ΗΠΑ: Η “Πορεία του 1.000.000 Εργαζομένων”


Άρθρο του Alan Jones, συνδικαλιστής IOUΕ, Σοσιαλιστική Εναλλακτική – αμερικάνικο τμήμα της CWI 

Μια σειρά εργατικών σωματείων και συνδικαλιστικών οργανώσεων που ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται, προετοιμάζουν μια μαζική εργατική διαδήλωση στην Ουάσινγκτον στις 17 Οκτωβρίου, ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης, την κατοχή του Ιράκ, την επίθεση ενάντια στα κοινωνικά δικαιώματα ελευθερίες, και κοινωνικές δαπάνες, που τόσο χρειάζονται τα εργατικά στρώματα, την ώρα που οι κερδοσκόποι του χρηματιστηρίου της Wall Street και οι πλούσιοι Αμερικανοί απολαμβάνουν τις φορολογικές ελαφρύνσεις που τους παρέχει η κυβέρνηση.

Η ιστορία των πορειών του 1.000.000

Οι οργανωτές της Πορείας προσαρμόζουν την εκστρατεία τους στα πρότυπα της αντίστοιχης διαδήλωσης που είχε οργανώσει το κίνημα για τα κοινωνικά δικαιώματα και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ πριν από 36 χρόνια, ενάντια στον πόλεμο στο Βιετνάμ, αλλά και ενάντια στη φτώχεια στο εσωτερικό της χώρας. Ο Martin Luther King υποστήριζε ότι ο πόλεμος και η φονική επίθεση που είχε εξαπολύσει τότε το Πεντάγωνο ενάντια στο λαό του Βιετνάμ, ήταν ταυτόχρονα ένας πόλεμος ενάντια στους φτωχούς εργαζόμενους στην Αμερική και διεθνώς.

Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο σήμερα καθώς, την ώρα που ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός εντείνει την επίθεσή του στο Ιράκ, ταυτόχρονα στο εσωτερικό των ΗΠΑ εντείνεται η επίθεση των μεγάλων εταιρειών ενάντια στους εργαζόμενους. Σε αυτές τις συνθήκες, η ανάγκη χτισίματος ενός μαζικού εργατικού κινήματος που θα παλέψει ενάντια σ’ αυτές τις επιθέσεις είναι μεγαλύτερη παρά ποτέ.

Σήμερα…

Το διάστημα μεταξύ 1973 και 2000, ενώ το εισόδημα του 90% του πληθυσμού μειώθηκε δραστικά, το εισόδημα του πλουσιότερου 1% αυξήθηκε κατά 123%! Όσο για την ακόμη πλουσιότερη μειοψηφία της χώρας, το 0,01%, το εισόδημά της έχει αυξηθεί κατά 600%! (New York Times, 12/18/03). Την ίδια ώρα οι κοινωνικές δαπάνες για την παιδεία, την υγεία και τη στέγαση έχουν περικοπεί βάναυσα.

Η οργανωτική επιτροπή της διαδήλωσης, δημιουργήθηκε από τοπικά σωματεία που συμμετείχαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και από προοδευτικούς εργαζόμενους σε όλη τη χώρα. Η εθνική ένωση εκπαιδευτικών που αντιπροσωπεύει 2,7 εκατ. καθηγητές και εκπαιδευτικό προσωπικό, αποφάσισε να συμμετάσχει στην εκστρατεία στο εθνικό της συνέδριο με τη συμμετοχή 12.000 αντιπροσώπων.

Η συνδικαλιστική ηγεσία (AFL-CIO) αντιτίθεται στη διαδήλωση

Αν και ακούγεται απίστευτο, αντί να υποστηρίξει την εκστρατεία, η ηγεσία της συνομοσπονδίας των συνδικάτων των ΗΠΑ, AFL-CIO, έστειλε επιστολές σ’ όλες τις ομοσπονδίες και τα σωματεία των εργαζομένων, ζητώντας τους "να μη στηρίξουν τη διαδήλωση, αλλά να παραμείνουν αφοσιωμένοι στο στόχο των εκλογών», λέγοντας ότι «το πιο κρίσιμο καθήκον του εργατικού κινήματος είναι να απομακρυνθεί ο Μπούς από το Λευκό Οίκο".

Η αντίθεσή τους στην Πορεία είναι το φυσικό επακόλουθο της συμμετοχής τους στην εκστρατεία του υποψήφιου των Δημοκρατικών, Τζών Κέρι, "οποιοσδήποτε εκτός του Μπούς"’. Η συμμαχία αυτή έχει ταυτιστεί με τις πολιτικές και τη στρατηγική του κόμματος των Δημοκρατικών.

Και ενώ οι συνδικαλιστικές ηγεσίες αρνούνται να χρηματοδοτήσουν την "Πορεία του 1.000.000", θα ξοδέψουν πάνω από 160 εκατ. δολάρια στην εκστρατεία του Κέρι και των Δημοκρατικών. Αυτά τα χρήματα θα αξιοποιούνταν πραγματικά για το συμφέρον των εργαζομένων, αν πήγαιναν στη διοργάνωση της διαδήλωσης ή σε μια μαζική εκστρατεία για τη δημιουργία σωματείων σε χώρους που δεν υπάρχουν, για την ενίσχυση του συνδικαλισμού.

Όλα αυτά τονίζουν για μια ακόμη φορά την ανάγκη να σπάσει το συνδικαλιστικό κίνημα τους δεσμούς του με το κόμμα των Δημοκρατικών, και να αρχίσει να δρά ανεξάρτητα στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, οργανώνοντας μαζικές κινητοποιήσεις, απεργίες και χτίζοντας ένα νέο κόμμα, που να παλεύει πραγματικά για τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Μετά τις εκλογές:

Η νέα κυβέρνηση δε θα έχει να αντιμετωπίσει μόνο μια ήττα στο Ιράκ, αλλά και ένα συνεχώς αυξανόμενο κίνημα μέσα στην ίδια της τη χώρα. Η "Πορεία του 1.000.000", μπορεί να παίξει έναν αποφασιστικό ρόλο στην κατεύθυνση της οργάνωσης και της κινητοποίησης όλων όσων θέλουν να παλέψουν ενάντια στο σύστημα της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης, τη φτώχεια και τον πόλεμο στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας.

Δεδομένης της παράλυσης των περισσότερων επίσημων εργατικών ενώσεων, μια μαζική διαδήλωση στην Ουάσινγκτον η οποία θα ακολουθηθεί από συναντήσεις σε τοπικό επίπεδο, και τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων που θέλουν να απαντήσουν στις επιθέσεις στη βάση μιας κοινής προγραμματικής πλατφόρμας, θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη του εργατικού και του αντιπολεμικού κινήματος.

Η "Πορεία του 1.000.000" παλεύει για:

– δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 

– δουλειές για όλους

– σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων

– αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, την Υγεία, την κατοικία

– αύξηση της φορολογίας στις μεγάλες επιχειρήσεις και τους πλούσιους

– σταμάτημα της καταστροφής του περιβάλλοντος

– απόσυρση του "πατριωτικού νόμου" και των νόμων ενάντια στις συνδικαλιστικές ελευθερίες

– δραστική μείωση των δαπανών για τους εξοπλισμούς

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα