Ιρλανδία του Νότου ή …Κίνα της Δύσης;

Νίκος Μποσινάκος,
μέλος ΔΣ Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας

Τα ταξίδια και οι συναντήσεις του πρωθυπουργού κρύβουν πολλούς και σημαντικούς συμβολισμούς. Συνομιλώντας με τον Ιρλανδό ομόλογο του, «ζήλεψε» το ιρλανδικό μοντέλο της χαμηλής φορολογίας και του επιχειρηματικού «παραδείσου». Ωστόσο, επισκεπτόμενος την Κίνα έδειξε τον πραγματικό στόχο της Κυβέρνησης του. Ανάπτυξη αλά Κίνα με φτηνό και «ευέλικτο» εργατικό δυναμικό.

Πίσω στην ταπεινή Ελλάδα, ένας απλός Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) παρέδιδε στοιχεία στον Υπουργό Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία αυξάνονται οι θέσεις εργασίας! Bingo…Έτοιμη τροφή για το πόπολο. Με κατάλληλο πλασάρισμα από τα ΜΜΕ, η κυβέρνηση αυξάνει τα επίπεδα αισιοδοξίας και επιμηκύνει το προσδόκιμο επιβίωσής της.

Τελικά, αυξάνουν οι θέσεις εργασίας; Σύμφωνα με το Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείο Εργασίας (ΕΡΓΑΝΗ) το οποίο λειτούργησε για πρώτη φορά την 1.3.2013, το Α’ τρίμηνο του 2013, για πρώτη φορά από το 2010, διαπιστώνεται αύξηση των νέων προσλήψεων κατά 7,79% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Ας παραβλέψουμε το γεγονός ότι συγκρίνονται στοιχεία που λήφθηκαν με διαφορετικές μεθόδους (ηλεκτρονικά για το 2013 και χειρόγραφα τα προηγούμενη έτη) και ας θεωρήσουμε αξιόπιστα τα στοιχεία. Υπάρχει λόγος για πανηγυρισμούς; Για όσους επιδιώκουν κινεζοποίηση της ελληνικής αγοράς εργασίας, φυσικά ναι. Για όσους εργάζονται, όχι και τόσο!

Είναι προφανές και φυσικό επόμενο της διάλυσης κάθε προστασίας της εργασίας, ότι κάποια στιγμή οι εργοδότες θα αρχίσουν να αντικαθιστούν το ακριβό και δυσκίνητο εργατικό δυναμικό με φτηνή ευέλικτη εργασία από το υπεραπόθεμα της ανεργίας. Είναι κοινή οικονομική λογική.

Πέρυσι τέτοια εποχή ο ξενοδόχος προσλάμβανε  με μισθούς 600 και πλέον ευρώ, με επιδόματα κτλ. Φέτος προσλαμβάνει με 400 και βγάλε… Ιδού οι νέες προσλήψεις. Από την άλλη πλευρά, το Σ.ΕΠ.Ε δεν δίνει στοιχεία για τις αποχωρήσεις αν και αυτές υποτίθεται ότι καταγράφονται από τις Υπηρεσίες του. Γιατί άραγε;

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ οι αναζητούντες εργασία τον Μάρτιο του 2013 αυξήθηκαν κατά 84.947 άτομα ή 10,82% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα[1].

Σύμφωνα με την ΕΛΛ.ΣΤΑΤ, οι απασχολούμενοι τον Φεβρουάριο του 2013 ανήλθαν σε 3.564.500 άτομα έναντι 3.804.200 ατόμων τον αντίστοιχο περσινό μήνα (δηλαδή μείωση της απασχόλησης κατά 250.000 περίπου.

Η ανεργία, επίσημα, αυξήθηκε από 21,7 % σε 27,6% [2]. Τόσο καλά…

Κάποια στιγμή πάντως, η προσπάθεια των υπαλλήλων του ΣΕΒ και των τραπεζιτών θα δικαιωθεί. Τα ταξίδια του κ. Σαμαρά στην Κίνα θα πιάσουν τόπο. Η ανεργία θα μειωθεί και θα ανοίξουν οι δουλειές. Όσοι ιθαγενείς παραμείνουν στην Μπανανία που ο Σαμαράς με τους Τροϊκανούς δημιουργούν με τα Μνημόνια, θα εργάζονται με 200 ευρώ. Οι αριθμοί θα ευημερούν και οι άνθρωποι θα πεθαίνουν. Όσο ο κόσμος της εργασίας δεν αντιδρά, μαζικά και οργανωμένα σε αυτόν τον κατηφόρα, τόσο θα πανηγυρίζουν με τα πλαστά στοιχεία τους τα παπαγαλάκια του συστήματος.

Έχουμε πολύ δρόμο και πολλά ψέματα ακόμη μέχρι το 4,1 % [3] ανεργίας της ζηλευτής Κίνας…

____________________________
[1] http://www.oaed.gr/images/statistika/martios2013/synoptikiekthesimartioy2013.pdf
[2]www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/BUCKET/A0101/PressReleases/A0101_SJO02_DT_MM_02_2013_01_F_GR.pdf 
[3] http://www.tradingeconomics.com/china/unemployment-rate

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα