ΗΠΑ – εκλογές στην πολιτεία της Ουάσινγκτον: 16% για τη Τζες Σπίαρ

Από το site της Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής, αμερικανικού τμήματος της CWI 

Η Τζες Σπίαρ, υποψήφια της «Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής» (CWI, αδελφή οργάνωση του «Ξ» στις ΗΠΑ) για τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Πολιτείας της Ουάσινγκτον, κατάφερε να συγκεντρώσει το 16% των ψήφων για την έδρα που διεκδικούσε (η καταμέτρηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα όταν γράφεται αυτό το άρθρο). 


Πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία, παρότι την έδρα διατήρησε ο αντίπαλός της, Φρανκ Τσοπ του «Δημοκρατικού Κόμματος». Ο τελευταίος είχε μαζί του τον πλήρη μηχανισμό του Δημοκρατικού Κόμματος, «άπειρη» χρηματοδότηση, το σύνολο του κατεστημένου και όλα τα ΜΜΕ της πολιτείας.

Το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ είναι εντελώς διαφορετικό από το ελληνικό. Η Πολιτεία της Ουάσιγκτον είναι χωρισμένη σε 49 εκλογικά διαμερίσματα που εκλέγουν από δυο μέλη στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν για την κάθε εκλόγιμη θέση ξεχωριστά και την καταλαμβάνει όποιος βγει πρώτος σε ψήφους. Στην περιφέρεια που διαγωνίζονται ο Φ. Τσοπ και η Τ. Σπίαρ, την 43η, είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές, το 2012, περίπου 70.000 άνθρωποι. Ο Φ. Τσοπ εκλέγεται στην περιφέρεια αυτή εδώ και 20 χρόνια.

Ο Τσοπ, ένας από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς της Ουάσινγκτον, αναγκάστηκε χάρη στη δυναμική εκστρατεία της σ. Τζες Σπίαρ να μετατρέψει την προεκλογική του εκστρατεία σε ένα πραγματικό θέατρο, παρουσιάζοντας τον εαυτό του, ούτε λίγο ούτε πολύ, σαν «προοδευτικό ακτιβιστή». 

Υποστήριξε ότι μάχεται για την εισαγωγή μηχανισμών ελέγχου στο ύψος της τιμής των ενοικίων, ότι είναι υπέρ της θέσπισης κατώτατου μισθού στα 15 δολάρια την ώρα, ενώ περιέγραψε τον εαυτό του σαν «σωτήρα» της δημόσιας εκπαίδευσης. Όλα ψέματα βέβαια… 

Ειδικά για το θέμα της δημόσιας εκπαίδευσης, το ίδιο το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας της Ουάσιγκτον καταδίκασε για απείθεια τα μέλη του Νομοθετικού Σώματος της Πολιτείας, ανάμεσά τους και τον Τσοπ, επειδή αρνήθηκαν να συμμορφωθούν σε προηγούμενη απόφαση του για διακοπή της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησης της Εκπαίδευσης στην Πολιτεία!  Τη στιγμή που υποχρηματοδοτούσε την Παιδεία, η Πολιτεία της Ουάσινγκτον προτίμησε να παραχωρήσει φοροελαφρύνσεις ύψους ύψους 8,7 δισ. δολ. στην Μπόινγκ (που παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της Πολιτείας). 

Από την άλλη μεριά, η υποψηφιότητα της Τζες παρουσίαζε μια εντελώς διαφορετική εικόνα: εκατοντάδες εθελοντές μοίρασαν πάνω από 50.000 φυλλάδια, ενώ οικονομικά, η εκστρατεία στηρίχτηκε στην εθελοντική στήριξη με 650 ανθρώπους να διαθέτουν συνολικά  76.000 δολάρια και χωρίς ούτε ένα δολάριο να προέρχεται από επιχειρήσεις. 

Με την προεκλογική της εκστρατεία και το σημαντικό εκλογικό αποτέλεσμα, η Τζες Σπίαρ και η «Σοσιαλιστική Εναλλακτική», όχι μόνο έβαλαν τις βάσεις για μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον, αλλά ανέδειξαν ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος ενός κόμματος που μάχεται για τα συμφέροντα των φτωχών και των εργαζομένων, σε αντίθεση με τους υπηρέτες των πολυεθνικών. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,147ΥποστηρικτέςΚάντε Like
647ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
410ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα