Ισπανία: Ο αγώνας των ανθρακωρύχων καταλύτης για όλο το εργατικό κίνημα

Του Αλέξανδρου Πραντούνα

Οι ανθρακωρύχοι της Ισπανίας βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και δύο μήνες αντιστεκόμενοι στα σχέδια της κυβέρνησης Ραχόι να μειώσει κατά 63% τις επιχορηγήσεις προς τα ορυχεία, κίνηση που θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 30.000 θέσεων εργασίας. Η δίμηνη απεργία των ανθρακωρύχων έχει συγκλονίσει την ισπανική κοινωνία, ενώ ενθάρρυνε και άλλους κλάδους να μπουν σε κινητοποιήσεις.

Εκστρατεία ψεύδους…

Η κυβέρνηση και τα καθεστωτικά ΜΜΕ έχουν εξαπολύσει μια απίστευτη εκστρατεία ψεύδους για να δυσφημίσουν τον αγώνα των ανθρακωρύχων. Ισχυρίζονται μεταξύ άλλων πως η δουλειά των ανθρακωρύχων είναι τόσο ασφαλής που οι γυναίκες ανθρακωρύχοι πηγαίνουν στην δουλειά με τακούνια! Γράφουν επίσης πως οι ανθρακωρύχοι παίρνουν μισθούς της τάξης των 2.100 ευρώ τον μήνα. Στην πραγματικότητα οι μισθοί των ανθρακωρύχων κινούνται μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ για μια δουλειά εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη. Κατηγορούν επίσης τους ίδιους τους ανθρακωρύχους για την κακοδιαχείριση των χρημάτων που λαμβάνουν από το κράτος, όταν αυτά τα χρήματα τα διαχειρίζονται ιδιωτικές εταιρείες εξόρυξης καθώς και τοπικές κυβερνήσεις. Μια άλλη κατηγορία είναι ότι οι ανθρακωρύχοι είναι «βίαιοι». Στην πραγματικότητα, οι ανθρακωρύχοι απαντάνε συλλογικά στην βία και τις προκλήσεις της αστυνομίας υπερασπιζόμενοι τον αγώνα τους.

…και ωμή καταστολή

Από την αρχή των κινητοποιήσεων η κυβέρνηση έχει διαλέξει τον δρόμο της ωμής καταστολής του αγώνα των ανθρακωρύχων. Οι επιθέσεις με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα είναι στην ημερήσια διάταξη με αποτέλεσμα δεκάδες τραυματίες μέχρι τώρα, μεταξύ των οποίων και ένα 5χρονο κοριτσάκι! Πολλοί ανθρακωρύχοι και συμπαραστάτες τους έχουν συλληφθεί κατά την διάρκεια των συγκρούσεων.

Ο αγώνας των ανθρακωρύχων καταλύτης για άλλους κλάδους

Οι ανθρακωρύχοι έχουν μέχρι τώρα οργανώσει δεκάδες διαδηλώσεις στις περιοχές που εργάζονται (κύρια στον βορρά και τον νότο της χώρας) έχουν μπλοκάρει εθνικές οδούς, ενώ πραγματοποίησαν και μια τεράστια πορεία διαμαρτυρίας προς την Μαδρίτη διασχίζοντας 400 χιλιόμετρα.

Ο αγώνας των ανθρακωρύχων βρήκε από το ξεκίνημα του μεγάλη συμπαράσταση ανάμεσα στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της χώρας. Όταν η μεγάλη πορεία των ανθρακωρύχων έφτασε στην Μαδρίτη στις 10 του μηνός, 250 χιλιάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι την υποδέχτηκαν σε ένδειξη συμπαράστασης. Μέσα σε λίγες μέρες μια σειρά άλλοι κλάδοι μπήκαν σε κινητοποιήσεις. Πυροσβέστες, εκπαιδευτικοί, κυβερνητικοί υπάλληλοι, οδοκαθαριστές και άλλοι πραγματοποιούν αυτές τις μέρες κινητοποιήσεις.

Οι εργαζόμενοι παλεύουν ενάντια στις νέες περικοπές-μαμούθ ύψους 65 δις ευρώ. Είναι παραπάνω από βέβαιο πως ο αγώνας των ανθρακωρύχων έπαιξε σημαντικό ρόλο στο ανέβασμα του ηθικού των εργαζομένων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Την ώρα που ψηφίζονταν τα μέτρα λιτότητας διαδηλώσεις λάμβαναν χώρα σε 80 πόλεις της Ισπανίας.

Γενική απεργία: το αναγκαίο επόμενο βήμα

Στην πραγματικότητα, η επίθεση της κυβέρνησης, τόσο στους ανθρακωρύχους, όσο και συνολικά στο εργατικό κίνημα και τα λαϊκά στρώματα δεν μπορεί να ανατραπεί απλά με πορείες και διαδηλώσεις.

O «Επαναστατικός Σοσιαλισμός», το τμήμα της CWI στην Ισπανία, εξηγεί ακριβώς αυτό και παλεύει μέσα στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος για την προκήρυξη γενικής απεργίας με σκοπό την ανατροπή, όχι μόνο των μέτρων, αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης Ραχόι.

Διεθνισμός

Για το ελληνικό εργατικό κίνημα η είσοδος του ισπανικού κινήματος στη μάχη ενάντια στις πολιτικές της Τρόικα και του κεφαλαίου αποκτά εξαιρετική σημασία. Δείχνει ότι δεν παλεύουμε μόνοι μας. Ότι δημιουργούνται σταδιακά οι δυνατότητες για να μπορέσουν να συντονιστούν οι αγώνες πέρα από τα σύνορα της μίας ή της άλλης χώρας, πράγμα που αποτελεί το μόνο δρόμο για σημαντικές νίκες του κινήματος. Σ’ αυτή την προσπάθεια πρέπει να ρίξουμε μαζικά τις δυνάμεις μας, μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα και μέσα στην Αριστερά. Ιδιαίτερα καθήκοντα αναλογούν στον ΣΥΡΙΖΑ, που υποστηρίζει τον πανευρωπαϊκό συντονισμό των αγώνων και τον οποίο, αυτή τη στιγμή, παρακολουθεί όλη η Αριστερά και δεκάδες εκατομμύρια εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη και διεθνώς.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα