Ιόνιο Πανεπιστήμιο: διδάγματα για την Αριστερά

Ιάκωβος Παναγόπουλος

«Ρωγμή» – Ιονίου Πανεπιστημίου

Το πιο σημαντικό στοιχείο των φετινών φοιτητικών εκλογών στο Ιόνιο ήταν αυτό που συνέβη στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας  (ΤΗΧΕΙ). Ενώ στις 4 από τις 6 σχολές του Ι.Π. η ΠΑΣΠ παρέμεινε πρώτη δύναμη – παρά τη μείωσή της – στο ΤΗΧΕΙ βγήκε τελευταία με 6.8%!! Και στο τμήμα της Πληροφορικής είχε σημαντική πτώση όμως η διαφορά είναι ότι εκεί επικράτησαν τα Hobbyte ένα σχήμα μέχρι πρόσφατα απολίτικο ενώ στο ΤΗΧΕΙ επικράτησε η Αριστερά και πιο συγκεκριμένα η συνεργασία ΡΩΓΜΗΣ-ΑΡΕΝ με αυτοδυναμία και το πρωτοφανές ποσοστό του 70%!!

Αυτό έγινε για 2η συνεχόμενη χρονιά αφού και πέρυσι η ΡΩΓΜΗ ήταν πρώτη δύναμη στη σχολή, καταφέρνοντας να δείξει στην πράξη με τις θέσεις της, τη δράση της και την ενωτική της παρέμβαση πως μπορεί να σπάσει πρακτικά ο δικομματισμός.

Από την υπόλοιπη αριστερά μόνο η ΑΡΕΝ και η Αδέσμευτη Σκέψη (ανεξάρτητοι) ανταποκρίθηκαν θετικά στο ενωτικό μας κάλεσμα. Τα ΕΑΑΚ ανταποκρίθηκαν μόνο σε μία σχολή ενώ στις υπόλοιπες την αρνήθηκαν με το επιχείρημα ότι «η ΡΩΓΜΗ δεν έχει θέση για έξοδο από το ευρώ».

Το ΦΑΣΜΑ, η παράταξη των ανεξάρτητων στο Μεταφραστικό θα μπορούσε να είναι πρώτη δύναμη ξεπερνώντας την ΠΑΣΠ αν κατεβαίναμε έγκαιρα και ενωμένοι στο τμήμα

Τέλος η ΠΚΣ συνέχισε και πλήρωσε την ανεκδιήγητη στάση της να μην συνεργάζεται ποτέ και πουθενά με καμία δύναμη της Αριστεράς… Ειδικά στο ΤΗΧΕΙ ξεπέρασε τον εαυτό της όταν σαμπόταρε οποιαδήποτε προσπάθεια του Συλλόγου για δράση ακόμα και για να αλλάξει προς το καλύτερο και να κάνει περισσότερο δημοκρατικό το καταστατικό του!

Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας

Στο ΤΗΧΕΙ τα ποσοστά της αριστεράς φέτος ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Γενικά το ΤΗΧΕΙ έχει αριστερές καταβολές καθώς ανέκαθεν η πλειοψηφία των ΔΣ του αποτελούνταν από αριστερές παρατάξεις.

Η ΠΚΣ που πριν από 2 χρόνια ήταν πρώτη στη σχολή, έπεσε φέτος πολύ, από 40,65% και 37 ψήφους σε 16,6% και 17 ψήφους, γεγονός το οποίο δείχνει ότι οι φοιτητές  αναγνώρισαν και καταδίκασαν την διασπαστική πολιτική που η ΠΚΣ ακολουθούσε όλον αυτόν τον χρόνο –παρεμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις δράσεις του Συλλόγου.

Το εντυπωσιακό όμως ήταν τα φετινά αποτέλεσμα της αριστερής συνεργασίας ΡΩΓΜΗΣ-ΑΡΕΝ η οποία έφτασε στο 69,9% ξεπερνώντας κατά πολύ τα περσινά ποσοστά που είχε πιάσει η ΡΩΓΜΗ στο ΤΗΧΕΙ (43,95%) όταν και πάλι είχε τερματίσει πρώτη.

Αυτό το γεγονός δείχνει την ανταπόκριση των φοιτητών στον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε την φετινή χρονιά ο σύλλογος. Θεωρούμε ότι η αλλαγή του καταστατικού, το πέρασμα δηλαδή όλης της εξουσίας στην Γ.Σ του συλλόγου, η φετινή μας παρουσία στις καταλήψεις και αγώνες μας για την κατάργηση των μαθημάτων-αλυσίδων και της σίτισης ήταν κάποιες από τις δράσεις για τις οποίες μας στήριξε φέτος οι φοιτητές του Συλλόγου μας στήριξαν μαζικά.

Η Αριστερά προ των ευθυνών της

Η ΡΩΓΜΗ προεκλογικά είχε κάνει πρόταση για κοινή εκλογική κάθοδο σε όλες τις παραπάνω αριστερές παρατάξεις προσπαθώντας να χτίσει ένα αριστερό μέτωπο σε όλες τις σχολές για να χτυπήσει την κυβερνητική παράταξη της ΠΑΣΠ η οποία με τον εγκληματικό τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τα ζητήματα φέτος έχει φτάσει το ΙΠ στον πάτο. Δυστυχώς η πρόταση αυτή δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος σε όλες τις παραπάνω παρατάξεις είτε για σεχταριστικούς λόγους είτε για δευτερεύουσες πολιτικές διαφωνίες. Παρ’ όλα αυτά η συνεργασία με πολλές από αυτές τις παρατάξεις πραγματοποιήθηκε. Βλέποντας τα αποτελέσματα συνειδητοποιούμε ότι αν η Αριστερά είχε συνεργαστεί, συνολικά, στις φετινές εκλογές τα νούμερα θα ήταν εντελώς διαφορετικά. Τρανταχτό παράδειγμα το Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ (Μεταφραστικό) όπου το ΦΑΣΜΑ έχασε την πρωτιά για τρεις μόνο ψήφους.

Η Αριστερά του ΙΠ από τώρα και στο εξής έρχεται προ των ευθυνών της. Ή θα διαλέξει την συνεργασία της και το ουσιαστικό χτύπημα της ΠΑΣΠ ή θα διαλέξει την διάσπαση και τον σεχταρισμό δίνοντας στην ΠΑΣΠ έδαφος να συνεχίζει να εφαρμόζει τις καταστροφικές για την παιδεία θέσεις τις.

Από εδώ και πέρα…

Η αρχή έγινε – το ζήτημα είναι πως μπορεί η Αριστερά να αξιοποιήσει αυτά τα αποτελέσματα και να τα βγάλει από τις κάλπες των εκλογών στον δρόμο. 

Φέτος έχουμε πολλά ζητήματα να αντιμετωπίσουμε (νόμος πλαίσιο, ιδιωτικοποίηση της παιδείας, περικοπές σε σίτιση-στέγαση, υποχρηματοδότηση κ.α) και ο μόνος τρόπος να τα παλέψουμε με επιτυχία είναι ενωμένα.

Πρέπει σταδιακά να ανατρέψουμε την κυριαρχία της ΠΑΣΠ και να συναντηθούμε με το εργατικό κίνημα ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές των κομμάτων του κεφαλαίου και των υποστηρικτών του μέσα στο πανεπιστήμιο.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα