ΗΠΑ: Η πλειοψηφία της νεολαίας και των Αφροαμερικανών ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα

Από το σάιτ της CWI – socialistworld.net

Επιμέλεια Αλέξανδρος Πραντούνας

Παρά τις δεκαετίες μαύρης προπαγάνδας και την δαιμονοποίηση των σοσιαλιστικών ιδεών από τα ΜΜΕ και το πολιτικό κατεστημένο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του κέντρου ερευνών Pew,

         το 50% των νέων αμερικανών με ηλικία από 18 ως 29, αντιμετωπίζουν θετικά τον όρο σοσιαλισμός, ενώ το 43% τον αντιμετωπίζει αρνητικά.

         Στην ίδια ηλικιακή ομάδα, μόνο το 46% έχουν θετική εικόνα για τον καπιταλισμό, ενώ το 47% τον αντιμετωπίζει αρνητικά.

Παρόλο που οι διαφορές ανάμεσα στους αριθμούς παραμένουν μικρές, έχει σημασία να αναφερθεί πως μόλις 20 μήνες πριν, όταν το ίδιο ερευνητικό κέντρο έκανε αυτές τις ερωτήσεις τα αποτελέσματα ήταν αντίστροφα. Τότε, το 49% των νέων έβλεπε τον σοσιαλισμό αρνητικά και μόνο το 43% θετικά.

Σύμφωνα με την έρευνα,

         οι Αφροαμερικάνοι έχουν θετική γνώμη για το σοσιαλισμό σε ποσοστό 55% και αρνητική σε μόλις 36%.

Και ενώ στο σύνολο του πληθυσμού – και ιδιαίτερα τους άνω των 30 – επικρατούν οι αρνητικές γνώμες (60% έναντι 31% των θετικών)

         το 50% των φτωχότερων Αμερικάνων βλέπουν αρνητικά τον καπιταλισμό και μόλις το 39% θετικά.

Σε μια χώρα όπου ποτέ δεν υπήρξαν μαζικά σοσιαλιστικά ή κομμουνιστικά κόμματα και όπου ο σοσιαλισμός για δεκαετίες παρουσιάζεται σαν τέρας, αυτά τα ευρήματα έχουν μεγάλη σημασία. Στην πραγματικότητα, σηματοδοτούν μια σημαντική αλλαγή στην συνείδηση πλατιών στρωμάτων, ιδιαίτερα νεολαιίστικων, που ακόμα και αν δεν κατανοούν πλήρως την έννοια του σοσιαλισμού ψάχνουν ενστικτωδώς μια εναλλακτική απέναντι στην σήψη του καπιταλιστικού συστήματος.

Η περίοδος που ανοίγεται μπροστά μας θα προσφέρει στους Αμερικανούς μαρξιστές μεγάλες ευκαιρίες για την ανάπτυξη των ιδεών τους.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής