Ιρλανδικές εκλογές: Τα τελικά αποτελέσματα της Αριστεράς

 Μεγάλη επιτυχία για την Ενωμένη Αριστερή Συμμαχία (ULA) και ειδικά για το Σοσιαλιστικό Κόμμα αποτέλεσαν οι ιρλανδικές εκλογές της περασμένης Παρασκευής. Το  Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι η αντίστοιχη οργάνωση του Ξ, τμήμα της CWI στην Ιρλανδία

Η Αριστερή Συμμαχία δημιουργήθηκε (όπως αναφέραμε σε προηγούμενα άρθρα, βλ https://xekinima.org/arthra/view/article/i-dimioyrgia-tis-enomenis-aristeris-symmaxias-stin/ ) μετά από πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, στη διάρκεια του περασμένου Νοέμβρη και συνένωσε σε μια εκλογική συμμαχία τις περισσότερες πολιτικές  και κοινωνικές οργανώσεις της Αριστεράς στη χώρα. 

Σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα (η καταμέτρηση έχει φτάσει στο 93% των ψήφων) η Ενωμένη Αριστερή Συμμαχία (ULA) εκλέγει 5 βουλευτές, από τους οποίους οι δύο ανήκουν  στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, η μία συμμετέχει στα τοπικά κινήματα μέσω του ευρύτερου σχήματος "Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη", ένας από την "Πρωτοβουλία Εργαζομένων και Ανέργων του Τιπεράρι"και ο 5ος είναι μέλος του SWP, (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, αδελφή οργάνωση του ελληνικού ΣΕΚ). Οι πέντε βουλευτές της ULA είναι:

Τζο Χίγγινς,

Σοσιαλιστικό Κόμμα, με 19.0% και 8.084(*) ψήφους (ή σταυρούς) προτίμησης στην εκλογική περιφέρεια του Δυτικού Δουβλίνου, 2ος ανάμεσα στους 4 εκλεγέντες βουλευτές στην περιφέρεια αυτή.  

Κλερ Ντέιλι,

Σοσιαλιστικό Κόμμα, εκλογική περιφέρεια Βόρειου Δουβλίνου, 1η από τους 4 βουλευτές που εκλέχτηκαν στην περιφέρεια, με 15,2% και 7,513 ψήφους.

 Σέιμους Χίλι,

Πρωτοβουλία Εργαζομένων και Ανέργων του Τίπεραρι, με 21,3% και 8,818 ψήφους, 1ος  από τους 3 βουλευτές που εκλέγονται στην εκλογική περιφέρεια του Νότιου Τίπεραρι.

Τζόαν Κόλλινς,

με 6,574 ψήφους και 12,9%, εκπροσωπώντας την κίνηση Πρωτοβουλία κατοίκων και Εργαζομένων που συμμετέχει στο σχήμα Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη, 4η από τους 5 βουλευτές που εκλέγονται στην περιφέρεια του Νοτιοκεντρικού Δουβλίνου.

Μπόιντ Μπάρρετ,

μέλος του SWP (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας, αντίστοιχη οργάνωση του ελληνικού ΣΕΚ) και του σχήματος Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη, με 10.9% και 6.206 ψήφους, 4ος από τους 4 βουλευτές στην εκλογική περιφέρεια Νταν Λέογκχερ.

      

Ένας τρίτος σύντροφος, μέλος του τμήματος της CWI, Ο Μικ Μπάρι, πλησίασε πολύ την εκλογή του στο κοινοβούλιο, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε να εκλεγεί. Πήρε το 9,2% των ψήφων και συνολικά 4,803 ψήφους πρώτης προτίμησης, στην εκλογική περιφέρεια του Κορκ.

Συντριβή κυβερνητικού συνασπισμού

Με καταμετρημένες τις ψήφους για τις 154 από τις 166 έδρες στο ιρλανδικό κοινοβούλιο (93% περίπου),

  • το FF καταρρέει από 41,6% της ψήφου σε 17,4% και από 77 έδρες σε μόλις 18
  • ενώ οι πράσινοι από 4,7% και 6 έδρες, εξαφανίζονται από τη βουλή και παίρνουν ποσοστό μόνο 1.8%.

Οι έδρες του FF είναι πιθανόν να αυξηθούν ελάχιστα με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης αλλά τα ποσοστά του είναι τελικά.  

____________________

*Σημ.:Το ιρλανδικό εκλογικό σύστημα είναι πολύ περίπλοκο και πολύ διαφορετικό από το ελληνικό. Σε κάθε εκλογική περιφέρεια (οι οποίες είναι κατά πολύ μικρότερες απ’ τις ελληνικές εκλέγοντας, κατά κανόνα, όχι πάνω από 4-5 βουλευτές) υπάρχουν ενιαία ψηφοδέλτια με όλους τους υποψηφίους όπου ο κάθε ψηφοφόρος έχει το δικαίωμα να δώσει όσες ψήφους προτίμησης επιλέγει, με την αντίστοιχη βαρύτητα (Νο.1, Νο.2, Νο.3, κοκ).
Τα ποσοστά των κομμάτων και των υποψηφίων όπως και οι ψήφοι σε εθνικό επίπεδο υπολογίζονται με βάση τις ψήφους 1ης προτίμησης.
Για την εκλογή βουλευτών όμως σε κάθε περιφέρεια, το αποτέλεσμα επηρεάζεται και από τους 2ους , 3ους, κοκ,  σταυρούς προτίμησης.
 
7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
403ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής