ΗΠΑ: τι συμβαίνει με το δικαίωμα στην άμβλωση σήμερα;

Στις 24 Ιουνίου του 2022, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε την ακύρωση της δικαστικής απόφασης «Roe εναντίον Wade» που κατοχύρωνε την άμβλωση  ως συνταγματικό δικαίωμα σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ. Ήταν ένα σοβαρό πλήγμα για τα γυναικεία δικαιώματα και το φεμινιστικό κίνημα.

Ήδη, πριν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, μια σειρά από Πολιτείες ψήφιζαν νόμους που ποινικοποιούσαν τις αμβλώσεις σε μια σειρά από περιπτώσεις, νόμοι που δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν όσο ίσχυε η απόφαση «Roe vs Wade», αλλά ασκούσαν πιέσεις και έχτιζαν συνειδήσεις ενάντια στις αμβλώσεις.

Οι συνέπειες της κατάργησης της «Roe vs Wade», έγιναν από πολύ νωρίς φανερές για εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ. Μόλις 100 ημέρες μετά την κατάργηση, σχεδόν 22 εκατομμύρια γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας – δηλαδή σχεδόν 1 στις 3 γυναίκες  (29%) που κατοικούν στις ΗΠΑ- βρέθηκαν να ζουν σε Πολιτείες όπου το δικαίωμα στην άμβλωση είτε καταργήθηκε, είτε περιορίστηκε δραστικά.

Έναν χρόνο μετά, σήμερα, από τις 50 Πολιτείες, οι 20 έχουν είτε απαγορεύσει εντελώς τις αμβλώσεις, είτε έχουν περιορίσει τις εβδομάδες εγκυμοσύνης κατά τις οποίες επιτρέπονται, σε 8 Πολιτείες έγινε απόπειρα για να περάσουν νόμοι που θα τις απαγορεύουν και αν και τελικά δεν πέρασαν, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός για το μέλλον, και στις υπόλοιπες, το δικαίωμα στην άμβλωση παραμένει. 

Ο σκοταδισμός και ο συντηρητισμός στο απόγειό τους

Η κάθε Πολιτεία πλέον, μπορεί να αποφασίζει και να επιβάλλει τους δικούς της νόμους για την άμβλωση και αν και δεν είναι όλοι εξίσου αυστηροί, προφανώς και όλοι καταπατούν βασικά δικαιώματα και εγκλωβίζουν σε ανεπιθύμητες καταστάσεις εκατομμύρια γυναικών. Κάποιοι νόμοι όμως «ξεχωρίζουν» με την αντιδραστικότητα και τον συντηρητισμό που αναβλύζουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Τέξας. Αρχικά, αξίζει να αναφερθεί πως η Πολιτεία του Τέξας ήταν μια από τις Πολιτείες που είχαν ψηφίσει νόμο απαγόρευσης των αμβλώσεων πριν την ακύρωση του «Roe vs Wade», περιμένοντας να τους δοθεί η ευκαιρία να τον εφαρμόσουν. Έτσι, μετά την ακύρωση, ο νόμος τέθηκε σε ισχύ και προβλέπει την απαγόρευση των αμβλώσεων με ελάχιστες εξαιρέσεις. Παρόλο που ένα άτομο που πραγματοποιεί άμβλωση δεν διώκεται νομικά, όποιος/α (ιατρικό προσωπικό, μέλη οικογένειας, φαρμακοποιοί, κλπ) το βοηθάει να κάνει άμβλωση, σύμφωνα με τον νόμο διαπράττει κακούργημα.

Στη νομοθεσία του Τέξας, αυτό σημαίνει έως και ισόβια ποινή φυλάκισης(!), ενώ μπορεί να συνοδεύεται και με πρόστιμο έως και 10000 δολαρίων.

Ακόμα πιο ανατριχιαστικό όμως, είναι πως στη νομοθεσία προβλέπεται και το «κυνήγι επικηρυγμένων», όπου ο κάθε πολίτης μπορεί να κάνει μήνυση σε κάποια/ον, είτε με την κατηγορία ότι πραγματοποίησε άμβλωση, είτε ότι βοήθησε κάποιο άτομο να κάνει άμβλωση και να διεκδικήσει το χρηματικό ποσό των 10.000 δολαρίων!

Ο σκοταδισμός σε όλο του το μεγαλείο!  

Μαύρες, ισπανόφωνες, ιθαγενείς τα μεγαλύτερα θύματα

Αποτελεί γνωστό κανόνα πως σε ένα σύστημα βασισμένο στις ανισότητες και τις αδικίες, κάθε επίθεση στα δικαιώματά μας, χτυπάει πρώτα και πιο σκληρά τις ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες.

Αυτό συμβαίνει σήμερα στις ΗΠΑ με τις μαύρες, ισπανόφωνες και ιθαγενείς γυναίκες.

Οι αντιφάσεις του συστήματος έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα όπου οι Πολιτείες με τα υψηλότερα ποσοστά μαύρων ισπανόφωνων και ιθαγενών, είναι ταυτόχρονα  και  Πολιτείες που έχουν περάσει νόμους που απαγορεύουν τις αμβλώσεις ή σχεδιάζουν να το κάνουν.

Για τα φτωχότερα έγκυα άτομα όμως, είναι εξαιρετικά πιο δύσκολο να καταφέρουν να ταξιδέψουν σε κάποια άλλη Πολιτεία, όπου η άμβλωση παραμένει νόμιμη, ώστε να μπορέσουν να απαλλαγούν από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Έτσι, είναι καταδικασμένα είτε να προχωρήσουν με την εγκυμοσύνη, είτε να καταφύγουν σε επικίνδυνες μεθόδους διακοπής της κύησης, είτε στο σπίτι, είτε από γιατρούς «χασάπηδες». Αυτό βέβαια δεν ισχύει για τις γυναίκες που ανήκουν στα πλούσια στρώματα.

Για μια ακόμα φορά φαίνεται η υποκρισία όσων υπερασπίζονται το δικαίωμα του «αγέννητου παιδιού», αφού δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα δικαιώματα και την υγεία των γυναικών συνολικά, πόσο μάλλον των μαύρων γυναικών που ζουν στις Πολιτείες τους.

Σύμφωνα με έρευνα του 2018, της ΜΚΟ «Εθνική σύμπραξη για τις γυναίκες και τις οικογένειες» (National Partnership for Women and Families), οι μαύρες γυναίκες στις ΗΠΑ έχουν τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αιτίες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη από ό,τι οι λευκές γυναίκες.

Όπως λέει η πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Black Women’s Health Imperative, Λίντα Γκόλερ Μπλάουντ (Linda Goler Blount),

« Οι μαύρες γυναίκες συχνά δεν έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη προγεννητική φροντίδα. Εάν είστε μαύρες με χαμηλό εισόδημα και ζείτε σε αγροτικές περιοχές, απλά δεν έχετε την πρόσβαση».

Έναν χρόνο μετά, η συνείδηση προχωράει

Κάθε φορά που ένα δικαίωμά μας δέχεται επίθεση και το κίνημα βιώνει μια ήττα, είναι αναμενόμενο να περάσει μια περίοδο σοκ και υποχώρησης. Και η επίθεση στην άμβλωση ήταν ένα πολύ σοβαρό πισωγύρισμα τόσο για την κοινωνία των ΗΠΑ, όσο και διεθνώς που βλέπουμε ήδη συντηρητικές φωνές να νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση να μιλήσουν ανοιχτά ενάντια στις αμβλώσεις.

Έναν χρόνο μετά όμως,  η αμερικανική εταιρεία δημοσκοπήσεων «Γκάλοπ», καταγράφει ένα ποσοστό ρεκόρ, όπου 69% δηλώνει ότι η άμβλωση θα πρέπει γενικά να είναι νόμιμη (τουλάχιστον) κατά τους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης.

Το γεγονός ότι μετά από τόσο μεγάλη επίθεση, το ποσοστό όσων υπερασπίζονται το δικαίωμα στην άμβλωση δεν μειώθηκε αλλά αντίθετα είχε μια μικρή άνοδο, αποδεικνύει το πόσο εκτός τόπου και χρόνου, πόσο αποκομμένοι από την κοινωνία είναι όσοι νομοθετούν και αποφασίζουν για αυτήν.

Η 24η Ιούνη του 2022, αποτελεί ένα μαύρο σημείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον αγώνα για ισότητα στις ΗΠΑ και παγκόσμια και όσο οι αμβλώσεις απαγορεύονται, εκατομμύρια γυναικών θα θέτουν την υγεία και τις ζωές τους σε κίνδυνο. Για μια ακόμα φορά, γίνεται φανερό πως η ανάγκη για μαζικά φεμινιστικά κινήματα που θα υπερασπίζονται και θα επαναδιεκδικούν τα δικαιώματα που το καπιταλιστικό σύστημα μας στερεί με τόση βαρβαρότητα, είναι επιτακτική.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,223ΥποστηρικτέςΚάντε Like
994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
422ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα