ΗΠΑ: «…Η Σαγουάντ δημιουργεί πόλωση αλλά αξιολογείται εντυπωσιακά ευνοϊκά»

Άρθρο του «Ξ» με βάση επιλεγμένο πρόσφατο υλικό από το site της “Socialist Alternative (CWI – ΗΠΑ) www.socialistalternative.org

«Η έρευνα δείχνει πως η Σαγουάντ δημιουργεί πόλωση, αλλά αξιολογείται εντυπωσιακά ευνοϊκά».

Αυτός ήταν ο τίτλος που διάλεξε το μηνιαίο περιοδικό Seattle Metropolitan (Σιάτλ Μετροπόλιταν) για να σχολιάσει την «πρωτιά» της Κσάμα Σαγουάντ, μέλους της Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής (αδελφής οργάνωσης του «Ξ» στις ΗΠΑ) σε έρευνα σχετικά με την δημοτικότητα των δημοτικών συμβούλων της πόλης του Σιάτλ.

Σύμφωνα με την έρευνα, η σ. Κσάμα συγκεντρώνει στο εκλογικό της διαμέρισμα το μεγαλύτερο ποσοστό αποδοχής από όλους τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους – ποσοστό που φτάνει το 61%!

Η Κσάμα Σαγουάντ, λίγο πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την ιστορική εκλογή της στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης[1] και έξι μήνες μετά την πρώτη νίκη του κινήματος για 15 δολάρια/ώρα βασικό μισθό στο Σιάτλ[2] έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη ενός πολύ σημαντικού ποσοστού εργαζομένων και νεολαίων, αποδεικνύοντας στην πράξη πως δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τους πολιτικούς των κομμάτων του κεφαλαίου.

Μετονομασία της «Ημέρας του Κολόμβου» – μια σημαντική ιδεολογική νίκη

Πρόσφατα, η Κσάμα πήρε την πρωτοβουλία, σε συνεργασία με οργανώσεις αυτόχθονων Αμερικάνων (σημ: «Ινδιάνων», όπως τους αναφέρουμε στην Ελλάδα) να φέρει προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο την μετονομασία της «Ημέρας του Κολόμβου» σε «Ημέρα των Αυτόχθονων Λαών» στην πόλη του Σιάτλ. Η «ημέρα του Κολόμβου» είναι μέρα πανεθνικής αργίας στις ΗΠΑ και γιορτάζεται κάθε δεύτερη Δευτέρα του Οκτώβρη. Η πρόταση αυτή, κάτω από την πίεση του κινήματος, έγινε αποδεκτή από το δημοτικό συμβούλιο!

Η πρωτοβουλία αυτή προκάλεσε την προσοχή των ΜΜΕ σε πανεθνικό επίπεδο, μεταξύ αυτών και της ριζοσπαστικής ειδησεογραφικής εκπομπής Democracy Now! στην οποία η σ. Κσάμα δήλωσε:

«Πρόκειται για κάτι περισσότερο από μια απλή αλλαγή ονόματος. Έχει να κάνει με την διαπαιδαγώγηση την δική μας και των παιδιών μας, ενάντια στον ρατσισμό και τις διακρίσεις».

Πραγματικά, η εξέλιξη αυτή, πέρα απ’ το ότι αποτελεί μια σημαντική ιδεολογική νίκη, θα δώσει ώθηση στο κίνημα του αυτόχθονου πληθυσμού για ισότητα, κόντρα στις μεγάλες διακρίσεις που υφίσταται μέχρι και σήμερα. 

Δημοτικοί σύμβουλοι διεφθαρμένοι από το κεφάλαιο

Η Κσάμα βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της δημοσιότητας όταν κατήγγειλε πως η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων διέκοψε την συζήτηση για τον προϋπολογισμό της πόλης του Σιάτλ… για να πάνε ταξίδι αναψυχής σε θέρετρο πολυτελείας, φιλοξενούμενοι του τοπικού εμπορικού και βιομηχανικού Επιμελητήριου της πόλης!

Η Κσάμα, μαζί με εργαζόμενους του δήμου που διεκδικούν αύξηση στις δαπάνες για κοινωνικές υπηρεσίες, πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου έξω από το κλειδωμένο και άδειο δημαρχείο, όπου δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Τι ξεδιάντροπη επίδειξη επιχειρηματικού ρουσφετιού. Δεν είναι ν’ απορεί κανείς που ο προϋπολογισμός του δήμου, χρόνο με το χρόνο είναι εντελώς εκτός επαφής με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι»[3]

_______________
[1] ΗΠΑ: Η Κσάμα Σαγουάντ κέρδισε τη μάχη στο Σιάτλ!, xekinima.org, 19/11/13
[2]
ΗΠΑ: Μια πρώτη νίκη για την εκστρατεία για «15 δολάρια την ώρα» στο Σιατλ, xekinima.org, 10/5/14
[3] Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του τηλεοπτικού καναλιού
Kiro TV (στα αγγλικά) εδώ:http://www.kirotv.com/news/news/socialist-council-member-blasts-colleagues-busines/nhkJ8/
7,126ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,114ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
394ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής