ΗΠΑ: Μαζική αντιφασιστική διαδήλωση και ακυρώσεις ρατσιστικών συγκεντρώσεων

Το αντιφασιστικό/αντιρατσιστικό κίνημα στις ΗΠΑ ανασυγκροτείται και καταφέρνει μια σειρά από νίκες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Βοστόνης, όπου το Σάββατο 19 Αυγούστου, μια βδομάδα μετά τα γεγονότα του Σάρλοτσβιλ και την δολοφονία της Χέδερ Χάιερ, 40.000 άτομα συσπειρώθηκαν και διαδήλωσαν ενάντια σε μια ακροδεξιά συγκέντρωση για την «ελευθερία του λόγου».

Η ακροδεξιά συγκέντρωση, ενώ είχε ανακοινωθεί δυο μήνες πριν και είχε όλο αυτό το χρόνο να πραγματοποιήσει την εκστρατεία του, κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 25 άτομα. Σε αντίθεση με την αντιφασιστική κινητοποίηση, όπου ανακοινώθηκε σε λιγότερο από μια βδομάδα όπου σύμφωνα με την αστυνομία, βγήκαν στο δρόμο 40.000 διαδηλωτές.

Τα βέλη των διαδηλωτών όμως δεν στράφηκαν αποκλειστικά απέναντι στους 25 θλιβερούς ακροδεξιούς, αλλά και στις πολιτικές του δισεκατομμυριούχου ρατσιστή και σεξιστή Τραμπ.

Αυτή η ηχηρή απάντηση από το αμερικάνικο κίνημα είχε σαν αποτέλεσμα να ακυρωθούν και μια σειρά από προγραμματισμένες συγκεντρώσεις ακροδεξιών.

Η ακροδεξιά ομάδα «ACT for America» είχε προγραμματίσει για τις 9 Σεπτέμβρη να οργανώσει 67 συγκεντρώσεις σε 36 πολιτείες προκειμένου να να υποστηρίξει τις μισαλλόδοξες και ρατσιστικές πολιτικές του «America Fisrt» που πρότεινε ο Τραμπ.

Μετά από την μεγαλειώδη απάντηση του αμερικάνικου αντιφασιστικού κινήματος στην Βοστώνη, οι ακροδεξιοί αναγκάστηκαν να «μαζευτούν», ακυρώνοντας όλες τις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις και να τις αντικαταστήσουν με μια διαδικτυακή ημέρα δράσης.

H «ACT for America» πρόκειται για τη μεγαλύτερη αντιμουσουλμανική ομάδα στις ΗΠΑ, που στρέφει το μίσος του απέναντι στους μουσουλμάνους, εστιάζοντας στο ζήτημα της εθνικής ασφάλειας, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να πείσει ότι δεν έχουν καμία σχέση με ακροδεξιές και νεοναζιστικές οργανώσεις.

Η επικεφαλής της ομάδας, Brigitte Gabriel είναι γνωστή για τις καυστικές τις δηλώσεις ενάντια στο Ισλάμ υποστηρίζοντας ότι ακόμα και οι ευσεβείς Μουσουλμάνοι δεν μπορούν να είναι «πιστοί Αμερικάνοι».

Τον περασμένο Ιούνη η ακροδεξιά ομάδα οργάνωσε πάνω από 20 αντιμουσουλμανικές συγκεντρώσεις σε ολόκληρες τις ΗΠΑ, όπου προσέλκυσε ομάδες ένοπλης πολιτοφυλακής, λευκούς εθνικιστές και άλλα μέλη της ακροδεξιάς, συμπεριλαμβανομένης της φασιστικής ομάδας «Blood and soil».

Είναι προφανές ότι η ακροδεξιά ρητορική που υιοθετείται στις πολιτικές ατζέντες κομμάτων της άρχουσας τάξης, ενισχύει τις ρατσιστικές και ακροδεξιές ομάδες των ΗΠΑ.

Όπως για παράδειγμα οι πολιτικές του «America Fisrt» που πρότεινε ο Τραμπ, όπου σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου

«κάθε απόφαση για το εμπόριο, τους φόρους, τη μετανάστευση, τις εξωτερικές υποθέσεις θα γίνει προς όφελος των Αμερικανών εργαζομένων και αμερικανικών οικογενειών»

Αυτή η ρητορική ακούγεται αρκετά ριζοσπαστική για κάποια αμερικάνικά στρώματα, και όλα αυτά ασφαλώς ενισχύθηκαν με το αντιμεταναστευτικό κλίμα που τροφοδοτεί ο Τραμπ και στην προσπάθειά του να απαγορεύσει την είσοδο μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Από την άλλη όμως είναι ξεκάθαρο πως ένα αντιρατσιστικό κίνημα, μαζικό και αποφασισμένο  μπορεί να αποτελέσει το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για να βάλει φρένο στην ακροδεξιά απειλή.

Οι δυνάμεις της αριστεράς μαζί με τα κινήματα που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ, οφείλουν με ένα κοινό βηματισμό να δώσουν πειστικές πολιτικές απαντήσεις και να παλέψουν από κοινού απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς.

Το παράδειγμα της Βοστώνης δίνει επίσης άλλο ένα μάθημα. Η Σοσιαλιστική Εναλλακτική (Socialist Alternative – αδερφή οργάνωση του «Ξ» στης ΗΠΑ), μαζί με την Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση (International Socialist Organization), τους Βιομηχανικούς Εργάτες του Κόσμου (Industrial Workers of the World) και το Σοσιαλιστική Κόμμα (Socialist Party USA), συμφώνησαν να συσπειρωθούν σε κοινό μπλοκ στην αντιφασιστική συγκέντρωση.

Επομένως, ο αγώνας ενάντια στην ακροδεξιά, για να είναι αποτελεσματικός πρέπει να είναι μαζικός, ενωτικός, διεθνιστικός και να προβάλλει με τόλμη και αποφασιστικότητα ένα εναλλακτικό σοσιαλιστικό πρόγραμμα διεξόδου από την καπιταλιστική κρίση που γεννά το ρατσισμό και τον εθνικισμό.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής