ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: στο 30% η πραγματική ανεργία!

Σχόλιο του «Ξ»

 

 

Αποκαλυπτική για τον πραγματικό αριθμό των ανέργων και την κατάσταση των εργασιακών σχέσεων είναι η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ).

anergia_10__article

Σύμφωνα με την έκθεση, το πραγματικό ποσοστό ανεργίας (συμπεριλαμβανομένων των άνεργων που δεν ψάχνουν πλέον δουλειά και έτσι δεν εμφανίζονται στις λίστες του ΟΑΕΔ καθώς και όσων χωρίς να το επιθυμούν δουλεύουν σε συνθήκες μερικής απασχόλησης) είναι 7 μονάδες μεγαλύτερο από αυτό που υπολογίζει η ΕΛΣΤΑΤ και φτάνει το 29,6% για το γ’ τρίμηνο του 2016!

Από αυτό το τεράστιο ποσοστό ανέργων, που είναι με διαφορά το ψηλότερο στην Ευρώπη και από τα χειρότερα στον πλανήτη,

  • πάνω από το 70% είναι μακροχρόνια άνεργοι.

Όσον αφορά το ύψος των μισθών, επισημαίνεται πως

  • το 51,6% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα παίρνει μισθό κάτω από 800 ευρώ το μήνα (εννοείται, μικτά).

Από αυτούς το 15,2% αμείβεται με μισθό μέχρι 499 ευρώ, το 23,6% μεταξύ 500 και 699 ευρώ και 12,8% μεταξύ 700 και 800 ευρώ.

Εξαιρετικά μεγάλη είναι και η αύξηση των ευέλικτων μορφών εργασίας (part time ή εκ περιτροπής).

  • Το 2009 αυτή αφορούσε το 21% του συνόλου των προσλήψεων,
  • ενώ το 2016 το 54,7%.

Το 68,9% όσων δουλεύουν με μερική απασχόληση δηλώνει ότι ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή αδυνατεί να βρει εργασία πλήρους απασχόλησης.Παράλληλα το ποσοστό όσων ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού αυξήθηκε από 27,7% το 2010 σε 35,7% το 2015. Και ενώ φυσικά «πρωταγωνιστές» στη φτώχεια είναι οι άνεργοι, εντυπωσιακό είναι ότι σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ζει περίπου και το 18% των εργαζομένων!

Την ίδια στιγμή, όπως φανερώνει η έρευνα,

  • η αναλογία φόρου εισοδήματος και πλούτου που πληρώνει το 20% των φτωχότερων νοικοκυριών είναι μεγαλύτερη από αυτή που πληρώνει το 20% των πλουσιότερων νοικοκυριών.

Πρόκειται για στοιχεία που δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ποια είναι η κατάσταση που βιώνουν εκατομμύρια εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση παρουσιάζει τη μείωση των επίσημων ποσοστών της ανεργίας κατά 2 – 3 μονάδες σαν μεγάλη επιτυχία της πολιτικής της και μιλάει με τυμπανοκρουσίες για «ανάπτυξη»… Έτσι, προκαλεί και μεγεθύνει την οργή των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,223ΥποστηρικτέςΚάντε Like
994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
422ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα