Ιρλανδία: «Δεν μπορούμε – Δεν πληρώνουμε» το νέο οικιακό φόρο!

Η ιρλανδική κυβέρνηση, στα πλαίσια της απεχθούς συμφωνίας της με την τρόικα, πρόκειται να παρουσιάσει σύντομα ένα νέο «οικιακό φόρο». Πρόκειται για άλλη μία οικονομική επιβάρυνση προς τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, και μάλιστα μετά από μια σφοδρή επίθεση μέτρων λιτότητας που συνδέονται με το σχέδιο του ΔΝΤ και της ΕΕ.  Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ιρλανδίας ξεκινάει την οργάνωση μιας μαζικής καμπάνια «Δεν πληρώνω» για το θέμα. Ένα αντίστοιχο μαζικό κίνημα είχε ανατρέψει τον «φόρο στο νερό» τη δεκαετία του ’90 και τον «κεφαλικό φόρο» στην Αγγλία επί Θάτσερ. Ακολουθεί σχόλιο από την ιστοσελίδα του ιρλανδικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (www.socialistworld.net).

Ένα μαζικό κίνημα Δεν Πληρώνω μπορεί να ανατρέψει το νέο άδικο "οικιακό φόρο" που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση.

Ο «οικιακός φόρος» ύψους 100 € που προτείνει η κυβέρνηση της Ιρλανδίας αποτελεί προπομπό για μελλοντικούς φόρους στο νερό(*) και για ένα νέο φόρο ιδιοκτησίας για κάθε κατοικία.

Με το φόρο αυτό, ένας συνταξιούχος ή χαμηλόμισθος εργαζόμενος καλείται να πληρώσει το ίδιο ακριβώς ποσό με έναν εκατομμυριούχο! Είναι απίστευτοι και προκλητικοί! Και βέβαια ο νέος αυτός φόρος δεν έχει καμία σχέση με τις υπηρεσίες που παρέχουν οι Δήμοι για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις γειτονιές μας! Οι εισπράξεις του φόρου θα πάνε κατευθείαν στη «διάσωση» των πάμπλουτων τραπεζιτών και τζογαδόρων – στην αποπληρωμή δηλαδή του χρέους – για χάρη των οποίων οι κυβερνώντες υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να ματώνουν καθημερινά!

Όλοι ξέρουμε ότι ο φόρος θα αρχίσει από 100 € και μετά θα αυξάνεται όλο και πιο πολύ – αν επιτρέψουμε να επιβληθεί. Το Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών της Ιρλανδίας (ESRI) ζητά εδώ και χρόνια να επιβληθεί ο «οικιακός φόρος». Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου, Τζον Φιτζέραλντ, έχει δηλώσει ότι ο φόρος αυτός είναι «μόνο η αρχή» και ότι είναι απαραίτητη η επιβολή οικιακού φόρου στο ύψος των 800 € για κάθε σπίτι και, επιπλέον, φορολογία της παροχής νερού στα νοικοκυριά, «φόρος νερού», στο ύψος των 500 € το χρόνο! 

Η ζωή έχει ήδη γίνει δυσβάσταχτη με τις νέες φορολογίες και τις έκτακτες εισφορές, τις περικοπές των μισθών, τις αυξήσεις στις δόσεις πληρωμής των υποθηκών κλπ που καλούνται να πληρώνουν οι εργαζόμενοι! Που θα πάει αυτή η ιστορία;

Σε μια «εντυπωσιακή» στροφή 180 μοιρών από τις προεκλογικές τους υποσχέσεις, η κυβερνητική συμμαχία του (δεξιού κόμματος του κεφαλαίου) Fine Gael και του (κεντροαριστερού) Εργατικού Κόμματος είναι τώρα πλήρως ευθυγραμμισμένοι με τα σχέδια της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να διασώσουν τους τραπεζίτες επιβάλλοντας λιτότητα και περικοπές σε εμάς.

Με τις περικοπές στο βιοτικό μας επίπεδο, έχουν «καταφέρει» να οδηγήσουν την κατανάλωση σε κατάρρευση, δηλαδή σε μείωση κατά 13 δις € μέσα σε 3 χρόνια, συμβάλλοντας έτσι στην κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας!

Οι πολιτικές λιτότητας είναι αυτές που έχουν προκαλέσει οικονομική καταστροφή σε όλη την Ευρώπη. Οξύνουν την κρίση και οδηγούν στη χρεοκοπία. 

Δεν μπορούμε – Δεν πληρώνουμε!

Αυτός ο φόρος μπορεί να καταργηθεί, να ανατραπεί!

Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με το χτίσιμο επιτροπών «Δεν Πληρώνω» που να έχουν ρίζες σε κάθε γειτονιά. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεσμεύεται να εργαστεί σκληρά, μαζί με τους εργαζόμενους σε κάθε γειτονιά, για να φέρουμε σε πέρας αυτό τον στόχο. Στη δεκαετία του 1990 το Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε μπει μπροστά για τη δημιουργία της «Ομοσπονδίας ενάντια στην πληρωμή του φόρου του νερού», η οποία κατάφερε τελικά να ανατρέψει την απεχθή εκείνη φορολογία. 

Το χτίσιμο του κινήματος ενάντια στη φορολόγηση της παροχής νερού στα σπίτια είχε αναγκάσει την τότε κυβέρνηση του Fine Gale και των Εργατικών να πάρουν πίσω το φόρο. Μάλιστα η κάθοδος για πρώτη φορά τότε του σ. Τζο Χίγγινς στις βουλευτικές εκλογές, είχε λειτουργήσει σαν δημοψήφισμα για τη νέα φορολογία, τα αποτελέσματα του οποίου είχαν ταρακουνήσει για τα καλά το πολιτικό κατεστημένο. 

Ο υπουργός Μπρουτόν, έχει δηλώσει πως αυτός ο φόρος «δεν ξεπερνά τα 100 €». Ακόμα κι αυτό το ποσό όμως είναι δυσβάκτακτο για πολλές οικογένειες. Και η αλήθεια είναι πως αν περάσει αυτός ο φόρος πολύ σύντομα θα εκτοξευτεί ξεπερνώντας τα 1000€, με τον ίδιο τρόπο που εκτοξεύτηκαν οι άλλοι φόροι που επέβαλε η Τρόικα τα τελευταία δύο χρόνια. Μ’ αυτό το φόρο η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε άλλο από το να προετοιμάζει το έδαφος, να μετρά το κλίμα, για να επιβάλλει αργότερα βαριούς φόρους στους ιδιοκτήτες κατοικιών και στην παροχή του νερού. Αν καταφέρουν να περάσουν τον «οικιακό φόρο»  τότε θα προχωρήσουν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε νέες επιθέσεις. Αντίθετα, αν χτιστεί από την αρχή ένα μαζικό κίνημα «Δεν πληρώνω» για τον οικιακό φόρο, θα είναι πολύ πιο δύσκολο για αυτούς να προχωρήσουν παραπέρα. 

Δεν τρομοκρατούμαστε!

Η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να αναγκάσει τον κόσμο να πληρώσει. Προσπαθεί να μας τρομοκρατήσει απειλώντας με δρακόντεια πρόστιμα και παραπομπή στα δικαστήρια. 

Την ίδια στιγμή, βέβαια, αντιμετωπίζει «με το γάντι» τους γιάπηδες-εγκληματίες εκατομμυριούχους που έχουν καταστρέψει την οικονομία! Τόσο καιρό δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα ούτε ένα όνομα ενός έστω επιχειρηματία ή τραπεζίτη κατηγορούμενου για οικονομικά εγκλήματα! 

Με το χτίσιμο μιας δυναμικής εκστρατείας πολιτικής ανυπακοής σε κάθε περιοχή, μπορεί να υπάρξει αλληλεγγύη μεταξύ όλων των κατοίκων, να παραμείνουμε ενωμένοι και να μην πληρώσει κανένας από μας! Η κυβέρνηση δεν μπορεί να στείλει εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου στα δικαστήρια!

Η «αντιπολίτευση»

Το Εργατικό Κόμμα μαζί με το Fine Gael (και βέβαια και το Fianna Fail, το παραδοσιακό κόμμα της Δεξιάς, τώρα στην αντιπολίτευση) υποστηρίζουν τώρα τον οικιακό φόρο, όλοι τους μαζί, καθώς και το φόρο στην παροχή νερού, παρά το γεγονός ότι προεκλογικά πλήρωναν πανάκριβες διαφημίσεις στα μίντια για να δηλώσουν την… πλήρη «αντίθεσή» τους στα μέτρα αυτά! 

Ειδικά στους Εργατικούς, που παριστάνουν τους φιλολαϊκούς, πρέπει να θυμίζουμε διαρκώς την κυνική προδοσία και τα ψέματά τους. Στα στελέχη του Εργατικού Κόμματος που λένε ότι είναι ενάντια στο φόρο αλλά παρόλα αυτά παραμένουν στο κόμμα, πρέπει να πούμε καθαρά: δεν είναι τίποτα άλλο από καιροσκόποι! 

Από την άλλη, το Sinn Fein (ΣτΜ: Σιν Φέιν, η πολιτική πτέρυγα του IRA) ενώ δηλώνει αντίθετο στον φόρο, αρνείται να εμπλακεί ουσιαστικά και πρακτικά στην εκστρατεία του «Δεν πληρώνω», που είναι ο μόνος τρόπος για να ανατραπεί ο φόρος. Αυτό, χωρίς αμφιβολία, προκαλεί έκπληξη αλλά και απογοήτευση σε πολλούς από τους ψηφοφόρους του Sinn Fein που ήλπιζαν σε μια διαφορετική στάση. 

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα και η Ενωμένη Αριστερή Συμμαχία (United Left Alliance – ULA) είναι οι μόνες δυνάμεις που βάζουν καθαρά το ζήτημα μποϋκοτάζ ενάντια στον φόρο, και δεσμεύονται να εμπλακούν ενεργά στο χτίσιμο μιας μαζικής, δημοκρατικής και ανεξάρτητης καμπάνιας, σε παν-ιρλανδικό επίπεδο, με στόχο την ανατροπή του οικιακού φόρου και του φόρου του νερού. 

______________________________

* Στην Ιρλανδία η υδατοπρομήθεια δεν χρεώνεται με ειδικούς λογαριασμούς. Θεωρείται, και σωστά, ότι ο πληθυσμός πληρώνει για την παροχή νερού σε κάθε κατοικία μέσα από τη γενική φορολογία των εισοδημάτων στην κεντρική κυβέρνηση και μέσα από τα δημοτικά τέλη που όλοι πληρώνουν.  
7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,105ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής