ΗΠΑ : Yποκρισία για τα πυρηνικά του Ιράν

Οι ασφυχτικές πιέσεις ενάντια στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα και οι απειλές του Μπους για στρατιωτική δράση ενάντια του αν δεν σταματήσει αμέσως τον εμπλουτισμό του ουρανίου, που «απειλεί την ασφάλεια των ΗΠΑ και του κόσμου ολόκληρου», δεν οφείλονται βέβαια στη κατανόηση τους ότι οι πυρηνικοί σταθμοί ενέργειας και πολύ περισσότερο τα πυρηνικά όπλα είναι καταστροφικά και επικίνδυνα για την ανθρωπότητα.

Μόνο οι ΗΠΑ διαθέτουν ένα τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο με 10.000 πυρηνικές κεφαλές, που μαζί με τα πυρηνικά της Ρωσίας, της Κίνας, της Βρετανίας και της Γαλλίας, μπορούν εύκολα να καταστρέψουν μέσα σε λίγες ώρες τον κόσμο ολόκληρο.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ μόνο στα λόγια ενδιαφέρονται για την μη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων. Ήτανε οι ίδιες οι ΗΠΑ για παράδειγμα που βοήθησαν το Ισραήλ να αποκτήσει 200 τουλάχιστον πυρηνικές κεφαλές και πυραύλους για να τις μεταφέρουν, όπως και το φιλοαμερικάνικο, δικτατορικό καθεστώς του Πακιστάν. Την πρώτη «μουσουλμανική» πυρηνική βόμβα την κατασκεύασε το Πακιστάν.

Ενώ οι ΗΠΑ απαιτούν από το Ιράν να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, ο Μπους, στη πρόσφατη επίσκεψη του στην Ινδία, ανακοίνωσε ότι υπόγραψε εκεί συμφωνία για την παροχή σ’ αυτή της πιο σύγχρονης πυρηνικής τεχνολογίας, παρά το γεγονός ότι η Ινδία, που έχει πυρηνικά όπλα, δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη για τη μη Διασπορά των Πυρηνικών Όπλων. Την ίδια ώρα, δέχτηκε ότι από τους 22 πυρηνικούς αντιδραστήρες που κατέχει η Ινδία, μόνο οι 14 θα υφίστανται κάποιους διεθνείς ελέγχους, αναγνωρίζοντας έτσι ότι στους υπόλοιπους 8 θα μπορεί άνετα η ινδική κυβέρνηση να παράγει πυρηνικά όπλα.

Έτσι γίνεται φανερό ότι οι ΗΠΑ δεν ανησυχούν για την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων, όσο τα καθεστώτα που τα αποκτούν είναι φιλοαμερικάνικα και εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους. Ανησυχούν πολύ όμως για τα πυρηνικά της Β.Κορέας και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν γιατί δεν ελέγχουν αυτά τα καθεστώτα, πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά.

Τα πυρηνικά του Ιράν

Όπως εξέθρεψαν, χρηματοδότησαν και εξόπλισαν τον Σαντάμ Χουσεϊν, τον Μπιν Λάντεν και τους Ταλιμπάν, που στη συνέχεια σήκωσαν κεφάλι και έγιναν εχθροί τους, έτσι και με το Ιράν ήτανε οι ΗΠΑ που το 1976, επί προεδρίας Τζέραλντ Φόρντ και με υπουργό Εξωτερικών τον Χ. Κίσινγκερ, υπόγραψαν τη Συμφωνία Πυρηνικής Συνεργασίας, με το φιλοαμερικάνικο δικτατορικό καθεστώς του Σάχη, που παρέσχε βοήθεια στο Ιράν «για να πραγματοποιήσει τον πλήρη κύκλο εμπλουτισμού ουρανίου, επί ιρανικού εδάφους».

Στη συνέχεια, με την βοήθεια γερμανικών, γαλλικών, βελγικών, ισπανικών και σουηδικών εταιρειών κατασκευάστηκε, την περίοδο 1976-78, ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας, στη Μπουχέρ.

Η Ιρανική Επανάσταση του 1979, που ανέτρεψε τον Σάχη και το καθεστώς του, ο οκταετής καταστροφικός πόλεμος Ιράν-Ιράκ, όπου η ΗΠΑ και η Ευρώπη συμπαρατάχτηκαν με τον Σαντάμ Χουσεϊν για να βάλουν φρένο στην εξάπλωση της Ιρανικής Επανάστασης σ’ όλη την Μέση Ανατολή και το εμπάργκο που στη συνέχεια επέβαλε η Δύση, σταμάτησαν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Από το 1995, με την βοήθεια της Μόσχας ξαναξεκίνησε αυτό το πρόγραμμα, που 11 χρόνια μετά βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακή κατάσταση. Σύμφωνα με την πρόσφατη Έκθεση του Ελ Μπαραντέι, γενικού διευθυντού της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) το υψηλότερο επίπεδο εμπλουτισμού του ουρανίου που έγινε στο Ιράν είναι το 3,6% με 4,8%. Τα επίπεδα αυτά είναι μικρά ακόμα και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και εντελώς ανεπαρκή για την κατασκευή σύγχρονων βομβών, που χρειάζονται εμπλουτισμό του επιπέδου 90%. Σύμφωνα με τους ειδικούς στη Δύση το Ιράν χρειάζεται 3 έως 10 χρόνια για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας. Την ίδια ώρα, το Ιράν δεν έχει σύγχρονα βομβαρδιστικά η τους πυραύλους που χρειάζονται για να χτυπήσει μακρυνούς στόχους. Βέβαια, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν και πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους για να χτυπήσουν το Ιράν όποτε θελήσουν.

Έτσι, φαίνεται ξεκάθαρα ότι το δήθεν πυρηνικό φόβητρο του Ιράν, όπως έγινε και με το Ιράκ, είναι μια δικαιολογία για να εξασκηθεί μια τόσο αφόρητη πίεση στο ισλαμικό καθεστώς, που να το αποδυναμώσει, να το διαιρέσει και να οδηγήσει τελικά στην ανατροπή του και την αντικατάσταση του με ένα αυταρχικό φιλοαμερικάνικο καθεστώς για να ελέγξουν οι ΗΠΑ τα πετρέλαια του και την στρατηγική θέση της χώρας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα