ΙΣΡΑΗΛ: Κινητοποιήσεις φοιτητών

Φοιτητικό κίνημα δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα… Στη χώρα με το σημαντικότερο ρόλο στη Μέση Ανατολή, τοποτηρητή των αμερικανών, οι φοιτητές αντιστέκονται στα μέτρα που θέλει να πάρει η κυβέρνηση για την παιδεία. Η επίθεση της κυβέρνησης έχει ως στόχο την μείωση των κρατικών δαπανών κατά 215 εκ. ευρώ και την αύξηση των διδάκτρων μέχρι και 182,5 ευρώ το χρόνο! Η αντίδραση των φοιτητών ήταν άμεση. Πορείες διαμαρτυρίας που έφτασαν μέχρι και τα 5000 άτομα, αριθμός πολύ μεγάλος για μια χώρα που υποχρεώνει τη νεολαία της σε πολύμηνες θητείες στο στρατό (3 χρόνια για τους άντρες και 2 για τις γυναίκες) και που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τις γειτονικές αραβικές χώρες και ειδικά τους παλαιστίνιους εδώ και 60 χρόνια. Η πολιτική κατάσταση στο Ισραήλ είναι ευνοϊκή για το κίνημα. Η κρατική τηλεόραση μιλάει για κόκκινη επανάσταση. Σκάνδαλα διαφθοράς και σεξουαλικού περιεχομένου ταλανίζουν την κυβέρνηση, ενώ ο αρχηγός του στρατού αναγκάστηκε πρόσφατα να παραιτηθεί κάτω από την πίεση των απωλειών στον πόλεμο με το Λίβανο. Η δημοτικότητα δε του πρωθυπουργού βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που ανέλαβε την κυβέρνηση.

Η παρέμβαση της Maavak Sozialisti (αδερφή οργάνωση του Ξ στο Ισραήλ) έπαιξε το δικό της ρόλο. Οι Ισραηλινοί σύντροφοι έχουν ως τώρα μοιράσει χιλιάδες προκηρύξεις με θέσεις για τα αιτήματα του φοιτητικού κινήματος αλλά και προτάσεις για την οργάνωση του. Συνθήματα όπως το ¨Δωρεάν Παιδεία – Για Όλους¨ έχουν γίνει σήμα κατατεθέν αυτού του κινήματος ενώ οι αναφορές στο …ελληνικό παράδειγμα δε λείπουν (αποδεικνύοντας και το διεθνή αντίκτυπο του ελληνικού φοιτητικού κινήματος). Στην τελευταία πορεία η αστυνομία έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο συλλαμβάνοντας 33 φοιτητές, μεγαλώνοντας έτσι και τη δυσαρέσκεια ενάντια στην κυβέρνηση. Οι σύντροφοι μας βάζουν μπροστά τη σύνδεση που θα πρέπει να υπάρξει με τους εργαζόμενους και τη δημιουργία πανεκπαιδευτικού μετώπου ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα