ΗΠΑ: οι φονικές πυρκαγιές και ένα πολιτικό σύστημα σε προεκλογικό παροξυσμό

Οι εικόνες από τις δασικές πυρκαγιές στις ΗΠΑ είναι εφιαλτικές. Μέχρι την ώρα που το «Ξ» βρίσκεται στο δρόμο για το τυπογραφείο, δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις φωτιές που εξακολουθούν να καταστρέφουν αχανείς δασικές εκτάσεις από τη μια άκρη της δυτικής ακτής της χώρας ως την άλλη, επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους. Ο αριθμός των νεκρών διαρκώς αυξάνεται, καθώς μεγάλος είναι και ο αριθμός των ανθρώπων που αγνοούνται, ενώ η ατμόσφαιρα σε πολλές Πολιτείες είναι αποπνικτική. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια αναφέρει πως ο καπνός που έχει καλύψει την πολιτεία είναι τόσο επιβαρυντικός για την υγεία, που ισοδυναμεί με το κάπνισμα 400 τσιγάρων την ημέρα. [1] Στις 16 Σεπτέμβρη επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ο καπνός έχει φτάσει μέχρι τη Βόρεια Ευρώπη! [2]

Στις 12/9, οι τοπικές αρχές στο Όρεγκον που περίμεναν ένταση των πυρκαγιών, ανακοίνωσαν ότι προετοιμάζονται για το σενάριο μαζικών θανάτων, [3] ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη μείνει άστεγοι. Αυτό που είναι προς το παρόν αδύνατο να υπολογιστεί, είναι οι μακροπρόθεσμες βλάβες στην υγεία των κατοίκων και οι θάνατοι που θα προκύψουν από αυτές εξαιτίας του τοξικού πέπλου καπνού που σκεπάζει πάνω από δέκα πολιτείες στη δυτική ακτή, αλλά και στις κεντρικές περιοχές της χώρας. Όσο για την περιβαλλοντική καταστροφή, είναι πραγματικά ανυπολόγιστη, με πάνω από είκοσι εκατομμύρια στρέμματα να έχουν καεί μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη, μια έκταση που προσεγγίζει αυτή της Σλοβενίας ή του Ισραήλ.

Εκλογές και παραλογισμός

Θα μπορούσε κανείς να γράψει πολλά ακόμη για την τεράστια καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το πιο εντυπωσιακό ωστόσο είναι το πως αυτή αντιμετωπίζεται από το κατεστημένο των ΗΠΑ, το οποίο φαίνεται να ενοχλείται που οι φωτιές διακόπτουν κατ’ αυτό τον τρόπο την προεκλογική εκστρατεία… Ως προς τις απαντήσεις που δίνουν γύρω από τα αίτια της καταστροφής, αλλά και το τι πρέπει να γίνει, τόσο οι Δημοκρατικοί, όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι, προσπαθούν να παρουσιάσουν το θέμα με τρόπο που να εξυπηρετεί τις δικές τους «θέσεις» πάνω στο ζήτημα.

Από τη μια μεριά οι Δημοκρατικοί και ο Τζο Μπάιντεν ρίχνουν αποκλειστικά την ευθύνη στην κλιματική αλλαγή και στον Τραμπ που αρνείται να παραδεχτεί την ύπαρξή της. Και ενώ η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει παίξει αναμφισβήτητα ρόλο στην ένταση των καταστροφικών πυρκαγιών σε όλο τον κόσμο (λόγω των έντονων και μεγαλύτερων σε διάρκεια περιόδων ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών), η υποκρισία των Δημοκρατικών είναι εντυπωσιακή. Αποκαλώντας τον Τραμπ «κλιματικό εμπρηστή», [4]ο Μπάιντεν προσπαθεί από τη μια να εκμεταλλευτεί προεκλογικά την καταστροφή, αλλά και να βάλει τις βάσεις για τα επόμενα χρόνια, κατά τα οποία πιθανότατα θα είναι πρόεδρος των ΗΠΑ. Με αυτόν τον τρόπο θα προσπαθήσει να πείσει ότι οποιαδήποτε παρόμοια καταστροφή συμβεί κατά την προεδρία του, θα είναι αποκλειστικό έργο των προκατόχων του και αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Δε θα έχει καμία σχέση με την υποβάθμιση και την υποστελέχωση της πυροσβεστικής [5] και ο ίδιος δε θα έχει καμία ευθύνη για όσα θα συμβούν στο μέλλον!

Από την άλλη ο Τραμπ εξακολουθεί να «πουλάει τρέλα», έχοντας πρόσφατα ανακαλύψει το ρόλο που παίζει η ελλιπής διαχείριση των δασών στην εξάπλωση των πυρκαγιών. Το μόνο που φταίει κατά την άποψή του, είναι το γεγονός ότι τα δάση δεν καθαρίζονται επαρκώς από τη νεκρή βιομάζα που βρίσκεται στο έδαφος. Και γι’ αυτό φταίνε οι τοπικές αρχές, ιδιαίτερα αυτή της Καλιφόρνια, όπου ο κυβερνήτης τυχαίνει να είναι Δημοκρατικός. Και γι’ αυτό θα τις τιμωρήσει, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση. Έτσι, θα μπορούν να κάνουν ακόμη λιγότερα από αυτά που κάνουν σήμερα για τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων και τις υπηρεσίες πυρόσβεσης. Και έτσι στις επόμενες φωτιές, θα φταίνε και πάλι οι αδιάφοροι τοπικοί κυβερνήτες που δεν «καθάρισαν τον υπόροφό τους», κατά την πρόσφατη προσφιλή ατάκα του Τραμπ. Όσο για την κλιματική αλλαγή, δεν τρέχει τίποτα. Ο πρόεδρος διαβεβαιώνει ότι «σύντομα θα δροσίσει»…

Το περιβάλλον και οι ζωές «μπαλάκι» στα χέρια τους

Φυσικά ο καθαρισμός των δασών είναι πολύ σημαντικός στην πρόληψη και τον περιορισμό της εξάπλωσης των δασικών πυρκαγιών. Εξίσου σημαντικό όμως είναι να υπάρχουν επαρκώς στελεχωμένες και εξοπλισμένες δημόσιες υπηρεσίες πυρόσβεσης, πρόληψης και προστασίας των δασών, εξίσου σημαντική είναι η λήψη μέτρων για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. Τόσο τα αίτια και τα αποτελέσματα των μεγάλων καταστροφών στη δυτική ακτή των ΗΠΑ, όσο και οι ζωές των κατοίκων και των οικοσυστημάτων που χάνονται, έχουν μετατραπεί σε «μπαλάκι» στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας. Οι εργαζόμενοι και οι φτωχοί στις ΗΠΑ, όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο, πρέπει να κάνουμε στην άκρη τον κάθε Τραμπ και τον κάθε Μπάιντεν και να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, αν θέλουμε να έχουν ένα βιώσιμο μέλλον οι επόμενες γενιές και ο πλανήτης.


[1] cbsnews.com: At least 35 dead as wildfires rage across the West Coast
[2] cnn.com: Smoke from the US West Coast wildfires has reached Europe
[3] cbsnews.com: Oregon braces for a «mass fatality incident» as wildfires rage in western states
[4] theguardian.com: Biden calls Trump a ‘climate arsonist’ as wildfires rage – video
[5] socialistalternative.org: California Wildfires: A Socialist Perspective

7,127ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
394ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής