Ιούνιος 2019: ο πιο θερμός «Ιούνιος» που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη!

Σύμφωνα με το πρόγραμμα «Κοπέρνικος» της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής της ΕΕ, τον περασμένο Ιούνιο καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες -για το συγκεκριμένο μήνα- στη Γη από το 1880 (που υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία)!

Τα δεδομένα

  • Ο πιο θερμός Ιούνιος στην Ευρώπη και παγκοσμίως
  • Η μέση θερμοκρασία στην Ευρώπη ήταν 2°C πάνω από το συνηθισμένο
  • Σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και ο βορράς της Ισπανίας, σημειώθηκαν θερμοκρασίες 6-10°C πάνω από το συνηθισμένο
  • Στη Γαλλία σημειώθηκε η υψηλότερη θερμοκρασία στην ιστορία της χώρας: 45,9°C

Τον Αύγουστο του 2018 σε ένα αντίστοιχο άρθρο μας αναφέραμε τα ρεκόρ που είχαν σημειωθεί το περσινό καλοκαίρι και ότι σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η πιθανότητα εκδήλωσης ακραία ψηλών θερμοκρασιών τα επόμενα χρόνια αυξάνεται διαρκώς.

Δείτε στα επόμενα διαγράμματα την εξέλιξη της διαφοράς θερμοκρασίας από το 1880 μέχρι σήμερα.

Mέσες τιμές θερμοκρασίας Ιουνίου για την Ευρώπη (επάνω) και παγκόσμια (κάτω) από το 1880 ως το 2019, ως διαφορά από τη μακροχρόνια μέση τιμή της περιόδου 1850-1900.

Οι περίοδοι έντονων θερμοκρασιακών διαφορών (όπως χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα και καύσωνες το καλοκαίρι), δεν είναι φαινόμενο των τελευταίων χρόνων ή δεκαετιών. Τα τελευταία χρόνια όμως είναι εξαιρετικά πιο έντονες οι διαφορές, δηλαδή σημειώνονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με ερευνητές, ένας καύσωνας σαν κι αυτόν του περασμένου Ιουνίου, πριν 100 χρόνια θα είχε περίπου 4°C χαμηλότερη θερμοκρασία!

Είναι η κλιματική αλλαγή…

Όπως έχουμε διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια, οι καύσωνες είναι πολύ πιο συχνοί και έντονοι, σε σχέση με τις προβλέψεις των κλιματικών μοντέλων. Μια άλλη έρευνα επιβεβαιώνει ότι αυτά τα φαινόμενα δε θα μπορούσαν να έχουν κλιμακωθεί σε τέτοιο βαθμό χωρίς την κλιματική αλλαγή που έχει προκληθεί από τον άνθρωπο. Σε αντίστοιχα συμπεράσματα έχουν καταλήξει και πάνω από 230 διαφορετικές μελέτες μέχρι σήμερα, όπου σημειώνεται ότι κατά 95% η κλιματική αλλαγή έχει επιφέρει ή χειροτερέψει τους πρόσφατους καύσωνες.

Η παραπάνω διαπίστωση μπορεί να ακούγεται κάπως γενική ή αναπόφευκτη και είναι αλήθεια ότι αρκετά ΜΜΕ και πολλές προσωπικότητες με φιλο-οικολογικό προφίλ προσπαθούν να περάσουν στον κόσμο την εντύπωση ότι για την κλιματική αλλαγή ευθύνονται -περίπου το ίδιο- και τα 7,5 δις των ανθρώπων της γης.

Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική. Από το 1988 και μετά 100 εταιρείες ευθύνονται για το 70% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε δημοσίευμα με αναλυτικά στοιχεία για τους «100 ανθρώπους που σκοτώνουν τον πλανήτη», οι οποίοι ελέγχουν σχεδόν το σύνολο των δικαιωμάτων εξόρυξης των ανεκμετάλλευτων μέχρι σήμερα πηγών ορυκτών καυσίμων του πλανήτη.

…και για τους φτωχούς είναι αφόρητη!

Δεν θέλει πολύ κόπο για να εξηγήσει κάποιος ότι οι χαμηλόμισθοι και οι φτωχοί αυτού του κόσμου υφίστανται με το χειρότερο τρόπο τις άμεσες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Οι αστοί και οι πλούσιοι έχουν την άνεση και να κατοικούν σε «καλύτερες» περιοχές, με πράσινο και ανοιχτούς χώρους που περιορίζουν την αύξηση της θερμοκρασίας, σε αντίθεση με τους φτωχούς που ζουν στα κέντρα των τσιμεντουπόλεων. Αντίστοιχα, η αγορά και η λειτουργία κλιματιστικών είναι μέσα την καθημερινότητα για τους «έχοντες», δεν είναι όμως καθόλου δεδομένο για την πλειοψηφία του κόσμου. (διαβάστε περισσότερα στο: «Ο καύσωνας των φτωχών: η κλιματική αλλαγή στις τσιμεντουπόλεις του πλανήτη»)

Η καταστροφή του περιβάλλοντος για τα κέρδη των πολυεθνικών και του κεφαλαίου, και η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και απειλούν τον πλανήτη, τις ζωές όλων μας -και ειδικά των φτωχών στρωμάτων και της πλειοψηφίας της κοινωνίας- εντελώς άμεσα! Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση πρέπει να οργανωθούμε, ενάντια στα συμφέροντα των πολυεθνικών και των κυβερνήσεων που τα εξυπηρετούν. Τον περασμένο Μάρτη στις 15 του μήνα, πάνω από 1 εκατομμύριο μαθητές και μαθήτριες βγήκαν στους δρόμους του πλανήτη για το κλίμα. Τέτοιες κινητοποιήσεις μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τους εργαζόμενους και την κοινωνία για να αλλάξουμε την πορεία του πλανήτη, πριν να είναι πλέον αργά.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα