ΗΠΑ: Οι «Δημοκρατικοί» και οι αντιδημοκρατικές τους διαδικασίες

Επιμέλεια άρθρου της Σάμα Σαγουάντ, 
εκλεγμένης στο Τοπικό Συμβούλιο του Σιάτλ και μέλος της «Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής» (αδελφή οργάνωση του «Ξ» στις ΗΠΑ)

Η «μάχη της Νέας Υόρκης» στις εκλογές για την ανάδειξη του υποψηφίου των «Δημοκρατικών» αποτέλεσε μια ακόμη απόδειξη αυτού που ήδη συνειδητοποιεί μεγάλο μέρος της αμερικανικής κοινωνίας: οι εκλογές για το χρίσμα των «Δημοκρατικών» είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του κατεστημένου. Το εκλογικό σύστημα των προκριματικών εκλογών, τα ΜΜΕ, οι μεγάλες επιχειρήσεις, το κατεστημένο στο σύνολό του, κάνει ό,τι περνάει από τα χέρια του προκειμένου να βάλει τρικλοποδιές στην υποψηφιότητα του Μπέρνι Σάντερς και να αναδείξει ως υποψήφια των «Δημοκρατικών» την εκλεκτή του επιχειρηματικού κόσμου, Χίλαρι Κλίντον.

Πάνω από το 27% των κατοίκων της Νέας Υόρκης (3 εκατ. άνθρωποι) αποκλείστηκαν από την ψηφοφορία μέσω μιας σειράς αντιδημοκρατικών – περιοριστικών κανονισμών.

Στην περιοχή του Μπρούκλιν το 10% όσων εμφανίστηκαν για να ψηφίσουν ανακάλυψαν ότι τα ονόματά τους έχουν διαγραφεί από τους εκλογικούς καταλόγους!

Παράλληλα, σε μια σειρά εκλογικά τμήματα της Νέας Υόρκης (αυτά στα οποία αναμενόταν ο Μπέρνι Σάντερς να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα) περιορίστηκε η χρονική διάρκεια της ψηφοφορίας!

Δεν είναι μόνο η Νέα Υόρκη

Στην πρώτη φάση της προεκλογικής εκστρατείας του Μπέρνι Σάντερς, τα εθνικής εμβέλειας ΜΜΕ τον αγνόησαν επιδεικτικά. Όταν η εκστρατεία του άρχισε να αποκτά δυναμική, επιδόθηκαν σε διαρκείς επιθέσεις, προσπαθώντας να τον παρουσιάσουν σαν αναξιόπιστο. Στη συνέχεια, σε μια σειρά πολιτείες, οι κανονισμοί της εκλογικής διαδικασίας χρησιμοποιήθηκαν για να αλλοιώσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Είναι καθαρό, από τις μέχρι στιγμής πανεθνικές δημοσκοπήσεις, ότι μπροστά στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοέμβρη, ο Μπέρνι Σάντερς έχει τις περισσότερες πιθανότητες εκλογικής νίκης σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο υποψήφιο. Γι’ αυτό και το δικομματικό σύστημα είναι αποφασισμένο να τον εξουδετερώσει πριν από τις εκλογές του Νοέμβρη, καταστρέφοντας τη δυνατότητά του να κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικ΄λων.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο Μπέρνι Σάντερς είναι διατεθειμένος να σταματήσει να λειτουργεί μέσα στα πλαίσιά του δικομματικού συστήματος.

Μια ιστορική ευκαιρία

Η περίοδος που διανύουν σήμερα οι ΗΠΑ είναι ίσως η πιο ευνοϊκή στην ιστορία τους για την εμφάνιση ενός μαζικού αριστερού κόμματος.

Η εμπιστοσύνη στα κόμματα του κατεστημένου, τα ΜΜΕ και συνολικά τους θεσμούς που κρατάνε ζωντανό τον αμερικάνικο καπιταλισμό βρίσκεται σε κατακόρυφη πτώση.

Οκτώ χρόνια μετά την έναρξη της μεγάλης οικονομικής κρίσης, η πλειοψηφία της κοινωνίας εξακολουθεί να υποφέρει, παρά την ανάκαμψη του χρηματιστηρίου της Γουόλ Στρητ και τους θετικούς ρυθμούς που εμφανίζει η αμερικανική οικονομία.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό αναπτύχθηκε η εκστρατεία του Μπέρνι Σάντερς, που μιλάει στο όνομα των φτωχών και καταπιεσμένων στρωμάτων της κοινωνίας, προτείνει μια «πολιτική επανάσταση ενάντια στους δισεκατομμυριούχους» και αρνείται κάθε μορφή χρηματοδότησης από τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το Μάρτη, ο Σάντερς κατάφερε να συγκεντρώσει 44 εκατ. δολάρια από μικρές εισφορές που προέρχονται από απλούς εργαζόμενους, ποσό πολύ μεγαλύτερο από αυτό της Κλίντον που συγκέντρωσε 29,5 εκατ. δολάρια από δωρεές μεγάλων επιχειρήσεων.

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι υπό τις παρούσες συνθήκες υπάρχουν οι δυνατότητες για το χτίσιμο ενός εθνικής εμβέλειας, μαζικού αριστερού κόμματος, απόλυτα ανεξάρτητου από τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Αυτό που λείπει είναι η «ηγεσία», δηλαδή τα στελέχη που θα πάρουν την πρωτοβουλία και την ευθύνη για το κάλεσμα για την οργάνωση ενός τέτοιου κόμματος.

Θα πάρει ο Σάντερς την πρωτοβουλία να εγκαταλείψει τους «Δημοκρατικούς» και να μπει μπροστά στο χτίσιμο του;

Ο Σάντερς μέχρι στιγμής αρνείται να πάρει καθαρή θέση πάνω στο θέμα αυτό. Αν παρά τα βρώμικα κόλπα εναντίον του, ο Σάντερς παραμένει πιστός στο κόμμα των «Δημοκρατικών» και υποστηρίξει την Κλίντον στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, το μόνο που θα καταφέρει να προκαλέσει θα είναι μαζική απογοήτευση και πτώση ηθικού ανάμεσα στους υποστηρικτές του.

Αν από την άλλη επιλέξει το δρόμο της συνέχισης της «πολιτικής επανάστασης», στο όνομα της οποίας μιλάει, αν απεμπλακεί από τους «Δημοκρατικούς» και συμμετάσχει στις εκλογές σαν ανεξάρτητος υποψήφιος, θα εμπνεύσει πλατιά στρώματα της αμερικανικής κοινωνίας, κάνοντας το πρώτο βήμα για το χτίσιμο μιας νέας Αριστεράς.

Έχει έρθει η ώρα να αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού. Μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Μπέρνι Σάντερς στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη και η ταυτόχρονη εκστρατεία για το χτίσιμο ενός νέου, μαζικού αριστερού κόμματος, που θα παλεύει για τα δικαιώματα της πλειοψηφίας της κοινωνίας, μπορεί να μεταμορφώσει ολοκληρωτικά την αμερικανική πολιτική σκηνή. 

Προηγούμενο άρθροΜε λίγες λέξεις…
Επόμενο άρθροdew
7,128ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
394ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής