ΗΠΑ: Ο νέος νόμος για την Υγεία

Tου Αλέξανδρου Πραντούνα

Δεξιές συντηρητικές οργανώσεις σε ολόκληρη την χώρα διοργανώνουν εκδηλώσεις – με την στήριξη των μεγάλων φαρμακευτικών και ασφαλιστικών εταιρειών – οι οποίες επιτίθενται με μανιασμένο τρόπο στον Μ. Ομπάμα αποκαλώντας τον «σοσιαλιστή» και «ναζί» επειδή θέλει να «κοινωνικοποιήσει τις ιατρικές υπηρεσίες». Δεν έχουν δίκιο. Πρώτα και κύρια γιατί δεν θέλει να κοινωνικοποιήσει τίποτα. Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που ετοιμάζει – και το οποίο συναντά αντιδράσεις ακόμα και μέσα στο δικό του κόμμα – αποτελείται απλά από μια προσπάθεια να μειώσει το απίστευτα μεγάλο κόστος για υπηρεσίες υγείας που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο βασικός λόγος που θέλει να κάνει κάτι τέτοιο είναι γιατί σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης μια τέτοια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της κρατικής οικονομίας μπορεί να αποδειχτεί καταστροφική.

Στις ΗΠΑ, 17% του ΑΕΠ πηγαίνει σε έξοδα για υπηρεσίες υγείας, όταν στην Γαλλία και στον Καναδά – που έχουν κατά βάση δημόσιο σύστημα υγείας – το αντίστοιχο ποσοστό είναι μικρότερο από 10%.

Αυτά τα τεράστια ποσά δεν αφορούν πραγματικές υπηρεσίες υγείας – κάθε άλλο. Στις ΗΠΑ, η μεγάλη πλειοψηφία των δαπανών για την υγεία αφορούν από την μία τα χρήματα που πληρώνουν οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες (αφού δεν υπάρχουν αντίστοιχοι κρατικοί φορείς) και από την άλλη στα πολύ μεγάλα ποσά που ξοδεύει το κράτος για την πρόσληψη διοικητικού προσωπικού προκειμένου να διεκδικήσει (!!!) από τις ασφαλιστικές εταιρείες χρήματα που ξόδεψε για να περιθάλψει τους ασθενείς που είναι ασφαλισμένοι στις αντίστοιχες εταιρείες. Είναι ενδεικτικό ότι σε πολλά δημόσια νοσοκομεία το διοικητικό προσωπικό ξεπερνά κατά πολύ σε αριθμό τους νοσηλευτές και τους γιατρούς.

Ο Ομπάμα ισχυρίζεται πως έχει βρει τρόπους να μειώσει το κόστος για την ιατρική φροντίδα σημαντικά. Ένας από τους τρόπους που προτείνει είναι να ενισχυθεί με διάφορα μέτρα ο ανταγωνισμός των ασφαλιστικών εταιρειών ώστε να ρίξουν τις τιμές και έτσι περισσότεροι φτωχοί να μπορούν να απολαμβάνουν ιατρική φροντίδα.

Αντί λοιπόν να ανοίξει μια συζήτηση για το τι ακριβώς προσφέρουν αυτές οι ασφαλιστικές εταιρείες – πέρα βέβαια από κέρδη για τις τσέπες των ιδιοκτητών τους – ο Ομπάμα ψάχνει κίνητρα για να τις κάνει πιο … ανταγωνιστικές.

Προτείνει επίσης να ξεκινήσει μια «επαναδιαπραγμάτευση» μεταξύ κράτους και ασφαλιστικών εταιρειών προκειμένου να βρεθούν φόρμουλες που να μειώνουν το διοικητικό κόστος των υπηρεσιών υγείας … Στην πραγματικότητα τέτοιου είδους «μέτρα» δεν μπορεί παρά να αποτελούν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων αφού στην πραγματικότητα είναι ανεφάρμοστα. Γιατί οι μεγάλες ασφαλιστικές και φαρμακευτικές εταιρείες ? με τεράστια δύναμη και επιρροή μέσα στα δυο μεγάλα κόμματα και την στήριξη των περισσότερων ΜΜΕ ? να μπουν σε μια τέτοια συζήτηση; Το αποδεικνύουν και οι αντιδράσεις τους απέναντι σε αυτή την ψευτομεταρύθμιση. Δεν είναι διατεθειμένες να συζητήσουν τίποτα!

Καπιταλισμός – ένα παράλογο σύστημα

Και μόνο το γεγονός πως στην πλουσιότερη χώρα του κόσμου εν έτη 2009 η δημόσια υγεία ουσιαστικά δεν υπάρχει και εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κυριολεκτικά χωρίς λόγο, με τις ιδιωτικές εταιρείες υγείας να γιγαντώνουν τα κέρδη τους, με το κράτος να ψελλίζει ψευτο-μεταρρυθμίσεις χωρίς αντίκρυσμα την ίδια ώρα που πληρώνει από τον κρατικό προϋπολογισμό τεράστια ποσά όχι για υπηρεσίες υγείας αλλά για διοικητικά έξοδα (!!) δείχνει το πόσο παράλογο είναι το καπιταλιστικό σύστημα.

Μόνη λύση για τους αμερικανούς εργαζόμενους και νεολαίους είναι η πάλη για ένα πραγματικό δημόσιο, δωρεάν, ενιαίο σύστημα υγείας με κοινωνική ασφάλιση για όλους. Αυτή την μάχη δίνει και η Σοσιαλιστική Εναλλακτική (αμερικάνικο τμήμα της CWI).

__________________

Στις ΗΠΑ:

– 47 εκ. (16% του πληθυσμού) άνθρωποι δεν έχουν κανενός είδους κοινωνική ασφάλιση

– 25 εκ. άνθρωποι έχουν μερική ασφάλιση που δεν τους καλύπτει για μια σειρά σοβαρές ασθένειες

– Πάνω από 20.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από ιάσιμες ασθένειες επειδή δεν έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη ιατρική φροντίδα

– Το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ είναι το χαμηλότερο από κάθε άλλη ανεπτυγμένη χώρα του κόσμου.

Στην παγκόσμια κατάταξη του προσδόκιμου ζωής οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 50η θέση

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,273ΥποστηρικτέςΚάντε Like
990ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα