Ισπανία: Νέος νόμος για τις εκτρώσεις – 30 χρόνια πίσω!

Της  Marisa Cabal, «Επαναστατικός Σοσιαλισμός» (CWI – Ισπανία)
Επιμέλεια: Ελισάβετ Κανάκογλου
Στις 20 Δεκεμβρίου, η ισπανική κυβέρνηση ψήφισε ένα νέο νόμο για τις εκτρώσεις, που αποτελεί τον πλέον περιοριστικό στην Ευρώπη. Ο υπουργός δικαιοσύνης Gallardόn πήγε την Ισπανία 30 χρόνια πίσω, ουσιαστικά απαγορεύοντας τις εκτρώσεις, αφού ο νέος νόμος είναι ακόμα πιο αναχρονιστικός κι από αυτόν του 1985!

Ο υπουργός έδειξε ποια είναι η πραγματική ιδεολογία πίσω από αυτήν τη μεταρρύθμιση με δηλώσεις όπως

«η μητρότητα είναι αυτό που κάνει μια γυναίκα πραγματική γυναίκα». 

Είναι μια ιδεολογία οπισθοδρομική και σεξιστική, που δίνει αξία στην γυναίκα μόνο και μόνο επειδή μπορεί να γεννήσει.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι εκτρώσεις  θα επιτρέπονται μόνο σε δύο περιπτώσεις. Η πρώτη περίπτωση είναι ο βιασμός και η δεύτερη όταν η σωματική ή ψυχική υγεία της γυναίκας διατρέχει σοβαρό κίνδυνο. Μέχρι τώρα, πάνω από το 90% των εκτρώσεων στην Ισπανία δεν ανήκουν σ’ αυτές τις δύο κατηγορίες.

Η μεταρρύθμιση θέτει εκτός νόμου τις εκτρώσεις λόγω δυσπλασίας του εμβρύου γιατί σύμφωνα με τον Gallardόn «δεν υπάρχουν έμβρυα πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας». 

Επίσης, ορίζει πως οι ανήλικες γυναίκες θα πρέπει να εξασφαλίσουν την συγκατάθεση των γονιών τους για να προχωρήσουν σε έκτρωση αν ανήκουν σε μια από αυτές τις κατηγορίες.

Ο νέος νόμος είναι στην ίδια γραμμή των υπόλοιπων περιορισμών στα δικαιώματα που εισήγαγε η κυβέρνηση Ραχόι. 

Από τον περασμένο Αύγουστο, η επιδότηση για αντισυλληπτικά χάπια έχει σταματήσει, κάνοντας την πρόσβαση σε αυτά ακόμα δυσκολότερη για τις γυναίκες που έχουν οικονομικές δυσκολίες. Η κυβέρνηση απέδειξε τον υποκριτικό της χαρακτήρα υποστηρίζοντας ότι ο νόμος υπερασπίζεται το δικαίωμα στη ζωή των ατόμων με αναπηρία. Ωστόσο, δεν έχει κανένα πρόβλημα να εφαρμόζει περικοπές στα επιδόματα που τους δίνονται.

Παρά τα αιτήματα που έχουν κερδηθεί στο παρελθόν από το κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών, η σημερινή κατάσταση δείχνει ότι επί της ουσίας έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτή την επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών, ούτε από την άλλη το να προχωρούμε σε εκτρώσεις για οικονομικούς λόγους ή επειδή δεν μπορούμε να συνδυάσουμε την εργασία με τη μητρότητα. 

Ο νέος νόμος είναι επικίνδυνος γιατί μας οδηγεί σε μη ασφαλείς, παράνομες εκτρώσεις. Πρέπει να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε τον σεβασμό στη γυναίκα και στις επιθυμίες της, ώστε να μπορέσει να αποφασίσει πραγματικά ελεύθερα για τη ζωή της. Κι αυτό πρέπει να το κάνουμε μαζί με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα, γιατί το θέμα δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά το σύνολο των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,220ΥποστηρικτέςΚάντε Like
994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα