Της Κάτιας Κλείτσα
Στις 28 Αυγούστου του 1963 ο ηγέτης του κινήματος για τα δικαιώματα των μαύρων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφώνησε τη διάσημη ομιλία του «Έχω ένα όνειρο…», σε ένα τεράστιο πλήθος αντιρατσιστών διαδηλωτών μπροστά από το Μνημείο Λίνκολν. 47 χρόνια και πολλούς αγώνες μετά, στο ίδιο σημείο εκφωνήθηκαν εντελώς διαφορετικές ομιλίες, που δεν αφορούσαν σε όνειρα για ισότητα και ελευθερία, αλλά στον εφιάλτη του πατριωτισμού και του συντηρητισμού.
Το “Tea Party”, μία πρωτοβουλία δεξιών οργανώσεων, κάλεσε σε εκδήλωση για να τιμήσει τον αμερικάνικο στρατό, ενώ η Σάρα Πέιλιν, υποψήφια αντιπρόεδρος με τους Ρεπουμπλικανούς το 2008 και ενεργό μέλος του “Tea Party”, δήλωσε: «Πρέπει να αποκαταστήσουμε την τιμή της Αμερικής. Είναι καταπληκτικό. Είμαστε εδώ. Η Αμερική είναι όμορφη. Η Ουάσιγκτον έχει γεμίσει σήμερα από εξαίρετους πατριώτες για να τιμήσουμε τον αμερικανικό μας στρατό».
Την ίδια μέρα καλέστηκε αντι-διαδήλωση από ομάδες ακτιβιστών που διαμαρτύρονταν για την προσβολή της ιστορίας και των αγώνων για τα δικαιώματα των μαύρων. Εκπρόσωποι του “Tea Party”, δήλωσαν ότι η ημερομηνία που επιλέχτηκε ήταν τυχαία… Παρόλα αυτά, αν ψάξουμε λίγο παραπάνω τις θέσεις του “Tea Party”, θα βγάλουμε τελείως διαφορετικά συμπεράσματα… Το “Τea Party” δημιουργήθηκε με κύριο άξονα την αντιπολίτευση στον Ομπάμα, τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για το έλλειμμα της Αμερικής, αφού λένε ότι εφαρμόζει σοσιαλιστική ατζέντα(!) ενώ παράλληλα τον κατηγορούν ότι είναι ρατσιστής με τους λευκούς… Σε καμία περίπτωση δεν προσπαθούμε να υπερασπιστούμε τον Ομπάμα απέναντι στο “Tea Party”. Παρόλα αυτά οι θέσεις και οι δηλώσεις τους μας κάνουν ξεκάθαρο το σκοπό της εκδήλωσης τη, συγκεκριμένη μέρα. Να στρέψουν τους αμερικάνους εργαζόμενους και τα στρώματα που πλήττονται από την κρίση σε συντηρητικά και ρατσιστικά μονοπάτια.
Καλό θα ήταν όμως, οι κύριοι και οι κυρίες του “Tea Party” να πάψουν να βεβηλώνουν την ιστορία με τόση ευκολία. Τους αγώνες που έχουν δοθεί από εργάτες, μαύρους και λευκούς, για καλύτερα εργασιακά δικαιώματα και για ισότητα, μπορεί να θέλουν να τους ξεχάσουν, αλλά τους θυμόμαστε εμείς! Και θυμόμαστε ένα ακόμα πρόσωπο της αμερικάνικης ιστορίας, τον Malcolm X που είχε δηλώσει “Δεν μπορείτε να έχετε καπιταλισμό χωρίς ρατσισμό..” και να τους υποσχεθούμε πως θα παλέψουμε ενάντια και στα δύο!