Ρεπορτάζ από την πανεκπαιδευτική απεργία της 10ης Μάη στην Ισπανία, ενάντια στην ποινή-χάδι για τους δράστες ομαδικού βιασμού από το σαιτ της Επιτροπής για μια Εργατική Διεθνή (στην οποία συμμετέχει το Ξεκίνημα). Το δικαστήριο καταδίκασε τους δράστες, που έγιναν γνωστοί ως «Αγέλη» για «σεξουαλική κακοποίηση» αντί για βιασμό, με ποινές πολύ μικρότερες από αυτές που αντιστοιχούν στο βιασμό, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι είχαν μαγνητοσκοπήσει τις πράξεις τους και τις ανάρτησαν στο διαδίκτυο!
Ανταπόκριση από Ισπανία
_________________
Άδειες αίθουσες διδασκαλίας και πάνω από 100.000 φοιτητές και μαθητές στο δρόμο. Αυτή ήταν η εικόνα της Ισπανίας στις 10/5, την ημέρα της πανεκπαιδευτικής απεργίας ενάντια στη δικαστική απόφαση που έριξε «στα μαλακά» τους βιαστές της διαβόητης «Αγέλης». Η κινητοποίηση καλέστηκε από την «Ένωση Μαθητών και Σπουδαστών» και τις «Μαχητικές και Ελεύθερες», τη σοσιαλιστική, φεμινιστική οργάνωση της «Επαναστατικής Αριστεράς» (αδελφής οργάνωσης του «Ξ» στο ισπανικό κράτος).
Πάνω από 1 εκατομμύριο απείχαν!
Πάνω από ένα εκατομμύριο φοιτητές και μαθητές απείχαν από τα μαθήματά τους και 100.000 βγήκαν στους δρόμους, σε πάνω από 60 διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Στη Μαδρίτη, το κέντρο κατακλύστηκε από 20.000 νέους ανθρώπους, μέσα σε ένα ιδιαίτερα μαχητικό κλίμα. Άλλοι 40.000 διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη και αρκετές χιλιάδες στο Μπιλμπάο, πρωτεύουσες της Καταλονίας και της χώρας των Βάσκων αντίστοιχα, αλλά και σε πολλές ακόμη πόλεις. Δεκάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι, δηλώνοντας την αλληλεγγύη τους στο θύμα του βιασμού, κατέβηκαν στους δρόμους με συνθήματα όπως «Αδελφή μας, εμείς είμαστε η αγέλη σου», «Εγώ σε πιστεύω», «Ήταν βιασμός» και «Κάτω το σεξιστικό δικαστικό σύστημα»!
Ήταν μια εκπληκτική μέρα αγώνα, κατά την οποία η νεολαία δεν εξέφρασε μόνο την αλληλεγγύη της στο θύμα της «Αγέλης», αλλά και τη διάθεσή της να βάλει φρένο σε τέτοιου είδους βάναυσες σεξιστικές επιθέσεις, παρά την εμφανή προσπάθεια του δικαστικού συστήματος να προστατεύσει τους δράστες.
Μαχητικός φεμινισμός
Πέρα από την «Ένωση Μαθητών και Σπουδαστών» και τις «Μαχητικές και Ελεύθερες», στην κινητοποίηση συμμετείχαν δεκάδες φεμινιστικές οργανώσεις, αλλά και εργαζόμενοι από χώρους οι οποίοι βρίσκονται αυτό το διάστημα σε κινητοποιήσεις, όπως από τις εταιρείες Kellys και Coca Cola. Συμμετείχε επίσης η οργάνωση για την υπεράσπιση της μνήμης των θυμάτων της φρανκικής δικτατορίας και το κίνημα υπεράσπισης των συντάξεων, στηρίζοντας ενεργά την πανεκπαιδευτική ημέρα δράσης.
Η κινητοποίηση έδειξε ότι ο μαχητικός φεμινισμός, που δίνει στον αγώνα ενάντια στη γυναικεία καταπίεση αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά, αυξάνει όλο και περισσότερο την επιρροή του. Πρόκειται για έναν φεμινισμό που δε διστάζει να πει τα πράγματα με το όνομά τους, δε διστάζει να πάρει θέση ενάντια στο δικαστικό σύστημα που προστατεύει τους βιαστές, ενώ παράλληλα παλεύει ενάντια στις αντιδραστικές πολιτικές των κομμάτων του κατεστημένου, τα οποία ενώ υποκρίνονται ότι υποστηρίζουν τα γυναικεία δικαιώματα, στην πραγματικότητα υπηρετούν το καπιταλιστικό σύστημα, που είναι η ρίζα της γυναικείας καταπίεσης.
Δεν ήταν «τυχαίο γεγονός»
Η ποινή-χάδι για την «Αγέλη», είναι ενδεικτική της πολιτικής του συστήματος και της διεφθαρμένης δεξιάς που κυβερνά, που σπρώχνει εκατομμύρια γυναίκες, νέους ανθρώπους, εργαζόμενους στη δυστυχία. Η 26η Απρίλη, ημέρα κατά την οποία ανακοινώθηκε η δικαστική απόφαση, θα μείνει στην ιστορία σαν ημέρα ντροπής. Ήταν η μέρα που το ισπανικό σύστημα «δικαιοσύνης», βγάζοντας «λάδι» τους βιαστές, έκλεισε το μάτι σε κάθε επίδοξο δράστη.
Αυτό που συνέβη δεν ήταν ένα «τυχαίο γεγονός». Πρόκειται για ένα περιστατικό που θυμίζει τις εποχές του Φράνκο. Η κυβέρνηση του «Λαϊκού Κόμματος» ενθαρρύνει τα πιο αντιδραστικά στοιχεία μέσα στο δικαστικό σύστημα να στραφούν ενάντια στους καταπιεσμένους, ξεκινώντας από τις γυναίκες. Αυτή είναι η «δικαιοσύνη» του καπιταλισμού. Καλλιτέχνες, συνδικαλιστές, φεμινίστριες, σέρνονται σε δίκες, τους επιβάλλονται πρόστιμα και ποινές φυλάκισης, την ίδια ώρα που οι κλέφτες του «Λαϊκού Κόμματος», οι τραπεζίτες που παίρνουν τα σπίτια των φτωχών, τα αφεντικά που εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους, συνεχίζουν να κυβερνούν. Αυτό το σύστημα το αποκαλούν «δημοκρατία», αλλά εμείς ξέρουμε ότι πρόκειται για μια καταπιεστική ολιγαρχία.
Ήταν μόνο η αρχή!
Η ισπανική κοινωνία έχει συνηθίσει στη σεξιστική «δικαιοσύνη», ήδη από προηγούμενες υποθέσεις. Προσπαθούν να στείλουν ένα καθαρό μήνυμα: όσοι αντιστέκονται θα διώκονται, ενώ οι βιαστές, οι διεφθαρμένοι πολιτικοί και τα αφεντικά θα απολαμβάνουν καθεστώς ασυλίας.
Στις 10 Μάη, η ισπανική νεολαία έγραψε μια ακόμη σελίδα στην ιστορία του αγώνα για ελευθερία. Δε θα σταματήσει όμως εκεί. Η «Ένωση Μαθητών και Σπουδαστών» και οι «Μαχητικές και Ελεύθερες», καλούν κάθε νέο άνθρωπο να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στην καταπίεση. Καλούν σε μαζική συμμετοχή στην προσπάθεια χτισίματος ενός επαναστατικού, αντικαπιταλιστικού, φεμινιστικού κινήματος.