Άρθρο του Ανδρέα Παγιάτσου
Η ΛΑΕ έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στο Sinn Féin (Σιν Φέιν) για την επιτυχία του στις εκλογές που έγιναν στην Ιρλανδία την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου.[1] Το μήνυμα αναφέρει ανάμεσα σ’ άλλα:
Η Λαϊκή Ενότητα συγχαίρει το Sinn Féin για το εξαιρετικά θετικό εκλογικό αποτέλεσμα που σημείωσε και την ανάδειξή του σε τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα.
Το αποτέλεσμα αυτό συμβάλλει σημαντικά στον αγώνα για την ήττα της λιτότητας τόσο στην Ιρλανδία όσο και στην Ευρώπη και στην ανάδειξη και ενίσχυση της Αριστεράς και του ιδεολογικού και πολιτικού της προγράμματος έναντι της συναίνεσης των παραδοσιακών σοσιαλδημοκρατικών και συντηρητικών κομμάτων που υπηρετούν και υλοποιούν πιστά τις επιταγές του νεοφιλελευθερισμού….
…Μια διεκδικητική και ανυπότακτη αριστερά μπορεί και πρέπει να συμβάλλει δυναμικά στον κοινό μας αγώνα, για να σπάσει ο κλοιός που μας περιβάλλει.
Το Sinn Féin κατάφερε να κερδίσει σημαντικό μέρος της αγανάκτησης της ιρλανδικής κοινωνίας και της μετακίνησής της προς τα αριστερά ανεβάζοντας τα ποσοστά του στο 13,8%, από 9,9% το 2011.
Το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα από τη σκοπιά της ριζοσπαστικής Αριστεράς, όμως, δεν είναι η άνοδος του Sinn Féin αλλά το άλμα που σημείωσε με την είσοδο της στη Βουλή η Αριστερά που μιλά στο όνομα του μαρξισμού και του επαναστατικού σοσιαλισμού, μέσα από τις γραμμές της εκλογικής συνεργασίας AAA-PbP η οποία πήρε 4% και έκλεξε 6 βουλευτές.
Η ΛΑΕ δεν έστειλε κάποιου είδους μήνυμα στη συμμαχία AAA-PbP!
Το ιρλανδικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, του οποίου αρκετά στελέχη είναι πολύ γνωστά σε ηγετικά στελέχη της ΛΑΕ, έκλεξε 3 βουλευτές και μάλιστα με εξαιρετικά καλά ποσοστά. Ανάμεσά τους ο Πολ Μέρφι, γνωστός γενικά στην ελληνική Αριστερά, που στην εκλογική του περιφέρεια (Νοτιοδυτικό Δουβλίνο) εκλέχτηκε πρώτος, αφήνοντας πίσω όχι μόνο το Sinn Féin αλλά και όλα τα κόμματα του κατεστημένου, Fianna Fail, Fine Gael και Εργατικό Κόμμα. Δεν πρόσεξε την επιτυχία της AAA-PbP και του Σοσιαλιστικού Κόμματος η ΛΑΕ;
Στέλνοντας συγχαρητήριο μήνυμα στο Sinn Féin αλλά όχι στην AAA-PbP η ΛΑΕ δείχνει να επιλέγει και τις συμμαχίες της.
Δεν ξέρει όμως ότι το Sinn Féin είναι το αντίστοιχο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ (με επίσημες σχέσεις ανάμεσά τους) και μάλιστα στην (πολύ) δεξιά εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ;
Για να μην χανόμαστε στις «λεπτομέρειες» ας αναφέρουμε μόνο τα εξής. Το Sinn Féin είναι ένα κόμμα που έχει παρουσία και στη Νότια και στη Βόρεια Ιρλανδία. Στη Ν. Ιρλανδία σημείωσε την επιτυχία στην οποία αναφερθήκαμε πιο πάνω. Στη Β. Ιρλανδία όμως είναι στην κυβέρνηση εδώ και χρόνια. Τι πολιτικές εφαρμόζει; Εφαρμόζει νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας, ιδιωτικοποιήσεων και όλα τα υπόλοιπα και γνωστά!
Ακόμα (για να μη νομίζει κανείς πως το Sinn Féin στο Νότο μπορεί να ακολουθήσει διαφορετικές πολιτικές από ότι στο Βόρρα) βλέποντας την άνοδο του Sinn Fein με βάση τις δημοσκοπήσεις, μπροστά στον Gerry Adams (Τζέρι Άνταμς) και την υπόλοιπη ηγεσία του κόμματος τέθηκε φυσιολογικά το ερώτημα: αν το Sinn Féin έχει ρυθμιστικό ρόλο μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, είναι διατεθειμένο να συνεργαστεί και με ποιους, για τον σχηματισμό κυβέρνησης;
Η απάντηση του Τζέρι Άνταμς στο πιο πάνω ερώτημα, σε συνέντευξη τύπου τον περασμένο Σεπτέμβρη (Irish Times, 16 Σεπτέμβρη 2015) ήταν «με όποιο κόμμα κερδίσει τις εκλογές» – με άλλα λόγια, με οποιοδήποτε κόμμα του κατεστημένου. Λίγες βδομάδες μετά, σε συνέντευξη του στους Sunday Times στις 18 Οκτώβρη, ο βουλευτής του Sinn Féin, Π. Μακλόχλεϊν (Padraig McLochlainn) απάντησε σε σχετική ερώτηση λέγοντα πως θα ήταν ανόητο το Sinn Fein να αποκλείσει την συγκυβέρνηση με το Fianna Fail (παραδοσιακό κόμμα της άρχουσας τάξης). Αυτές οι τοποθετήσεις προκύπτανε από την απόφαση του Sinn Féin το Μάρτιο του 2015 σύμφωνα με την οποία θα επεδίωκε μια κυβέρνηση με επίκεντρο την Αριστερά.[2]
Με άλλα λόγια η νίκη του Sinn Fein δεν συμβάλλει στον αγώνα για «ενίσχυση της Αριστεράς και του ιδεολογικού και πολιτικού της προγράμματος έναντι της συναίνεσης των παραδοσιακών σοσιαλδημοκρατικών και συντηρητικών κομμάτων…» όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΛΑΕ! Ούτε έχουμε να κάνουμε με «…διεκδικητική και ανυπότακτη αριστερά» που «μπορεί και πρέπει να συμβάλλει δυναμικά στον κοινό μας αγώνα». Το Sinn Féin έχει ήδη «αντικαταστήσει» πολιτικά τη Σοσιαλδημοκρατία στην Ιρλανδία, μετά τη συντριβή της τελευταίας στις εκλογές της 26ης Φλεβάρη και το έχει κάνει πριν κιόλας αναλάβει οποιεσδήποτε ευθύνες διακυβέρνησης!
Η ΛΑΕ λοιπόν πρέπει να αποφασίσει τι θέλει, τι προτείνει, με ποιους φτιάχνει συμμαχίες. Όταν στέλνει συγχαρητήρια στο Sinn Féin επιλέγει συνειδητά να αγνοεί τι ακριβώς αριστερά είναι το Sinn Féin; Όταν αρνείται να στείλει συγχαρητήριο μήνυμα στην αντικαπιταλιστική Αριστερά το κάνει συνειδητά ή απλά φανερώνει προχειρότητα και επιπολαιότητα; Τέλος πάντων, αν το τελευταίο είναι ολίσθημα κι όχι επιλογή υπάρχει η δυνατότητα και ο χρόνος για να διορθωθεί.
Υστερόγραφο
Σε άρθρο που εμφανίστηκε για το ίδιο θέμα στην ΙΣΚΡΑ μερικές μέρες μετά τις εκλογές[3] αναφέρονται τα εξής:
Το πιο αισιόδοξο στοιχείο των εκλογών ήταν σοβαρή άνοδος του αριστερού Σιν Φέιν (στο παρελθόν, πολιτικής πτέρυγας του Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού Στρατού), που ανέβηκε από το 9,9% στο 13,8%…
Δεν υπάρχει καμία αναφορά στο 4% και στους 6 βουλευτές της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς! Δεν έχουμε «λάθος» ή «ολίσθημα» επομένως! Έχουμε συνειδητή επιλογή μεροληπτικής πληροφόρησης.