Ιράν: Το κίνημα συνεχίζεται παρά την άγρια καταστολή

Πάνω από ένας μήνας έχει συμπληρωθεί από την ηρωική εξέγερση των γυναικών και της νεολαίας στο Ιράν με αφορμή τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί από τις δυνάμεις της «αστυνομίας ηθών» της χώρας. Οι μαζικές διαδηλώσεις συνεχίζονται παρά την άγρια καταστολή που ευθύνεται για εκατοντάδες θανάτους μέχρι στιγμής. 

Στο μεταξύ, όσο συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις της νεολαίας, αυξάνεται και η συμπαράσταση από άλλα στρώματα της κοινωνίας, με πιο σημαντικές τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργατών στη βιομηχανία πετρελαίου, ενός από τους πιο σημαντικούς τομείς της ιρανικής οικονομίας. Σε μια σειρά πετροχημικές μονάδες σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι εργάτες κατεβαίνουν σε απεργίες και συμμετέχουν στις διαδηλώσεις ενάντια στην καταπίεση του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν. 

Την ίδια ώρα βέβαια η καταστολή συνεχίζεται, τόσο στις διαδηλώσεις όσο και στους χώρους της νεολαίας. Στις 13/10 οι δυνάμεις καταστολής εισέβαλαν για έλεγχο σε σχολείο,[1] όπου επιχείρησαν να υποχρεώσουν μια ομάδα μαθητριών να τραγουδήσει έναν ύμνο για τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Χαμενεΐ. Όταν τα κορίτσια αρνήθηκαν, η αστυνομία τις χτύπησε βάναυσα, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να βρεθούν στο νοσοκομείο και ένα από αυτά, η δεκαεξάχρονη Άσρα Πανάχι να πεθάνει αργότερα εξαιτίας των τραυμάτων της. 

Παρόλα αυτά οι γυναίκες, η νεολαία, οι άνθρωποι που έχουν κουραστεί από το θεοκρατικό καθεστώς και τον αυταρχικό έλεγχο στις ζωές τους, συνεχίζουν να μάχονται καθημερινά. Η συμμετοχή του εργατικού κινήματος σε αυτόν τον αγώνα είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς είναι αυτή που μπορεί να πονέσει το αυταρχικό καθεστώς εκεί που πραγματικά πονάει: στα έσοδά του. Την ίδια ώρα, μεγάλη σημασία έχει και η διεθνής αλληλεγγύη και η πίεση που ασκείται από την παρακολούθηση και τις κινητοποιήσεις συμπαράστασης στη νεολαία και το γυναικείο κίνημα του Ιράν, από ολόκληρο τον κόσμο. 

______________________

[1] theguardian.com: Iranian schoolgirl ‘beaten to death for refusing to sing’ pro-regime anthem

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής