Του Γιώργου Λυγουριώτη
Η κίνηση του αθλητή του αμερικάνικου φούτμπολ Colin Kaepernick να αρνηθεί να σηκωθεί όρθιος κατά την ανάκρουση του αμερικανικού εθνικού ύμνου, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα διαμαρτυρίας για τις δολοφονίες Αφροαμερικανών από την αστυνομία των ΗΠΑ, μετατρέπεται σε έμπνευση για δεκάδες άλλους αθλητές των ΗΠΑ.
Την Δευτέρα 12 Σεπτέμβρη, ο ίδιος ο Kaepernick μαζί με τον συμπαίχτη του Eric Reid γονάτισαν ξανά, ενώ από την αντίπαλη ομάδα, Los Angeles Rams, Kenny Britt and Robert Quinn ύψωσαν τις γροθιές τους.
Αντίστοιχα, την Κυριακή 11 Σεπτέμβρη τέσσερις παίχτες του Miami Dolphin, οι Arian Foster, Jelani Jenkins, Michael Thomas, and Kenny Stills γονάτισαν ενώ έπαιζε ο αμερικανικός ύμνος.
Ως ένδειξη αλληλεγγύης ο πρώην κολεγιακός συμπαίχτης του Kaepernick, Brandon Marshall, γονάτισε την στιγμή που ακουγόταν ο αμερικανικός εθνικός ύμνος. Αργότερα δήλωσε:
«…Είμαι περήφανος γι’ αυτό. Δεν το μετανιώνω. Ξέρω ότι αυτό είναι σωστό… Νιώθω ότι είναι ο μοναδικός τρόπος για να ακουστούμε. Ένα κομμάτι των ανθρώπων θέλουν να σκάσουμε και να τους ψυχαγωγήσουμε. Να σκάσουμε και να παίξουμε ποδόσφαιρο. Αλλά έχουμε και φωνές…»
Ρατσισμός μεταμφιεσμένος σε πατριωτισμό
Όπως είναι φυσικό, ο Colin Kaepernick έχει ταράξει τα νερά των συντηρητικών κύκλων των ΗΠΑ. Οι αντίπαλοί του έχουν φτάσει στο σημείο να εξαπολύουν απίστευτες κατηγορίες απέναντι του, όπως ο Ρεπουμπλικανός Βουλευτής Scott King (εκλέγεται στην Iowa) που πρόσφατα δήλωσε ότι ο Kaepernick συμπαθεί τον ISIS, γιατί… η σύντροφος του είναι μουσουλμάνα! Ενώ σύμφωνα με τον ίδιο τον Kaepernick κάποιοι έχουν απειλήσει την ζωή του.
Μετά την δολοφονία του Terrence Crutcher από αστυνομικούς στην Tulsa της Οκλαχόμα, ο Colin Kaepernick μίλησε στη βρετανική εφημερίδα Guardian για όλα αυτά.
«…Υπάρχει πολύς ρατσισμός, μεταμφιεσμένος σε πατριωτισμό σε αυτήν την χώρα, και κάποιοι θέλουν να πουν πως όλα αυτά έχουν να κάνουν με την σημαία, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα για το οποίο μιλάμε. Μιλάμε για φυλετικές διακρίσεις, ανισότητες και αδικίες που συμβαίνουν σε όλη την χώρα»
είπε στον δημοσιογράφο του Guardian, πριν μιλήσει για την δολοφονία του Terrence Crutcher από τους αστυνομικούς…
«…Το αυτοκίνητο του είχε πάθει βλάβη και έψαχνε να βρει κάποιον να τον βοηθήσει και δολοφονήθηκε. Αυτό είναι το τέλειο παράδειγμα γι’ αυτό για το οποίο μιλάμε…».
Ανυπακοή και στα λύκεια
Δεν είναι μόνο οι επαγγελματίες παίχτες που εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την αστυνομική βία και τον ρατσισμό στις ΗΠΑ.
Στο λύκειο Garfield του Seattle, ολόκληρη η ομάδα και ο προπονητής γονάτισαν καθώς ακουγόταν ο εθνικός ύμνος.
Πολλοί παίχτες από την αντίπαλη ομάδα γονάτισαν, όπως και μερικοί φίλαθλοι που παρακολουθούσαν τον αγώνα.
Ο προπονητής της σχολικής ομάδας, δήλωσε πως ήταν μια απόφαση που πάρθηκε μετά από μακρές συζητήσεις σχετικά με τις φυλετικές διακρίσεις που είχαν δει σε ολόκληρη την Αμερική.
Ενώ στις 17 Σεπτέμβρη, μαθητές του Ball State που καθόντουσαν στις κερκίδες, ύψωσαν τις γροθιές όταν η μπάντα άρχισε να παίζει τον εθνικό ύμνο.
Αυτή η πράξη ανυπακοής όμως, έχει εμπνεύσει και άτομα έξω από τις τέσσερις γραμμές των γηπέδων.
Ακόμα και στις ένοπλες δυνάμεις
Μια μαύρη στρατιωτικός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, η Janaye Ervin, δεν σηκώθηκε στο άκουσμα του εθνικού ύμνου εν ώρα υπηρεσίας. Οι διοικητές της την τιμώρησαν αφαιρώντας της όλον τον εξοπλισμό της και την κάρτα ασφαλείας πρόσβασης στην υπηρεσία της ενώ την απείλησαν και με φυλάκιση!
Η Evrin, που ανήκει στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού ήδη 8 χρόνια, ανάρτησε στο λογαριασμό της στο Facebook το εξής σχόλιο:
«…Στις 19 Σεπτέμβρη 2016, εν ώρα υπηρεσίας, αποφάσισα συνειδητά να μην σηκωθώ όρθια μπροστά στην Αστερόεσσα, γιατί αισθάνομαι ως υποκρίτρια να τραγουδώ για την “γη της ελευθερίας” όταν ξέρω πως αυτό αφορά μόνο κάποιους και όχι όλους τους Αμερικανούς πολίτες. Με χαρά να σηκωθώ όρθια ξανά όταν ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ θα απολαμβάνουν την ίδια ελευθερία.
»Το Ναυτικό αποφάσισε να με τιμωρήσει επειδή προστατεύω το Σύνταγμα μας, και μου αφαίρεσε όλο τον εξοπλισμό της δουλειάς μου…»
Black Lives Matter
Ο Colin Kaepernick και όσοι έχουν ενταχθεί σ’ αυτό το ιδιαίτερο κίνημα ανυπακοής έχουν σαφώς εμπνευστεί από τον συνεχή αγώνα που αναπτύσσεται από απ’ το κίνημα Black Lives Matter. Με τη σειρά τους βάζουν ο θέμα της αστυνομικής βίας κατά των μαύρων ανδρών και γυναικών, στο επίκεντρο του αθλητισμού.
Όμως, όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος ο Kaepernick, δεν μπορεί να «γονατίζει για πάντα». Για να έχουν οι διαμαρτυρίες των αθλητών μια μόνιμη επιρροή στην αμερικανική κοινωνία, πρέπει να εξαπλωθεί και να γιγαντωθεί το κίνημα Black Lives Matter. Γιατί σε τελική ανάλυση είναι τα μαζικά κινήματα που αλλάζουν συνειδήσεις και να επιφέρουν τις μεγάλες ανατροπές.
Οι δημόσιες διαμαρτυρίες αθλητών, όπως του Kaepernick, μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, ενθαρρύνοντας ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας να χτίσουν μαχητικά κινήματα και να βγουν στο δρόμο της διεκδίκησης.
Σχετικά άρθρα:
- Από τον Κόλιν Κέπερνικ στον Μοχάμεντ Άλι: αθλητές που γίνονται σύμβολα αγώνα – 02/09/2016
https://xekinima.org/apo-ton-kolin-kepernik-ston-mohament-a/
- Η Αμερική σήμερα – η κρίση και το κίνημα «Black Lives Matter» – 12/08/2016
https://xekinima.org/i-ameriki-simera-i-krisi-kai-to-kinim/
- ΗΠΑ: η ρατσιστική βία υπεύθυνη για την επίθεση στο Ντάλας – 12/07/2016
https://xekinima.org/ipa-i-ratsistiki-bia-upeuthini-gia-tin-e/