τη συνέντευξη πήρε ο Χάρης Σιδέρης
Το τελευταίο διάστημα το Σωματείο Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων (Σ.Ε.Ψ.Α.Ε.Κ.Ο) έχει κινητοποιηθεί ενάντια στην απόλυση του Νίκου Αβούρη στη δομή ψυχικής υγείας “ΙΡΙΣ” στην Πάτρα. Με δεδομένο ότι ο Ν. Αβούρης είναι μέλος της διοίκησης του σωματείου αλλά και ότι έχει πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο “ΙΡΙΣ” στο παρελθόν πρόκειται για μία παράνομη και εκδικητική απόλυση. Μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση του σωματείου στο www.xekinima.org.
Νίκο, πότε έμαθες για την απόλυση σου;
Για την απόλυση μου ενημερώθηκα τηλεφωνικά κατά τη διάρκεια ολιγοήμερης απουσίας μου με κανονική άδεια.
Λες ότι η απόλυση σου είναι εκδικητική και παράνομη, αλλά αποτελεί και συνδικαλιστική δίωξη;
Σαν σωματείο εργαζομένων είχαμε κινητοποιηθεί στη βάση των έντονων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χώρος της ψυχικής υγείας και κυρίως ενάντια στην πολύμηνη καθυστέρηση καταβολής των μισθών μας. Προσωπικά, είμαι εδώ και λίγο διάστημα μέλος του ΔΣ του σωματείου, παρ’ όλα αυτά ήμουν γνωστός για τη δράση μου στη διοίκηση του ΙΡΙΣ από μια σειρά διαμαρτυρίες στις οποίες είχα συμμετάσχει, τόσο ενάντια στην τωρινή όσο και την προηγούμενη διοίκηση του υπουργείου. Επίσης, είχαμε διαμαρτυρηθεί ενάντια στην εργοδοσία του ΙΡΙΣ για τη συνεχή καθυστέρηση καταβολής των μισθών μας, η οποία είχε φτάσει μέχρι και 7 μήνες! Παράλληλα, υπήρχε πρόβλημα με την καταβολή δεδουλευμένων ενός τριμήνου του 2008, υπόθεση που τελικά τακτοποιήθηκε μόλις το Πάσχα του 2010!
Πως έχετε αντιδράσει μέχρι τώρα, συνδικαλιστικά και νομικά απέναντι στην απόλυση σου;
Το σωματείο έχει εκδώσει μια ανακοίνωση η οποία εκθέτει τα γεγονότα και ζητά τη στήριξη και άλλων σωματείων εργαζομένων. Έχει γίνει αγωγή στον εργοδότη από εμένα προσωπικά για το παράνομο της απόλυσης. Στην πραγματικότητα η απόλυση μου είναι διπλά παράνομη, τόσο διότι απολύθηκα ενώ βρισκόμουν σε άδεια, όσο και γιατί ως μέλος ΔΣ του σωματείου προβλέπεται συνδικαλιστική ασυλία. Παρ’ όλα αυτά η εργοδοσία με απέλυσε επειδή πρωτοστάτησα στη διεκδίκηση των μισθών μας.
Πώς έχει αντίδραση η διοίκηση του ΙΡΙΣ μέχρι στιγμής;
Η διοίκηση του ΙΡΙΣ και ο πρόεδρος του, Κούτας, κωφεύουν και αρνούνται κάθε διάλογο. Προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο υποσχόμενοι αόριστα πιθανή επαναπρόσληψη στο μέλλον. Πρόκειται για πολιτική που ακολουθείται κατά κόρον από τους εργοδότες ώστε να παρέλθει το τρίμηνο μέσα στο οποίο ο εργαζόμενος έχει την ευχέρεια να διεκδικήσει νομικά τα δικαιώματά του. Ουσιαστικά η διοίκηση του ΙΡΙΣ εμμένει στην απόφασή της.
Στην εποχή της οικονομικής κρίσης και του ΔΝΤ πως βλέπεις το μέλλον της ψυχικής υγείας και της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης;
Ο χώρος έτσι κι αλλιώς είχε πρόβλημα! Και πριν την κρίση δεν ευημερούσε η ψυχική υγεία. Εκείνο που διαφαίνεται είναι πως η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί καθώς υπάρχει μια γενικότερη απαξίωση της κυβέρνησης προς την κοινωνική πολιτική. Στους εργαζόμενους υπάρχει μια γενική ανασφάλεια που με την κρίση επιδεινώνεται. Όμως, τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι ασθενείς θα εναντιωθούν σε αυτήν την πολιτική έτσι ώστε να μην εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση το τόσο σημαντικό κομμάτι της εξυπηρέτησης των χρηστών ψυχικής υγείας, κάτι που θα ήταν τεράστιο πισωγύρισμα…