Tης Ηλέκτρας Κλείτσα
Από την Άνοιξη και μέχρι σήμερα, χιλιάδες νοικοκυριά στο Ντιτρόιτ έχουν μείνει χωρίς νερό, μετά την απόφαση του Δήμου να διακόψει την υδροδότηση σε όσους δεν έχουν πληρώσει τους λογαριασμούς τους για δύο μήνες!
Χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν πλέον πρόσβαση στο πιο στοιχειώδες για την επιβίωση αγαθό, στερούνται τη δυνατότητα να μαγειρέψουν, να καθαρίσουν το σπίτι τους, ακόμη και την ατομική τους υγιεινή. Αναμένεται ότι συνολικά ως και 200 – 300 χιλιάδες άνθρωποι θα επηρεαστούν από το μέτρο, σχεδόν δηλαδή ο μισός πληθυσμός της πόλης.
Η διακοπή υδροδότησης έχει επηρεάσει σε μεγαλύτερο βαθμό τους μαύρους κατοίκους, που είναι και οι φτωχότεροι ανάμεσα στον πληθυσμό της πόλης. Πολλοί κάτοικοι, αν και κάνουν δύο δουλειές δεν μπορούν τελικά, με το μισθό που παίρνουν, να ανταποκριθούν στο κόστος ζωής, με τα ενοίκια και τους λογαριασμούς να έχουν φτάσει σε αστρονομικά για το εισόδημά τους επίπεδα.
Ειδικά η τιμή του νερού έχει μέσα σε μια δεκαετία αυξηθεί κατά 119%, ενώ σε πολλές περιπτώσεις γίνονται διακοπές υδροδότησης για χρέη ακόμη και 150 δολαρίων.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας εγκύου, που ζήτησε από τον υπάλληλο της εταιρίας ύδρευσης να της επιτρέψει να γεμίσει μερικά μπουκάλια νερό πριν το κόψει, αλλά εκείνος (βιαστικός να τελειώσει τη δουλειά) αρνήθηκε. Μάλιστα, όταν η γειτόνισσα της, Τσάριτι Χικς (που δραστηριοποιείται ενεργά στις κινητοποιήσεις ενάντια στη στέρηση του νερού από τους φτωχούς κατοίκους της πόλης) ζήτησε από τον υπάλληλο να δει την ειδοποίηση διακοπής, εκείνος πέρασε πάνω από το πόδι της με το αυτοκίνητο του και έφυγε τραυματίζοντας την. Σα να μην έφτανε αυτό, λίγο αργότερα η αστυνομία συνέλαβε την ακτιβίστρια και όχι τον υπάλληλο που την τραυμάτισε! Η αστυνομία κράτησε την Τσάριτι στο τμήμα για 2 ολόκληρες μέρες χωρίς να της έχει απαγγελθεί οποιαδήποτε κατηγορία! [1] [2]
Το σύνολο των χρεών των κατοίκων της πόλης σε λογαριασμούς νερού αγγίζει τα 118 εκατομμύρια δολάρια[3].Το γεγονός αυτό, αντί να οδηγήσει σε δραστική μείωση της τιμής του νερού και διευκολύνσεις πληρωμής για τους κατοίκους που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο κόστος, λειτούργησε για το δήμο του Ντιτρόιτ σαν μια καλή δικαιολογία, προκειμένου να τους «τιμωρήσει» για τη φτώχεια τους!
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι μετά από έκκληση κατοίκων, ακτιβιστών και οργανώσεων της περιοχής, ο ΟΗΕ χαρακτήρισε τις διακοπές «παραβίαση του ανθρώπινου δικαιώματος στο νερό» με τρεις εκπροσώπους του να δηλώνουν ότι:
«αποσυνδέσεις σπιτιών από το δίκτυο ύδρευσης επιτρέπονται μόνο στην περίπτωση που μπορεί να αποδειχτεί ότι ο κάτοικος είναι σε θέση να πληρώσει και δεν το κάνει». [4]
Ο δήμος του Ντιτρόιτ ωστόσο, φαίνεται να έχει άλλη άποψη. Αναζητά μάλιστα, από την Άνοιξη, ιδιώτες οι οποίοι θα είναι πρόθυμοι να αναλάβουν το management της εταιρίας ύδρευσης, με τον όρο ότι οι… αυξήσεις στην τιμή του νερού δεν θα ξεπερνούν το 4% για τα πρώτα 10 χρόνια! {5] [6]
Μπορούμε εύκολα να φανταστούμε πόση ευαισθησία θα δείξει μια ιδιωτική εταιρία απέναντι στα νοικοκυριά που θα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των χρεών τους, τη στιγμή που ο ίδιος ο δήμος διακόπτει την υδροδότηση σε οικογένειες με παιδιά και ηλικιωμένους για χρέη ακόμη και 150 δολαρίων.
Μπορούμε επίσης στην περίπτωση του Ντιτρόιτ να δούμε το εφιαλτικό μας μέλλον, αν επιτρέψουμε την υποβάθμιση και το ξεπούλημα υπηρεσιών όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. Σε ολόκληρο τον πλανήτη, το νερό, η ενέργεια, οι μεταφορές, η υγεία, είναι δημόσια αγαθά και όχι αντικείμενο κερδοσκοπίας. Η υπεράσπισή τους, όπως και η αλληλεγγύη σε αυτούς που τα στερούνται είναι δουλειά όλων μας!
_________________