Πυλώνας Άμυνας» θα είναι μια  «μακρόπνοη εκστρατεία» που, πολύ πιθανά θα σημαίνει «παρατεταμένες συγκρούσεις». Αυτό το «σχέδιο άμυνας» είναι που υλοποιείται σήμερα στην Γάζα και «εγκαινιάστηκε» με την δολοφονία του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς Αχμέτ Τζαμπάρι, όπως και δεκάδων άλλων Παλαιστινίων μετά από τη βροχή τρόμου και θανάτου των ισραηλινών πυραύλων. 

Η επίθεση που βλέπουμε σήμερα είναι εμφανώς τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου που στοχεύει στην κλιμάκωση των εχθροπραξιών. Η ισραηλινή κυβέρνηση περιφρόνησε ακόμη και την προσωρινή κατάπαυση του πυρός που είχε μόλις συμφωνηθεί ενόψει της επίσκεψης του Αιγυπτίου πρωθυπουργού στη Λωρίδα της Γάζας. Αλλά και όλους τους τελευταίους μήνες, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιδόθηκαν σε μπαράζ δολοφονιών Παλαιστινίων δυναμιτίζοντας τις ένοπλες συγκρούσεις τόσο στη Γάζα όσο και στο νότιο Ισραήλ.

Όσο για την στάση πολλών δυτικών κυβερνήσεων, μια ματιά στις δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, αρκεί για να βγουν τα συμπεράσματα: σύμφωνα με αυτόν, η Χαμάς «έχει την μεγαλύτερη ευθύνη» για ό,τι συμβαίνει επειδή εκτόξευσε πύραυλο από τη Γάζα. Και σε αυτή την περίπτωση προβλέπεται να τηρηθεί σιγή ιχθύος από τις δυτικές κυβερνήσεις όπως ακριβώς συνέβη και στην «Επιχείρηση Cast Lead» το 2008-09.

Αυτό ακριβώς φοβούνται οι Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα και σήμερα: την επανάληψη μιας τέτοιας σφοδρής επίθεσης. Η «Επιχείρηση Cast Lead» μέτρησε 1400 νεκρούς – ανάμεσά τους 314 παιδιά. Αν η παθητική στάση πολλών κυβερνήσεων προκαλεί οργή, η δήλωση του Νετανιάχου προκαλεί ανατριχίλα: «Παίρνω την ευθύνη να επιλέξω την πιο κατάλληλη στιγμή, ώστε να αποσπάσουμε το βαρύτερο τίμημα που μπορεί να δοθεί. Θα γίνει ό,τι πρέπει να γίνει». Και πράγματι, η ακύρωση των αδειών πολλών ισραηλινών στρατιωτών και η επιστράτευση εφέδρων, είναι ξεκάθαρα σημάδια πως το ισραηλινό καθεστώς εξετάζει το ενδεχόμενο μιας χερσαίας επίθεσης.

Ψηφοθηρία

Σε ανακοίνωση του στις 14 Νοέμβρη, το τμήμα της CWI, Socialist Struggle Movement, που δραστηριοποιείται στην περιοχή και στο οποίο συμμετέχουν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, εξηγούσε πως ο καθοριστικός παράγοντας για να επιλέξει το καθεστώς να εξαπολύσει τώρα την επίθεσή του, ήταν τα πεσμένα ποσοστά του νεοϊδρυθέντος κόμματος Λικούντ Μπεϋτένου των Νεντανάχιου και Λίμπερμαν.

Ενόψει των εκλογών του Γενάρη, ο Νετανιάχου επιδιώκει να δείξει πως το Ισραήλ «οχυρώνει την ασφάλεια των πολιτών του»! Συμπληρωματικά, θέλει να αποκλείσει κάθε προσπάθεια συζήτησης για το Παλαιστινιακό σε διεθνές επίπεδο, καθώς και να ανακόψει μια πιθανή ενίσχυση της Χαμάς λόγω των μεγάλων αλλαγών και εντάσεων στις άλλες χώρες της περιοχής (Συρία, Λίβανος κλπ).

Η  Socialist Struggle Movement εξηγεί συγκεκριμένα:

«η άρχουσα τάξη της χώρας και ο πρωθυπουργός προσπαθούν απεγνωσμένα να αποπροσανατολίσουν τα λαϊκά στρώματα ενόψει των εθνικών εκλογών. Προσπαθούν να θάψουν τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα για τα οποία ο Λίμπερμαν (σ.σ.:Lieberman, Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ) με περισσό θράσος δήλωσε πως «βαρέθηκε να ακούει γκρίνιες»! Η κυβέρνηση ενισχύει το μίσος μεταξύ των δύο λαών για να κερδίσει ψήφους! Η λογική του διαίρει και βασίλευε είναι γνωστή στρατηγική αλλά στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για εξαιρετικά ριψοκίνδυνο τζόγο που μπορεί να ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχο του Νετανιάχου, του Λίμπερμαν και του Μπάρακ (σ.σ.: Barak, Υπουργός Εθνικής Άμυνας)…. Πολλά παιδιά και έφηβοι έχουν πληρώσει με την ζωή τους για τα προεκλογικά παιχνίδια της κυβέρνησης και σήμερα, 14 Νοέμβρη, ένα βρέφος κι ένα μικρό κορίτσι τιμωρήθηκαν με θάνατο για εγκλήματα που δεν έκαναν ποτέ».   

Όσο για τα βασικά κόμματα της «αντιπολίτευσης», έσπευσαν γρήγορα να στηρίξουν και να δώσουν κάλυψη στις επιλογές της κυβέρνησης και δεν τήρησαν καν τα προσχήματα. Αντί να επιχειρήσουν έστω να προτείνουν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση, έτρεξαν πίσω από την παρανοϊκή τακτική της κυβέρνησης κι έπαιξαν το παιχνίδι της.   

Δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να ανοίξει τους «ασκούς του Αιόλου» με την επιμονή στην αιματοχυσία. Ήδη η κατάσταση στις χώρες της Μέσης Ανατολής είναι ασταθής και ήδη σε πολλές χώρες της περιοχής ξεσπούν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, όπως και στην ίδια την Παλαιστίνη. Ο Αιγυπτιακός λαός, που μοιράζεται συνοριακή γραμμή με τη Γάζα, βάζει σαν αίτημα στις διαδηλώσεις του την προστασία των κατοίκων της Γάζας. 

Στο εσωτερικό του Ισραήλ, η Socialist Struggle Movement γράφει:

«Μπορούμε και πρέπει να οργανώσουμε το αντίπαλο δέος στον πόλεμο που εξαπολύει η κυβέρνηση, τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Παλαιστίνη και ν’ αποτρέψουμε περαιτέρω κλιμάκωση των επιχειρήσεων. Ήδη έγιναν κάποιες πρώτες διαδηλώσεις. Πρέπει να οργανωθούν περισσότερες και μαζικότερες» 

Ακόμη, κάνει ανοιχτά καλέσματα σε σωματεία και ομοσπονδίες εργαζομένων και σε κοινωνικά κινήματα να καταγγείλουν ανοιχτά την πολιτική της κυβέρνησης και να συνδιοργανώσουν πορείες διαμαρτυρίας εναντίον της.

Οι σύντροφοι της Socialist Struggle Movement, μεταξύ άλλων, βάζουν τα εξής αιτήματα:

  • Να σταματήσει άμεσα η σφαγή των Παλαιστινίων
  • Να τερματιστεί ο αποκλεισμός της Γάζας! Να ανοίξουν τα σύνορα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου!
  • Να αποσυρθούν τα ισραηλινά στρατεύματα από κάθε Παλαιστινιακή περιοχή!
  •  Υποστήριξη των εργαζομένων της Μέσης Ανατολής και του υπόλοιπου κόσμου στον αγώνα των Παλαιστινίων!
  • Δημιουργία ανεξάρτητων, εργατικών οργανώσεων σε Παλαιστίνη και Ισραήλ!
  • Πάλη για κυβερνήσεις των εργαζομένων και των φτωχών που θα λήξουν την κατοχή, θα υπερασπιστούν τα δημοκρατικά δικαιώματα και θα τερματίσουν τα ιμπεριαλιστικά και καπιταλιστικά συμφέροντα στην περιοχή!
  • Πάλη  με προοπτική τον σοσιαλισμό (πραγματικό σοσιαλισμό, με εργατική δημοκρατία) στην Παλαιστίνη, το Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής