Ιρλανδία: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα – CWI εκλέγει 3ο βουλευτή, σε αναπληρωματική εκλογή

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (αδελφή οργάνωση του «Ξ» και μη έχοντας καμία σχέση με τους σοσια-ληστές του ΠΑΣΟΚ) στη Νότια Ιρλανδία, κατέβηκε στις εκλογές για την πλήρωση μίας έδρας στην εκλογική περιφέρεια του Νοτιοδυτικού Δουβλίνου. Στην καταμέτρηση που ολοκληρώθηκε χτες (Σάββατο 11 Οκτωβρίου) βράδυ, η έδρα πέρασε στον υποψήφιο του ΣΚ, Πολ Μέρφι, γνωστό και στο ελληνικό εργατικό και αριστερό κίνημα από τις επισκέψεις του στη χώρα μας.

Το εκλογικό σύστημα στη Ν. Ιρλανδία είναι εντελώς διαφορετικό από το ελληνικό. Όταν παραιτείται κάποιος βουλευτής δεν αντικαθίσταται από τον αμέσως επόμενο αναπληρωματικό (του ίδιου κόμματος) γιατί το εκλογικό σύστημα είναι πλειοψηφικό κατά εκλογική περιφέρεια. Αυτό σημαίνει πως γίνονται αναπληρωματικές εκλογές για την συγκεκριμένη εκλογική θέση και μόνο γι’ αυτήν. Η θέση περνάει στον υποψήφιο που θα έρθει πρώτος στην αναμέτρηση αυτή.

Ο Πολ Μέρφι κέρδισε την έδρα ερχόμενος πρώτος σε ψήφους και έχοντας να αντιμετωπίσει 7 άλλους υποψήφιους. Ανάμεσα στους 8 συνολικά υποψήφιους, και τα «παραδοσιακά» κόμματα εξουσίας, Φιάνα Φολ, Φίνε Γκέιλ και Εργατικό Κόμμα, καθώς και το ανερχόμενο αριστερό κόμμα Σιν Φέιν.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα πήρε κοντά στις 9600 ψήφους, με δεύτερο το Σιν Φέιν με 9000 περίπου, σε σύνολο 24.000 περίπου ψηφοφόρων. Τα κόμματα του κατεστημένου κατέρρευσαν: Φιάνα Φολ 2200, Εργατικό Κόμμα 2500 και Φίνε Γκέιλ 3450.

Πρόκειται για μεγάλη πολιτική νίκη για το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Δείχνει πως οι επαναστατικές σοσιαλιστικές ιδέες έχουν απήχηση, κόντρα σε όλους όσους στην Αριστερά διδάσκουν «μετριοπάθεια» και «ρεαλισμό».

Πρόκειται, πιο γενικά, για μια πολιτική ανατροπή που αρχίζει ήδη να συζητείται στις γραμμές των αναλυτών της άρχουσας τάξης. Όχι μόνο γιατί έχουμε κάθετη πτώση των ποσοστών των κομμάτων της άρχουσας τάξης αλλά και γιατί για δεύτερη φορά μέσα σε μερικούς μήνες το Σοσιαλιστικό Κόμμα κερδίζει αναπληρωματικές εκλογές νικώντας τους εκπροσώπους των αστικών κομμάτων και ξεπερνώντας το Σιν Φέιν. Αυτό έγινε τον περασμένο Μάη, σε αναπληρωματικές εκλογές στο Δυτικό Δουβλίνο, όπου η υποψήφια του ΣΚ, Ρουθ Κοπινγκερ κέρδισε την έδρα μετά την παραίτηση βουλευτή της συμπολίτευσης.

Με την εκλογή του Πολ Μέρφι, το ΣΚ έχει αυτή τη στιγμή 3 έδρες στο ιρλανδικό κοινοβούλιο. Πιο αναλυτικό άρθρο θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες.

7,079ΥποστηρικτέςΚάντε Like
579ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,100ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
384ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής