ΗΠΑ: Ιστορική απεργία – Οι νοσηλευτές στη Μινεσότα αγωνίζονται για το δικαίωμα στην περίθαλψη

Του Ράιαν Τίμλι, συνδικαλιστή, Socialist Alternative (Σοσιαλιστική Εναλλακτική, αμερικάνικο τμήμα της CWI)

12.000 νοσηλευτές από 14 διαφορετικά νοσοκομεία της Μινεσότα κατέβηκαν σε απεργία στις 10 Ιούνη. Αυτή είναι η μεγαλύτερη απεργία νοσηλευτών στην ιστορία των ΗΠΑ ενώ οι εργαζόμενοι προετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις.

Η απεργία, που προετοιμαζόταν εντατικά εδώ και αρκετό καιρό, είχε 100% συμμετοχή.

Οι φωνές από τα συνθήματα των απεργών καλύπτονταν διαρκώς από τα συνεχή κορναρίσματα των διερχόμενων οδηγών, σηματοδοτώντας έτσι την πλατιά υποστήριξη που έχει ο αγώνας των νοσηλευτών από την τοπική κοινωνία.

Ανυποχώρητη η εργοδοσία

Παρ’ όλα αυτά, οι διοικήσεις των νοσοκομείων δεν υποχωρούν. Στην συνέλευση του συνδικάτου στις 21 Ιούνη χιλιάδες νοσηλευτές στήριξαν, με πλειοψηφία 84%(!) την πρόταση για απεργία διαρκείας. Ο Τζον Νέμο, εκπρόσωπος του Συνδικάτου Νοσηλευτών της Μινεσότα (MNA) δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Η στάση της εργοδοσίας μας εξώθησε σε 24ωρη απεργία. Την κάναμε. Οι διοικήσεις λένε πως γι’ αυτούς δεν έγινε τίποτα. Είμαστε αναγκασμένοι επομένως να πάμε σε απεργία διαρκείας».

Το συνδικάτο ζητά να καθοριστεί συγκεκριμένη αναλογία νοσηλευτών – ασθενών, έτσι ώστε να υπάρχει επαρκές προσωπικό για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των νοσηλευόμενων, αλλά οι διοικήσεις αρνούνται ακόμα και να το συζητήσουν.

Ο Ντέιβντ Ουέσνερ, διευθύνων σύμβουλος του νοσοκομείου Παρκ Νικολέτ συνόψισε την οπτική των διοικήσεων δηλώνοντας πως  «Δεν υπάρχει άλλος εργασιακός χώρος που να έχει τόσο μεγάλη ανάγκη από μια στροφή στο σύστημα παραγωγής της Toyota, όσο τα νοσοκομεία» (εννοώντας ότι η λύση είναι η μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλειάς των νοσηλευτών).

Αυτού του είδους η μεταχείριση των νοσηλευτών, που όντως θυμίζει γραμμή παραγωγής εργοστασίου αυτοκινήτων, είναι σχεδιασμένη για να μεγιστοποιεί τα κέρδη των νοσοκομείων, βάζοντας με αυτόν τον τρόπο σε κίνδυνο την περίθαλψη των ασθενών. Παράλληλα, οδηγεί τους εργαζόμενους σε εξόντωση και παραιτήσεις.

Προετοιμάζουν σκληρές περικοπές…

Οι διοικήσεις έχουν επίσης ξεκαθαρίσει την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε: 

Περικοπές στις συντάξεις των νοσηλευτών κατά 33%, κατάργηση της υγειονομικής περίθαλψης για όσους νοσηλευτές εργάζονται με ημιαπασχόληση, αύξηση των νοσηλίων, αλλαγές, όποτε αυτοί θέλουν, στα οργανογράμματα των νοσηλευτών, χωρίς τη συγκατάθεση του συνδικάτου.

…παρά τα τεράστια κέρδη τους

Οι διοικήσεις προτείνουν αυτές τις βάναυσες περικοπές ενώ τα  νοσοκομεία της Μινεσότα είχαν πέρσι κέρδη πάνω από 750 εκ. δολάρια και τα διευθυντικά στελέχη είδαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να φουσκώνουν από τα υψηλά μπόνους που πήραν. Επιπλέον, εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ξοδεύτηκαν για νέες εγκαταστάσεις και φανταχτερές ανακαινίσεις.

Η σημασία της απεργίας για το

σύνολο των ΗΠΑ

Η απεργία στη Μινεσότα είναι αυτή τη στιγμή η πιο σημαντική κινητοποίηση σε μία μάχη διαρκείας μεταξύ των νοσηλευτών και των διοικήσεων που εξελίσσεται σε όλη τη χώρα. Για παράδειγμα, 13.000 νοσηλευτές στην Καλιφόρνια θα είχαν επίσης απεργήσει στις 10 Ιούνη εάν το δικαστήριο στο οποίο προσέφυγαν οι διοικήσεις δεν είχε διατάξει την απαγόρευση της απεργίας μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη, όποτε και λήγουν τα συμβόλαια τους.

Για να κερδηθεί μία απεργία διαρκείας χρειάζεται να συνεχιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο, με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή νοσηλευτών. Ο μόνος τρόπος να «καταλάβουν» οι διοικήσεις, είναι να δουν τα κέρδη τους να χάνονται.

Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας είναι το άνοιγμα στην κοινωνία. Οι απεργοί και οι αγωνιστές που τους συμπαραστέκονται χρειάζεται να ξεκινήσουν μια μαζική εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για να μπορέσουν να έχουν την υποστήριξη των υπόλοιπων εργαζομένων και της κοινωνίας συνολικά. Πρέπει να οργανωθούν μια σειρά εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους απεργούς νοσηλευτές προκειμένου να ενισχυθεί το ηθικό και η αποφασιστικότητα τους. Προς αυτή την κατεύθυνση θα ρίξει όλες τις δυνάμεις της, στις επόμενες ημέρες, η Socialist Alternative (Σοσιαλιστική Εναλλακτική, αμερικάνικο τμήμα της CWI).

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,105ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής