Ιρανοί μεταλλωρύχοι σε απεργία – κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη

Από το site της CWI (socialistworld.net)

Πάνω από 5.000 Ιρανοί μεταλλωρύχοι κατέβηκαν σε απεργία στις 19 Αυγούστου στην κεντρική επαρχία της χώρας, Γιάζντ, απαιτώντας την απελευθέρωση δύο συναδέλφων τους, που συνελήφθησαν από τις κρατικές δυνάμεις ασφαλείας. Οι δύο εργαζόμενοι του ορυχείου σιδήρου και χρυσού «Μπαφκ» (Αμίρ Χουσείν Καργκαράν και Αλί Σαμπρί) συνελήφθησαν μετά από απαίτηση της διοίκησης, με την κατηγορία της συμμετοχής στη διοργάνωση απεργίας διάρκειας 40 ημερών, που ξεκίνησε στις 18 Μαΐου, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ορυχείου. Οι δυνάμεις καταστολής σχεδίαζαν να συλλάβουν ακόμη 16 μεταλλωρύχους που συμμετείχαν στη διοργάνωση της απεργίας.

Η απεργία έληξε, όταν ο κυβερνήτης της επαρχίας υποσχέθηκε ότι τα αιτήματα των εργατών που απαιτούν την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης, τις παραιτήσεις της διοίκησης του ορυχείου, αλλά και εγγυήσεις για την ασφάλεια των θέσεων εργασίας τους, θα πραγματοποιούνταν μέσα σε δύο μήνες.

Με τη διορία να πλησιάζει στο τέλος της χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ικανοποιηθεί κανένα από τα αιτήματα των εργατών, αλλά και με τις συλλήψεις άλλων πέντε μεταλλωρύχων στις 23 Αυγούστου, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται, με τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους να διαδηλώνουν έξω από το γραφείο του τοπικού κυβερνήτη.

Συνολικά τους τελευταίους μήνες, οι εργάτες μετάλλου στο Ιράν δίνουν σκληρούς απεργιακούς αγώνες ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των ορυχείων.

Οι εργάτες του ορυχείου «Μπαφκ» χρειάζονται την υποστήριξή μας. Μηνύματα αλληλεγγύης μπορούν να σταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]  

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα