Ισπανία – υπόθεση Μπαρθένας: Οι δικαστικές περιπέτειες του Λαϊκού Κόμματος

Νέα επεισόδια έχει το σήριαλ  της υπόθεσης των «σβησμένων αρχείων» του πρώην ταμεία του Λαϊκού Κόμματος, Λουίς Μπαρθένας. Η υπόθεση συνδέεται με το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» του κόμματος, τα οποία διαχειριζόταν κατά την διάρκεια της θητείας του. Πρόκειται για μια ακόμη ιστορία που σχετίζεται με τις μίζες και τα «δωράκια» τα οποία δίνονταν στο κόμμα από επιχειρηματίες, μέχρι και το 2013.

Η υπόθεση έχει να κάνει με τους δύο υπολογιστές που χρησιμοποιούσε ο Μπαρθένας, και οι οποίοι βρίσκονταν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στη Μαδρίτη. Οι υπολογιστές κατασχέθηκαν από την αστυνομία, αλλά κατά την έρευνα φάνηκε ότι ο σκληρός δίσκος του ενός είχε αφαιρεθεί τελείως, και του άλλου είχε σβηστεί 32 φορές.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του  Λαϊκού Κόμματος, η καταστροφή των αρχείων των υπολογιστών έγινε στα πλαίσια της συνήθους διαδικασίας που ακολουθείται όταν αλλάζουν τα διευθυντικά στελέχη του.

Τελικά ανακτήθηκαν αρχεία μεγέθους 467 γιγαμπάιτ, από το δεύτερο υπολογιστή, τα οποία, σύμφωνα με τον Μπαρθένας περιείχαν στοιχεία για τα «λογιστικά τρικ» του Λαϊκού Κόμματος, ενώ στον άλλο υπολογιστή, τα αρχεία του οποίου δεν ήταν δυνατό να ανακτηθούν, υπήρχαν φωτογραφημένα email ανάμεσα στον Μπαρθένας και τη γραμματέα του, σκαναρισμένες υπογεγραμμένες αποδείξεις, φύλα excell με τον προϋπολογισμό των προεκλογικών εκστρατειών, ραντεβού με χορηγούς του κόμματος, ή πληροφορίες σχετικά με την κληρονομιά του και λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες.

Τον Οκτώβρη του 2013, τα κόμματα της «Ενωμένης Αριστεράς» των «Οικολόγων σε Δράση» καθώς και η «Ομοσπονδία των Πρασίνων», έκαναν μήνυση κατά του Λαϊκού Κόμματος, για παρακώλυση της Δικαιοσύνης, με σκοπό να βρεθεί ποια από τα στελέχη της ιεραρχίας του είναι υπεύθυνα για το σβήσιμο των αρχείων.

Όμως, με το αιτιολογικό ότι οι υπολογιστές αν και ήταν περιουσία του Λαϊκού Κόμματος χρησιμοποιούνταν από τον Μπαρθένας, ο οποίος ήταν ακόμα υπόδικος, η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. Τελικά ο Μπαρθένας κρίθηκε ένοχος για την υπόθεση των «Μαύρων Ταμείων».

Τον περασμένο Γενάρη ξεκίνησε και πάλι η έρευνα της υπόθεσης, ενώ τον Αύγουστο του 2016, το δικαστήριο της Μαδρίτης έκρινε το Λαϊκό Κόμμα ένοχο για τη

«μη δημιουργία οργάνωσης και διαχείρισης που να αποτρέπει τη διενέργεια παράνομων πράξεων».

Το έκρινε επίσης ένοχο για το γεγονός ότι οι σκληροί δίσκοι καταστράφηκαν κατόπιν υπόδειξης του Αλμπέρτο Ντουράν, δικηγόρου του κόμματος, και της Κάρμεν Ναβάρο, διαδόχου του Μπαρθένας και μέλους του κύκλου της Γενικής Γραμματέα του κόμματος Ντολόρες Ντε Κοσπεδάλ.

Η διαδικασία συνεχίζεται, παρά το γεγονός ότι στις 13 Σεπτεμβρίου, ο Μπαρθένας απέσυρε, όλως περιέργως την κατάθεση του, με την οποία κατηγορούσε ευθέως το Λαϊκό Κόμμα. Αυτή η δίκη, βλέπετε, έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία ο Μαριάνο Ραχόι ψάχνει συμμάχους, προκειμένου να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να πάρει τις ψήφους των «Ciudadanos» («Πολίτες») ενώ πλέον επιθυμεί διακαώς την ψήφο ή την ανοχή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, για να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Όμως σκάνδαλα σαν αυτό του Μπαρθένας, δεν τον κάνουν ελκυστικό σύμμαχο, τουλάχιστον για μια μερίδα της ηγετικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, της οποίας ηγείται ο μέχρι χτες πρόεδρος του κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ. Αυτή η τάση προειδοποιεί ότι η η σύμπραξη με τον Ραχόι, ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη στιγμή, θα οδηγήσει σε «ΠΑΣΟΚοποίηση» των ποσοστών της.

Οι εξελίξεις αναμένονται ενδιαφέρουσες…

 


Πηγές:
http://kaosenlared.net/barcenas-recula-y-retira-la-acusacion-contra-el-pp-por-el-borrado-de-los-discos-duros/
http://www.eldiario.es/politica/Fiscalia-procesamiento-PP-ordenadores-Barcenas_0_543496214.html
http://politica.elpais.com/politica/2016/07/26/actualidad/1469535365_136593.html\

 


 

Σχετικά άρθρα

Ισπανικές εκλογές: Νίκη Ραχόι, απογοητευτικά αποτελέσματα για Unidos Podemos

Ισπανία: Αριστερή κυβέρνηση στο προσκήνιο ενόψει των εκλογών του Ιουνίου

Ισπανία: Ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στην εκλογική συνεργασία Podemos και IU

Ισπανία: το πολιτικό σύστημα σε κρίση, η κοινωνία σε αναμονή

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής