Ιράν: η άγρια καταστολή συνεχίζεται, το ίδιο και η αντίσταση

Μέσα στον τελευταίο χρόνο οι εκτελέσεις κρατουμένων στο Ιράν έχουν αυξηθεί κατά 80% σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.[1] Στην πλειονότητά των περιπτώσεων πρόκειται για ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί για δολοφονίες ή εμπλοκή σε κυκλώματα ναρ- κωτικών. Παρόλα αυτά, η οργάνωση εκτιμά ότι η εκτίναξη του αριθ- μού των εκτελέσεων έχει άμεση σχέση με την προσπάθεια του κα- θεστώτος να τρομοκρατήσει την κοινωνία και ιδιαίτερα τη νεολαία και τον κόσμο που συμμετέχει στο κίνημα που ξέσπασε μετά τον θάνατο της Μάσα Αμίνι στα χέρια της αστυνομίας ηθών του Ιράν τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν εκτελεστεί επτά άνθρωποι που συμ- μετείχαν στο κίνημα και στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για δολοφονίες, αλλά και για «πόλεμο ενάντια στον Θεό». Πρόκει- ται για σχεδόν πανομοιότυπες περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι κα- τηγορούμενοι βιντεοσκοπούνται καθώς ομολογούν δολοφονίες και άλλα εγκλήματα, ενώ σε ιδιωτικές συνομιλίες εξηγούν πως δεν έχουν διαπράξει κανένα από αυτά και ότι υποχρεώθηκαν να τα πα- ραδεχτούν μετά από βασανιστήρια. Κατά κανόνα οι δίκες κρατάνε λίγα λεπτά, ενώ σπάνια οι κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα να ορίσουν δικηγόρο της επιλογής τους.

Δεν λείπουν όμως και οι ακόμη πιο ακραίες περιπτώσεις, όπως αυ- τές δύο ανθρώπων που εκτελέστηκαν απλά και μόνο για απόψεις που εξέφρασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την κατηγορία της «βλασφημίας» και της «προσβολής του θεού».

Την ίδια ώρα σε έξαρση βρίσκονται και όλες οι υπόλοιπες μορφές καταστολής, με πιο συνηθισμένες τις φυλακίσεις ανθρώπων που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις ενάντια στο καθεστώς και ιδιαίτερα τους συνδικαλιστές και τις συνδικαλίστριες που απεργούν, διεκδι- κώντας καλύτερες συνθήκες δουλειάς αλλά και συμμετέχοντας στις αντικαθεστωτικές κινητοποιήσεις που κρατάνε από τον περασμένο Σεπτέμβρη. Τέτοιες είναι οι περιπτώσεις των απεργών πείνας Ayoub Ghaibipour[2] και Atekeh Rajabi[3] που βρίσκονται στη φυλακή για τη συμμετοχή τους στο κίνημα. Μάλιστα η Atekeh, δασκάλα και ενεργή συνδικαλίστρια, είναι φυλακισμένη από τις αρχές του Μάη για τη συμμετοχή της σε κινητοποιήσεις για τα δικαιώματα των μα- θητών και των μαθητριών της.

Είναι εμφανές ότι οι κινητοποιήσεις στο Ιράν δεν έχουν πλέον τη συχνότητα και τη μαζικότητα της πρώτης περιόδου του κινήματος, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουν σταματήσει, παρά την τρομακτι- κή καταστολή που εφαρμόζει το καθεστώς. Η νεολαία και οι εργα- ζόμενοι, οι γυναίκες, οι καταπιεσμένοι, κάθε άνθρωπος που παλεύει ενάντια στο ακραία αυταρχικό καθεστώς του Ιράν, χρειάζεται την υποστήριξη και την αλληλεγγύη όλων μας!

______________________
[1] youtube.com: «Iran executed more than 570 people in 2022, report slams ‘killing sprees’ | DW New»
[2] internationaliststandpoint.org: «Imminent executions in Iran: Majid Kazemi, Saeed Yaqoubi and Saleh Mirhashemi»
[3] internationaliststandpoint.org: «Iran: Ayoub Ghaibipour – in a critical condition after his hunger strike»
[4] internationaliststandpoint.org: «Iran – Atekeh Rajabi: a teacher on hunger strike!»

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,221ΥποστηρικτέςΚάντε Like
998ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,114ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα