ΗΠΑ: Αν όλα τα παιδιά μεταναστών είχαν δικηγόρους…

Η δικαστίνα ήταν πολύ κουρασμένη από τα κλάματα του παιδιού και είπε:

«Μπορεί κάποιος να βγάλει το παιδί έξω από την αίθουσά μου;»

Ο δικηγόρος την ενημέρωσε πως το παιδί που έκλαιγε ήταν μία από τις υποθέσεις της…

***

Σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ μικρά παιδιά, τα νεότερα από τα οποία μπορεί να είναι τριών ετών, παιδιά μεταναστών, εμφανίζονται μπροστά από τους δικαστές που είναι υπεύθυνοι για τη μετανάστευση, με σκοπό να αποδείξουν ότι είχαν σοβαρούς λόγους για να εγκαταλείψουν την χώρα προέλευσής τους ή αλλιώς να απελαθούν.

Μικρά παιδιά, που πολύ συχνά ούτε τα ίδια δεν συνειδητοποιούν τί συμβαίνει και ποιες ήταν οι συνθήκες στην χώρα τους, πρέπει να εξηγήσουν τα… ακατανόητα στους δικαστές, χωρίς την παρουσία των γονιών τους! Στην καλύτερη περίπτωση, κάποιος κηδεμόνας βρίσκεται στο δικαστήριο, χωρίς όμως να δικάζεται ο ίδιος μαζί με το ανήλικο. Στην χειρότερη τα παιδιά είναι μόνα τους…

Και αν αυτή η είδηση είναι από μόνη της σοκαριστική, υπάρχει και χειρότερη: Τα ασυνόδευτα παιδιά δεν έχουν καν δικαίωμα σε δωρεάν δικηγόρο που σε άλλες περιπτώσεις ορίζεται από το κράτος σε όσους/ες δεν έχουν λεφτά για να προσλάβουν δικηγόρο!

***

Έτσι, μικρά παιδιά, καταλήγουν να βρίσκονται σε δικαστικές αίθουσες μόνα τους, απέναντι σε δικαστές, απέναντι στον δικηγόρο που εκπροσωπεί την Αμερικάνικη Κυβέρνηση, απέναντι στο πιο σκληρό πρόσωπο του συστήματος που αντιμετωπίζει και χωρίζει τα παιδιά σε «παράνομα» και «νόμιμα».

Σύμφωνα με στοιχεία, στις περιπτώσεις που τα παιδιά δικάζονται χωρίς δικηγόρο, 9 στις 10 καταλήγουν σε απόφαση για απέλαση. Στις περιπτώσεις που τα παιδιά έχουν δικηγόρο, σχεδόν οι μισές αποφάσεις είναι να δοθεί άδεια παραμονής!

***

Ας προσπαθήσουμε να μετρήσουμε τις αδικίες που βρίσκονται στις παραπάνω παραγράφους…

  • Άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις χώρες τους, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον (ή σε πολλές περιπτώσεις αναζητώντας απλά ένα μέλλον).
  • Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι περνούν από δίκη για να αποδείξουν πως τους αξίζει να παραμείνουν στις ΗΠΑ, ότι είχαν «σοβαρούς λόγους» για να μεταναστεύσουν.
  • Τα μικρά παιδιά αντιμετωπίζονται όπως και οι ενήλικες, δεν τους δίνεται καμία πιθανότητα να διατηρήσουν έστω και ένα μικρό μέρος της αθωότητας και της ξεγνοιασιάς που θα έπρεπε να χαρακτηρίζουν κάθε άνθρωπο σε μικρή ηλικία.
  • Τα ασυνόδευτα μικρά παιδιά πρέπει να περάσουν αυτήν την διαδικασία μόνα τους, χωρίς να έχουν καν έναν ενήλικο, ούτε καν δικηγόρο στο πλευρό τους, έχοντας έτσι ελάχιστες πιθανότητες να παραμείνουν στις ΗΠΑ.

***

Και αν η πολιτική μηδενικής ανοχής του Ντόναλντ Τραμπ έχει σκληρύνει ακόμα περισσότερο τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στη μετανάστευση και έχει ξεσηκώσει ήδη πολλές διαμαρτυρίες, οι πολιτικές μετανάστευσης ήταν πολύ σκληρές στις ΗΠΑ και τα προηγούμενα χρόνια.

Οι δίκες ανηλίκων συμβαίνανε και πριν τον Ντόναλντ Τραμπ και επί της προεδρίας του «Πρώτου Μαύρου Προέδρου» Μπαράκ Ομπάμα. Ο Μπάρακ Ομπάμα εξάλλου έχει μείνει γνωστός ως ο «Αρχηγός των Απελάσεων» και ως ο πρόεδρος που κατά την διάρκεια της θητείας του απελάθηκαν περισσότεροι/ες μετανάστες/τριες από ό,τι την θητεία οποιουδήποτε άλλου προέδρου!

Γιατί, στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος, δεν έχει καμία σημασία το χρώμα, η φυλή ή το φύλο όσων μας κυβερνούν, αλλά η τάξη και τα συμφέροντα που στηρίζουν. Έτσι, οι μετανάστες/τριες θα αντιμετωπίζονται πάντα σαν «παιδιά ενός κατώτερου Θεού», θα διαχωρίζονται σε νόμιμους και παράνομους, σε χρήσιμα φτηνά εργατικά χέρια και σε περιττούς, θα λειτουργούν ως ο αποδιοπομπαίος τράγος της αποτυχίας του συστήματος.

***

Την ίδια ώρα όμως, η κοινωνία των ΗΠΑ αναπτύσσει αντιστάσεις. Ήδη ανάγκασε τον Τραμπ να αποσύρει την απόφαση για τον χωρισμό των μεταναστών από τα παιδιά τους στα σύνορα.

Πριν ενάμιση χρόνο, με το που ανέλαβε την προεδρία ο Τραμπ και θέλησε με διάταγμα να διακόψει την είσοδο όλων των προσφύγων για 120 ημέρες και να απαγορεύσει για 90 ημέρες την είσοδο πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες ακόμη και αν κατέχουν νόμιμη βίζα, χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στα αμερικανικά αεροδρόμια για να διαμαρτυρηθούν.

Ενώ πριν λίγες μέρες, με μια επιστολή που δημοσίευσαν εργαζόμενοι στην εταιρεία Amazon δήλωσαν ότι αρνούνται να δουλέψουν σε προγράμματα αναγνώρισης προσώπων που πουλάει η εταιρεία τους στη συνοριακή αστυνομία με σκοπό την καταστολή της μετανάστευσης.

Γιατί στον κυνισμό του συστήματος που αντιμετωπίζει μικρά παιδιά σαν εγκληματίες που δεν έχουν πρόσβαση καν σε στοιχειώδη δικαιώματα, οι άνθρωποι που γνωρίζουν τι σημαίνει φτώχεια και ανασφάλεια και συνειδητοποιούν την δύναμη της αλληλεγγύης και της αντίστασης, θα βγαίνουν πάντα στους δρόμους παλεύοντας για ένα καλύτερο αύριο.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα